Alibaba ABD hükümetine kara liste davası açtı
Pro

Alibaba ABD hükümetine kara liste davası açtı

Alibaba, Çin ordusuyla bağlantılı şirketler listesine alınmasının hukuki ve gerçek bir dayanağı olmadığını savunarak ABD hükümetine dava açtı.

Alibaba, ABD hükümetine karşı dava açtı. Dava, Savunma Bakanlığı’nın Alibaba’yı Çin Halk Kurtuluş Ordusu ile bağlantılı şirketler listesinin güncellenmiş hali olan 1260H listesine eklemesiyle başladı.

Alibaba, Çin askerini desteklemediğini belirterek, listeden çıkarılmayı talep ediyor. Şirket, listedeki yerinin “gerçek veya hukuki bir dayanağı olmadığını” savunuyor ve bunun ifade özgürlüğü ile anayasal adil yargılama hakkını ihlal ettiğini iddia ediyor.

Güncellenmiş 1260H listesi bu ayın başında yayınlandı ve şimdi internet hizmet sağlayıcısı Baidu’yu da içeriyor. Baidu, Çin’de Google’ın muadili olarak düşünülebilir. Pentagon, Alibaba’yı Pekin ile olan düzenleyici bağları nedeniyle Çin savunma sanayisine “askeri-sivil entegrasyon katkıcıları” arasında saydı.

1260H listesine dahil edilmek otomatik olarak yaptırımlar getirmese de, Savunma Bakanlığı’nın Alibaba ile iş yapamayacağı ya da ürünlerini üçüncü taraflar aracılığıyla kullanamayacağı anlamına geliyor. Diğer şirketler, listede yer alan firmalarla iş yapmaları durumunda ticaret kısıtlamalarıyla karşılaşabilecekleri için bu durumu bir uyarı olarak görebilir.

Alibaba, bu sınıflandırmanın, itiraz edebilecek avukat tutmasını engellediğini belirtiyor. Şirket, Pentagon’un şubat ayında şirketinin yer aldığı bir listeyi geçici olarak yayınlayıp kaldırmasından sonra, ABD hükümeti ile bu sınıflandırma hakkında diyalog kurmaya çalıştı. Şirketin, Çin askerini desteklemediğini gösteren kanıtlar sunduğu ancak yetkililerin yanıt vermediği ifade ediliyor.

Alibaba, yönetim kurulu üyelerinin hiçbiri askeri bağlantıya sahip olmadığını belirtmekte ve platformlarının yalnızca e-ticaret ile bulut bilişim için oluşturulduğunu, silahlar veya istihbarat operasyonları için kullanılmadığını vurgulamakta. Şirket, “Alibaba, Çin askeri şirketi değildir ve hiçbir askeri-sivil entegrasyon stratejisinin parçası değildir” dedi. Ayrıca, 1260H listesine alınma kararını keyfi ve mantıksız olarak nitelendirerek, listedeki yerinden çıkarılması için Savaş Bakanlığı’na karşı dava açtığını duyurdu.