36 ABD eyaleti, Play Store’un Android uygulama dağıtımı üzerindeki tekeli nedeniyle Google’a dava açtı.
Android’de uygulama indirirken, ABD’deki çoğu kullanıcı Google Play Store’dan yararlanıyor. Mağaza, telefonda bu indirmeler için kullandığımız tek mağaza olmayı hedefliyor ve bu uygulamalar, firmanın 36 Amerikan eyaleti tarafından dava edilmesine neden oldu.
Davacı eyaletler, bir uygulamayı indirmek istediğinizde Google’ın engeller koymasını engellemeye çalışıyor. Geliştiricilerin uygulamaları diğer mağazalara önceden yüklemesini yasaklanması, geliştiricilerin Play Store’da uygulamaların dağıtımını kolaylaştıran uygulamalara sahip olmasının yasaklanması veya belirli şirketlere bazı geliştiricilerle işbirliğini durdurmaları için ödeme yapmaya uzanan bir dava kapsamı söz konusu.
Google Play Store uygulamaları nedeniyle dava
Dava 144 sayfadan oluşuyor, ve detaylarını burada okuyabilirsiniz. Dava, alternatif uygulama mağazalarının Play Store’a erişiminin çok sınırlı olduğunu gösteren dahili Google rakamlarına işaret ediyor. Aslında, Amerika Birleşik Devletleri’nde Play Store, Android uygulamalarının %90’ından fazlasınının dağıtımını sağlıyor. Hiçbir mağaza %5’ten fazla pazar payına sahip değil.
Bir Android uygulaması Play Store’da dağıtılmazsa, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 130 milyondan fazla Android cihazına erişimini kaybediyor. Ayrıca Play Store’un standart olarak yüklenmediği Android telefonların piyasasının olmaması da eleştiri alıyor.
Eyaletler Google’ı piyasada uzun süreli bir tekele sahip olmakla ve cep telefonu üreticileri üzerinde nüfuz sahibi olmakla suçluyor. Ayrıca, Android’in neredeyse tüm mevcut Android telefonlarda (en son rakamlara göre %99’un üzerinde) kullanılan Google sertifikalı bir sistem olduğu için yalnızca ismen veya kağıt üzerinde açık kaynaklı bir sistem olduğunu iddia ediyorlar. Mağazada uygulama geliştiricilere ayarlanan komisyonlar da başka bir argüman.
Google bu suçlamalara yanıt verdi ve bu eyaletlerin mobil uygulama mağazalarındaki gelirin çoğunun iOS’tan geldiği Apple App Store’dan gelen rekabeti unutmamalarına vurgu yaptı. Ayrıca diğer mağazaların Play Store’daki komisyonlara benzer komisyonlar oluşturduğunu belirttiler.
Bu davanın sonucunu görmemiz gerekecek, ancak Google’ın Android’de tekel pozisyonuna sahip olmakla suçlanması ilk kez olmuyor, daha önce Avrupa’da da benzeri yaşanmıştı.