2013, önceki yılın aksine, tabletler açısından çok daha hareketli bir yıl oldu. Bu yıl da, Apple’ın da içinde bulunduğu Google ve Amazon gibi büyük firmalar tabletlerinde köklü yenilikler gerçekleştirdi. Microsoft Surface Pro 2 önceki modelinin çizgisinden çok çıkmazken, selefindeki eksik noktaların kapatmış. Yılın en iyi tabletlerinin sunmaya çalıştığı standart ise ortaktı: içeriğe kolay ulaşım, taşınabilirlik ve hız.
Biz de en çok beğendiğimiz 5 tableti sizler için derledik. Eğer bir tablet alacaksanız bunlardan birisi olmasını tavsiye ediyoruz.
Apple iPad Air ve iPad Mini
Hâli hazırda başarılı bir modeli nasıl daha iyi bir hale getirirsiniz? Yarım kilodan az bir ağırlığı kalana kadar fazlalıkları atmak iyi bir başlangıç olabilir. Yeni iPad Air ile ilgili her şey önceki modellerinden bir adım daha ileride. Bataryası daha küçük fakat A7 model işlemcisi ile batarya ömrü daha uzun. iPhone 5S’te bulunan M7 yardımcı işlemci birimini kullanan yeni model, işlemci gücünün tamamını kullanmadan hareketleri daha verimli bir şekilde değerlendiriyor. İnceliği ile gündelik yaşamınızda çantanızdaki kitapların arasında yerini alan iPad Air ayrıca azaltılmış ağırlığı ile kolay bir şekilde elde tutulabiliyor.
iPad Air, diğer Apple ürünleri ile aynı sistemi kullanıyor; iTunes gibi platformlara ulaşmanız sadece hesabınıza giriş yapmanız ile mümkün. Giriş yaptıktan sonra hesabına ait tüm bilgiler iPad Air’de de ulaşılır bir hale geliyor. AppStore uygulamalar ile ağzına kadar dolu ve sırf iPad Air için geliştirilmiş oyunların da bulunuyor. Apple TV ve Apple Gazetelik gibi uygulamalar sayesinde, cihazınızdan televizyon izleyebiliyor ve ya dergi ve gazeteleri takip edebiliyorsunuz.
Daha kompakt bir model arıyorsanız Retina Dipslay’li iPad Mini’ye bir göz atın. iPad Air’de olduğu gibi Apple, iPad Mini’de de birçok değişiklik yapmış. Yeni modelde piksel yoğunluğu daha fazla ve iPhone 5S ve iPad Air ile ortak olan A7 model işlemcisi sayesinde batarya ömrü daha uzun. 5 MP kamerası ve fotoğraf iyileştirici sensörü ile iPad mini artık ikinci sınıf bir cihaz değil. iPad’den tek farkı daha küçük olması.
Google Nexus 7
Google, birinci nesil Nexus 7’ler ile uzun soluklu bir başarı elde etmişti. Bu yıl da yeniliklere tabi tutulan Nexus 7 en iyi fiyat/performans tableti olarak raflarda yerini aldı.
Yenilenmiş Nexus 7, sıradan bir Android tabletten çok daha fazlasına sahip. 1.5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemcisi ile 9 saate kadar batarya ömrü sunan yeni model, ayrıca MHL uyumlu HDTV port girişine ve kablosuz şarj desteğine sahip. 2.5 cm başına 323 piksel yoğunluğuna ve 1200 x 1980 LCD ekrana sahip olan model 250 dolar gibi uygun bir fiyattan satışa sunuldu.
Olur da Nexus 7 tercihiniz olursa, içiniz rahat olsun; tablet çıkalı çok olmamasına rağmen Nexus 7’nin şimdiden Android 4.4 KitKat’a sahip olması uygulamalar açısından problem yaşamayacağınızın göstergesi.
Amazon Kindle Fire HDX
Geçtiğimiz günlerde Amazon, Kindle HDX’in 7 ve 8.9 inçlik varyasyonlarını kullanıcıların beğenisine sundu. Apple’ın iPad’inin ve Google’ın Nexus 7’sinin aksine HDX’i benzersiz kılan Kindle Fire modelinden sonra yenilenmiş olan donanımı değil. Geniş bir kütüphaneye erişimi mümkün kılan model ayrıca kullanıcı dostu sistemi ile satın almaya değer.
İki varyasyonu da etkileyici özelliklere sahip olan modelde, 4 çekirdekli 2.2 GHz Qualcomm Snapdragon 800 model işlemci, yüksek çözünürlükte bir ekran ve 64GB’lık depolama birimi bulunuyor.
Kindle HDX’i eşsiz kılan noktalardan biri de içerik odaklı bir sisteme sahip olması. Amazon Fire 3.0 işletim sistemini kullanan model, aslında Android tabanlı bir işletim sistemini kullandığından benzerlikler görmek mümkün. Amazon’dan satın aldığınız her şey, ister geçen yıl aldığınızı unuttuğunuz bir MP3 olsun ister yakın zamanda aldığınız bir e-book olsun, kullanıma anında hazır duruma geliyor. Fire HDX’in tek dezavantajı, Amazon AppStore’un kullanmak isteyeceğiniz tüm uygulamaları içermiyor olması.
HDX teknoloji yabancısı bireyler için bile kolay bir kullanım sunuyor. Eğer bir özelliği merak ediyorsanız veya bir problem ile karşı karşıya kaldıysanız, artık bir arkadaşını veya teknik destek birimini aramanıza gerek yok. “Mayday” tuşu sayesinde size yardımcı olacak bir Amazon satış görevlisinden canlı yardım alabiliyorsunuz.
Microsoft Surface Pro 2
Yetiştirmeniz gereken bir sunumunuz mu var? Belki de sadece televizyon izlemek istiyorsunuz? Hibrid bir kullanıma sahip olan Surface Pro 2 hem bir tablet hem de bir notebook olarak kullanılabiliyor.
Bir klavye takana kadar Surface Pro 2’nin görünürde herhangi bir tabletten farkı yok. Intel Core i5 işlemcisi, modele ultrabook performansı verirken yanında gelen dijital kalemi kullanarak modelin tablet yanını keşfedebiliyorsunuz. Tableti bir tren yolculuğunda kitap okumak için kullanabileceğiniz gibi, sunumlarınızı ve çizimlerinizi de Surface Pro 2 üzerinden yapmanız mümkün. Daha yoğun kullanıcılardan biri iseniz, üzerinde Photoshop programını bile kullanacağınız 8GB belleği ve 256GB’lık depolama birimi ile kullanıma hazır modeli de bulunmakta.
Önemli bir uyarı: Surfacece Pro 2’nin uygulama çeşitliliği bir hayli sınırlı. Evernote, Microsoft Office ve bir takım dokunma odaklı uygulamaların kullanılabilir olması bir yana diğer tabletlerde yer alan tanınmış uygulamaların birçoğu Surface Pro 2’nin uygulama tabanında bulunmamakta. Uygulama odaklı kullanıcılara pek hitap etmeyen model hem çalışmak hem de eğlenmek isteyen kullanıcılar için birebir.