Amazon Alexa, artık düşünce gücüyle kontrol edilebiliyor. Bu yenilik, nöroteknoloji şirketi Synchron’un geliştirdiği beyin implantı sayesinde mümkün hale geldi. Özellikle sınırlı hareket kabiliyetine sahip bireyler için tasarlanan bu teknoloji, bize Neuralink ile bir hastanın zihin gücüyle satranç oynamasını hatırlattı.
Yeni teknoloji, kullanıcılara sesli komut veya dokunmaya gerek kalmadan Amazon’un akıllı ev sistemine erişimi mümkün kılacak. Son testlerde, ALS hastalarının bu implantı kullanarak ışıkları kapatma, güvenlik kameralarını kontrol etme ve Fire TV gibi cihazları yalnızca düşünce gücüyle yönetebildikleri belirtildi.
Alexa düşünce gücüyle nasıl çalışıyor?
Synchron’un beyin implantı, alışılmış girdilere ihtiyaç duymadan cihazları kontrol etmeyi sağlıyor. Beyin sinyallerini doğrudan bir tablete yönlendirerek kullanıcıların Alexa ile etkileşime girmesine olanak tanıyor. Örneğin, implant kullanan bir kişi, “Alexa’ya Dokun” komutunu düşünerek bir lambayı kapatabiliyor.
İmplantın yerleştirilmesi invaziv bir cerrahi işlem gerektirmiyor; karotid atardamarına yerleştirilen cihaz, beyin yüzeyindeki kan damarlarına sinyal gönderiyor. Bu invaziv olmayan yöntem, Synchron’u daha karmaşık cerrahi müdahaleler gerektiren Neuralink gibi diğer beyin-bilgisayar arayüzü projelerinden ayırıyor.
Synchron’un gelecek planları
Şu anda ABD’de altı hasta üzerinde test edilen bu beyin-bilgisayar arayüzü, daha fazla akıllı cihazla entegre edilebilmek için geliştirme aşamasında. Synchron, bu teknolojiyi daha geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştırmak için çeşitli iş birlikleri yapmayı planlıyor. CEO Thomas Oxley, implantın teknolojiyle etkileşimi tamamen yeniden tanımlayabileceğini belirtiyor.
Şu an için oldukça pahalı bir teknoloji olsa da, ileride cerrahi müdahale olmadan kullanılabilecek seviyeye gelebilir.
Öne çıkan ve iç görseller: Synchron