Apple işten çıkarmaları, teknoloji endüstrisindeki genel bir kriz dalgalanmasının bir göstergesi olarak görülebilir. COVID-19 pandemisi nedeniyle birçok şirket, işten çıkarmalar yapmak zorunda kaldı veya bütçelerini kısmak için maliyet düşürme önlemleri aldı. Bunun yanı sıra, teknoloji endüstrisi genel olarak son yıllarda büyüme patlaması yaşadığından, bazıları endüstride bir düzeltme süreci olduğunu düşünüyorlar. Apple’ın yakın zamanda yaptığı işten çıkarmalar da bu düşünceleri destekliyor.
Kaynaklara göre, Apple Inc. şirketi sınırlı sayıda pozisyonu kaldırarak kurumsal perakende ekiplerinde küçülmeye gitti. Bu durum, geçen yıl başlatılan maliyet düşürme kampanyası sonrasında şirketin işten çıkarmaları üstlenmesinin ilk kamuya açık örneği olarak kabul ediliyor.
Apple‘ın özellikle geliştirme ve koruma ekiplerindeki pozisyonları azaltması, perakende mağazalarının ve tesislerinin inşası ve bakımından sorumlu olan çalışanların etkilendiği anlamına geliyor. İşten çıkarılanların tam sayısı bilinmemekle birlikte, diğer sektör rakiplerinin de işgücünü azaltma yoluna gitmesiyle birlikte, Apple’ın bu adımı önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu durum, belirsiz ekonomik koşullar ve düşük tüketici harcamaları nedeniyle birçok şirketin zorlu bir dönemden geçtiği bir zamanda gerçekleşiyor.
Apple işten çıkarmaları: Sektör nasıl etkilenecek?
Apple işten çıkarmalarının aslında bir yeniden yapılanma olduğu ve şirketin küresel mağazalarının bakımını geliştirmeyi amaçladığı belirtiliyor. Şirket, değişikliklerin etkilediği çalışanlarını destekleyeceğini ve yeni roller için yeniden eğitim programları sunacağını söyledi. Apple ayrıca, personel azaltma kararının COVID-19 pandemisi nedeniyle oluşan ekonomik zorluklarla ilgisi olmadığını belirtti. Şirket, operasyonlarını daha etkili hale getirmek için bu tür yeniden yapılanma faaliyetlerine devam edeceğini söyledi.
Apple, maliyet düşürme girişimleri kapsamında sözleşmeli mühendisler, işe alım görevlileri ve güvenlik personelini içeren yüklenici işgücünü azalttı. Ancak, bu hamle işten çıkarmaların büyük ölçüde yapılmamasıyla sonuçlandı. Şirketin daha önceki işten çıkarma örneği, pandemi öncesi dönemde gerçekleşen ve otonom araç bölümündeki birkaç yüz çalışanın işten çıkarılmasıydı.
Anlaşılan o ki, Apple özellikle perakende mağazalarının bakımını geliştirmek amacıyla bir yeniden yapılanmaya girdi ve bu süreçte sınırlı sayıda rol ortadan kaldırıldı. Şirket, etkilenen çalışanlara önceki pozisyonlarına benzer roller için başvurabileceklerini ve yeni bir rol üstlenmemeyi tercih edenlere dört aylık bir maaş paketi sağlayacaklarını açıkladı. Yönetim pozisyonlarından bazılarının da işten çıkartılacağı ve bu çalışanların potansiyel olarak daha düşük rütbeli pozisyonlar için yeniden işe alınabilecekleri ifade ediliyor. Ancak içeriden gelen bilgilere göre, bu çalışanların tazminatlarının aynı olmayabileceği belirtiliyor.
Apple, son mali yılında 164.000 çalışana sahip olduğunu açıkladı. Diğer teknoloji şirketlerinin aksine, Apple pandemi sırasında işe alımda hızlı bir büyüme yaşamamıştı, bu da büyük çaplı işten çıkarmaların önüne geçti. Amazon ve Google gibi diğer büyük teknoloji şirketleri ise on binlerce çalışanı işten çıkarmıştı.
Apple Hava Durumu uygulaması çalışmıyor: Nasıl düzeltilir?
Apple, teknoloji sektöründeki pek çok şirketten farklı bir yaklaşım sergileyerek pandemi döneminde önemli işten çıkarmalar yapmaktan kaçınmıştı. Ancak son hamlesi, şirketin bu tavrından kayda değer bir sapma olduğunu gösteriyor. Sektördeki diğer şirketlerle karşılaştırıldığında Apple’ın son işten çıkarmalarının ölçeği daha küçük olsa da, şirket artık çalışanlarını işten çıkarmaktan kaçınan bir örnek olmadığını gösteriyor. Pazartesi günü yayınlanan raporlara göre, işten çıkarılanlar özellikle Apple’ın perakende mağazalarının inşası ve bakımından sorumlu bölümünde çalışıyordu.
Apple işten çıkarmalarından etkilenen çalışanlar için sağlanacak ve hafta sonuna kadar sürecek olan başvuru süresi ve dört aya kadar kıdem tazminatı teklifi, Bloomberg tarafından bildirildi. Şirket, teknoloji endüstrisinin kesintiler yapmaya başlamasından bu yana tam zamanlı çalışan azaltımının ilk örneği olmasına rağmen, çeşitli maliyet tasarrufu önlemleri alıyor. CEO Tim Cook, Apple işten çıkarmalarının “son çare” olduğunu belirtiyor. Bu son hamle, en değerli şirketlerin bile teknoloji sektörünün öngörülemeyen doğasına karşı bağışık olmadığı fikrini güçlendiriyor.