Amazon ile yapay zeka şirketi Perplexity arasındaki yasal savaş giderek kızışıyor. Perplexity, alışveriş asistanı “Comet”in Amazon’a erişimini yasaklayan federal mahkeme kararına resmi olarak itiraz etti.
Geçtiğimiz Kasım ayında başlayan davada Amazon, Perplexity’yi 40 yıllık Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Suistimalleri Yasası’nı (CFAA) ihlal etmekle ve ihtar mektuplarına rağmen izinsiz bir şekilde kullanıcılar adına satın alma işlemleri gerçekleştirmekle suçlamış, mahkeme de 9 Mart’ta Amazon lehine erişim engeli kararı vermişti.
“Safari kullanmaktan farksız” savunması
Hakkındaki suçlamaları reddeden Perplexity, Amazon’un CFAA yasasını gereksiz yere genişlettiğini savunuyor. Şirket, Comet’in Amazon’a doğrudan sızmadığını; tıpkı bir Safari tarayıcısı gibi bizzat tüketicilerin kendi yetkilendirmesi ve rızasıyla platforma eriştiğini vurguluyor.
Ayrıca e-ticaret devinin herhangi bir somut zarar kanıtı sunamadığını belirten Perplexity, söz konusu alışveriş aracısının yasak kararından önce zaten sekiz aydır sorunsuz çalıştığına dikkat çekiyor.
Amazon’un bu yeni itiraza 22 Nisan’a kadar yanıt vermesi bekleniyor.




