Google Youtube’un sahibi ve hepimizin de bildiği üzere Google cüzdanını reklamlardan kazandığı paralarla dolduruyor. Boş vakitlerinizde faydalanabileceğiniz ücretsiz video içerikleri sağlıyor ve karşılık olarak da sizden bir web sitesi “hit”i bekleniyor.
Ziyaretçi sayısına bağlı olarak reklam için para talep ediliyor, yani ne kadar çok hit o kadar çok para mantığıyla çalışılıyor. Çevrimdışı izlemek için videoyu indirirseniz, Google ilk izlediğinizde video için bir hit kaydetmiş olsa bile daha sonraki izlemelerinizden kazanacağı para potansiyelini kaybetmiş oluyor.
YouTube videolarını indirmek yasal mı?
Bu yüzden de Google, sizin Youtube’dan video indirerek onların reklam gelirlerini kaybettirmenizi istemiyor. Aynı şekilde reklamlardan para kazanan videoların yaratıcıları da bunu istemiyor. Buna rağmen video kalitesi ve veri indirme limiti sorunları için bazı tedbirler almak mantıklı.
Televizyonda reklamlar çıkınca odadan ayrıldığınızda nasıl kimse sizi tutuklamıyorsa reklamlardan kaçınmak için de ad blocker (reklam engelleyici) yazılımları kullanmanız illegal olmayacaktır. Sonuçta bu yazılımlar, reklam destekli medya kullanan yayımcıya biraz haksızlık yapıyor olsa da, illegal değil. Hatta çoğu bedava Catch Up TV sitesinde (Catch-Up: Kaçırmış olduğunuz bir yayını, yayın akışından bağımsız olarak izleme, durdur tekrar izle vs.)kayıtlı programlardaki reklamları ileri sarabiliyorsunuz.
Youtube videoları yapan çoğu kişinin videolarında gösterilen reklamların gelirlerine bağlı olduklarını ve Youtube’dan video indirmenin Google’ın Hizmet Şartlarına aykırı olduğunu göz önünde bulundurmak lazım.
Şartların 5.1 maddesine şunlar dahil:
“Youtube, hizmete erişiminize ve hizmeti kullanmanıza aşağıda açıklanan koşullar kapsamında izin vermektedir ve siz de söz konusu koşullardan herhangi birine uymamanızın işbu şartları ihlal etmeniz anlamına geleceğini kabul edersiniz.”
İçeriğe kişisel ve ticari olmayan nedenler ve hizmetin normal işlevi ile izin verilen ve amaçlanan sebepler ve Yayın Akışı dışında erişmeyeceğinizi kabul edersiniz. “Yayın Akışı”nda, Youtube’daki materyalin, İnternet aracılığıyla İnternet erişimi olan ve kullanıcı tarafından idare edilen bir araca, kullanıcı tarafından gerçek zamanlı görüntülenebilmesi amacıyla eşzamanlı dijital veri olarak aktarımı amaçlanır; materyalin (geçici veya kalıcı olarak) indirilmesi, kopyalanması, depolanması veya tekrar dağıtılması amaçlanmaz.
İçeriğe, Site’nin kendi video görüntüleme sayfaları, Youtube Video Oynatıcı veya Youtube’un bunun için özellikle tayin ettiği yöntemler haricinde başka bir yoldan erişim sağlamamayı kabul edersiniz.
İçerik’i YouTube’un veya İçerik’in ilgili lisans vereninin önceden yazılı rızası alınmadan kopyalayamaz, dağıtamaz, aktaramaz, yayınlayamaz, sergileyemez, satamaz, lisans veremez veya bundan farklı başka amaçlarla İçerik’ten faydalanamazsınız.
Başka bir deyişle Youtube’a sadece Google’ın kendi sitesi ve uygulamalarından erişebilirsiniz. Youtube’u iPad, iPhone veya başka bir Android cihazdan bir uygulama kullanarak çevrimdışı kullanamazsınız. TubeMate, Youtube Downloader gibi uygulamalar Google Play’de bulunmuyor bu yüzden indirebilmek için webde başka kaynaklar bulmanız gerekiyor. Öte yandan Apple Youtube’un sahibi olmadığı için bazen bu tarz uygulamaların App Store’da yer almasına izin verse de bu genelde çok uzun sürmez.
Benzer üçüncü parti uygulamalar webde karşınıza çıkmaya ve insanlar da favori Youtube videolarını çevrimdışı izleyebilmek için bu uygulamaları kullanmaya devam edecektir. Google bu uygulamaları Youtube’dan içerik indirmek için kullandığınızın farkında olmayabilir ama fark etse bile sizi banlama tehdidini gerçekleştirmesi neredeyse imkansız olacaktır. Youtube’a erişmeniz için Google hesabınızda oturum açmanız gerekmez. Yani Youtube’dan video indirmenin ahlaki olarak doğru olup olmadığına karar vermek size kalmış.
Korsanlık ve Telif Hakkı Koruması
Youtube videoları indirirken oluşabilecek en büyük problemlerden biri de telif haklarını ihlal etme durumudur. İnternette bulunan müzik veya videoları bedava olarak indirmenin uygun olduğunu düşünebilirsiniz ama medya şirketleri haklı olarak ürünlerini ücretsiz dağıtmak istemezler. Bu şekilde düşünen insanlar arttıkça şirketler daha az para kazanır ve böylece içerik üretirken zaman ve efor harcamış insanlara da daha az para gider.
Google korsanlık konusunda çok dikkatlidir. Kullanıcıları, bir kişinin veya şirketin sahip olduğu bir soundtrack veya başka bir elementin kullanıldığı telif hakkını ihlal eden videolar hakkında kendisini haberdar etmesi konusunda teşvik eder. Böylece hak sahibinin haklarını gözetmiş olur.
İnternet korsancılığına fazla girmeden, kanunu çiğnememek adına internetten indireceğiniz herhangi bir materyalin sadece kişisel kullanım için olması gerektiğini söylemek yeterli olacaktır. İçeriği dağıtmak veya finansal olarak faydalanmak yasal değildir, telif hakkı sahibinin izni olmadan yapılamaz.