Airbus uçaklar, geliştirilen yeni bir teknoloji ile, canlı bomba tespit edebilecek. Airbus, canlı bombaları tespit etmek için koku sensörlerini devreye sokacak.
Airbus’ın uçaklarında kullanacağı teknoloji, moleküler bileşikleri “koklayabilme” özelliğine sahip olan biyolojik hücreler ile geliyor. Sistem, bomba koklayan köpeklerin tehlikeli kimyasalları ve patlayıcıları tespit etme özelliğini taklit eden bir sensör yapısına sahip.
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Koniku isimli nöroteknik şirketi ile ortaklaşa yürütülen projede, Avrupalı uçak üreticisi, yılın sonuna doğru tehlikeli maddelerin kokusunun alınabileceği tarama tünelleri yapacak. Bu tüneller, belli havalimanlarında devreye girecek. Birden fazla koku tespit yeteneği olacak tüneller, gelecek dönemde koronavirüs gibi salgın hastalıkların tespiti için de kullanılabilir.
10 saniyenin altında tepki süresi
Airbus’ın ürün güvenliği başkanı Julien Touzeau, projeyle ilgili “Teknolojinin en iyi koşullarda 10 saniyenin altında bir tepki süresi var” ifadesini kullandı.
Görme, duyma, dokunma ve hareket etmenin yanı sıra, düşünen makineler dahi günümüzde çok yaygın. Ancak koku algılama yeteneği henüz makineler için oldukça iddialı bir seviye. Kokuları analiz etmek ve sınıflandırma yeteneği, henüz bir makinede başarılı bir şekilde kullanılmadı.
Airbus, Koniku’nun teknolojisini benzersiz kılan faktörün, canlı hücrelerle güçlendirilmiş silikon işlemcilerin üretilmiş olması olduğunu ifade etti. Şu anda prototip aşamasında olan bu sensörler, denizanasına benzeyen yapıları ile, doğadaki süreçleri taklit etmeyi amaçlayan bir yapıda.
2015 yılında Nijerya doğumlu fizikçi Oshiorenoya Agabi tarafından kurulan şirket, “Koniku için başlangıç noktası şudur: Biyoloji teknolojidir” sloganı ile kuruldu.
Yapılan açıklamada, “Kokuyu algılayabilen bir teknoloji geliştirdik. Havayı soluyor ve aslında hava ne olduğunu anlatıyor. Yaptığımız şey, beyin hücreleri gibi biyolojik hücreleri almak ve bunları genetik olarak koku alma reseptörlerine sahip olacak şekilde değiştirmek” ifadesi kullanıldı.
20’den az çalışanı olan Koniku, bu zamana kadar sadece 5,5 milyon dolar yatırım aldı. Airbus’ın potansiyeline güvendiği şirket, “oyunun kurallarını değiştirecek uçtan uca bir güvenlik çözümü” yaratacağını düşünüyor.
Koronavirüse karşı da kullanılabilir
Airbus, 2017 yılından bu yana, hava taşımacılığının en zorlu operasyonel gereksinimlerini karşılama amacı ile, Koniku ile birlikte çalışıyor. Projenin ilk amacı, bu sensörlerin yolcu uçaklarına entegre edilmesi ve güvenlik tehditlerine karşı güçlü bir savunma hattı oluşturulması.
Koronavirüs salgını ile tüm oyunun kurallarının değiştiği bugünlerde, bulaşıcı virüslerin tespit edilmesi sürecine katkı sağlayacak sensörlerin, “biyolojik tehlikeleri” analiz etme yeteneği oldukça önemli. Özellikle, koronavirüs aşısının geliştirme süreci için 18 ile 24 ay gibi bir süre zarfının gerektiğinin konuşulduğu bu günlerde…