ABD’deki Purdue Üniversitesi’ndeki bir çalışmaya göre altıncı bir tat duyumuz var.
Yağın tadı, tatlı, tuzlu, acı, ekşi ve umamiye ek olabilir. Çalışma, insanların bunu farklı algıladığını ve basitçe ayırt edebildiğini gösteriyor.
Farklı tatlara sahip, ancak birbirine benzeyen karışımlarla yapılan çalışmaya 28 tadımcı katılırken, yarısından fazlası yağ asitlerini diğer tatlardan ayırt edebildi.
Chemical Senses adlı dergide yayımlanan çalışma hakkında konuşan ve çalışmayı yazan Richard Mattes, bir tadın ana tat olabilmesi için benzersiz bir kimyasal imzaya sahip olması, vücudumuzda bu tadı algılamak için özel reseptörler olması ve insanların bu tadı diğerlerinden ayırt edebilmesi gerektiğini söyledi.
Yeni tad yağ ayırt edebildiğimizi gösteriyor, ancak oleogustus adıyla literatüre girmesi bekleniyor.