TikTok soruşturması Avrupa teknoloji gündeminde. Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC), bugün Avrupa Komisyonu’na ve AB tüketici örgütleri ağına Tiktok’a karşı bir şikayette bulundu.
TikTok, 2018’deki lansmanından bu yana gizlilikle ilgili birkaç tartışmaya girdi. Çin sosyal ağı, küçüklerin gizliliğini sağlamak için son aylarda birkaç değişiklik yaptı, ancak tüketici dernekleri bunların yeterli olmadığına inanıyor. Sonuç olarak, şimdi yetkililerle yüzleşmek zorunda kalacaklar.
BEUC, TikTok’un AB’deki tüketici haklarını ihlal ettiğini ve çocukları platformdaki gizli reklamlar ve uygunsuz içerik gibi belirli içeriklerden uygun şekilde koruyamadığını iddia ediyor. Spesifik olarak, eleştirileri dört noktada özetlenmiştir.
TikTok soruşturmasının nedeni AB’nin endişeleri
Bu konuda ilk endişe, Tiktok’un şart ve koşullarındaki belirsiz veya kullanıcılarının zararına TikTok’u destekleyen birkaç madde olmasıdır. Kullanıcılar platforma yükledikleri tüm içeriğin geri alınamaz bir şekilde kullanılmasını sağladığından, kullanıcılar ücret almadan kullanabilmelerini, dağıtabilmelerini veya yeniden üretebilmelerini sağladıkları için telif hakları adil bulunmuyor.
İkinci nokta ise, TikTok’un ünlü profillere sanal hediyeler yapmak için TikTok’ta jeton satın almaya ve bakiye yüklemeye izin veren özelliği ile ilgili. Bu satın alımlarda TikTok, madeni para ve hediyeler arasındaki fiyatı ve döviz kurunu değiştirerek, bu işlemlerde kullanıcıların hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan işlemden kazanç elde edebiliyor.
Üçüncü nokta, TikTok’un çocukları ve gençleri gizli reklamlardan ve platformdaki potansiyel olarak zararlı içerikten koruyamaması. Örneğin, kullanıcılardan sponsorlu ve dolaylı olarak bir markayı tanıtan hashtag’lere katılmaları isteniyor. TikTok’ta para kazanmak mümkün olduğu için daha önce para aldıkları bu hashtag’leri başlatanlar ise çoğu kez influencer’lar.
Son olarak, platformun kullanıcı verilerini işleme politikası belirsizdir, çünkü özellikle çoğunun terminolojiye aşina olmayan çocuklar ve gençler olduğu düşünüldüğünde, kullanıcılar bilgilendirilmiyor. Sonuç olarak, kullanıcılar hangi kişisel verilerin hangi amaçlarla ve hangi yasal nedenlerle toplandığını net bir şekilde bilemezler.
Tüketici kuruluşları kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istiyor
Tüm bu nedenlerden dolayı BEUC, TikTok’un GDPR’yi ihlal edeceğine inanmakta ve AB’yi TikTok’un politikalarını ve uygulamalarını araştırmaya ve uygulamanın iş modeli ve veri işleme hakkında doğru şekilde raporlama yaparak Avrupalı tüketicilerin haklarına uymasını sağlamaya çağırıyor. Ayrıca, kötüye kullanım maddelerinin ortadan kaldırılması ve faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi talep ediyor.