Son yıllarda, özellikle akıllı telefon sektöründe Apple tarafından katlanabilir cihazların geliştirilmesine ilişkin çok fazla spekülasyon ve beklenti vardı. Diğerlerinin yanı sıra Samsung Galaxy Fold ve Motorola Razr’ın piyasaya sürülmesiyle birlikte katlanabilir ekranlar artık fütüristik bir konsept olmaktan çıkıp gerçeğe dönüştü.
Apple katlanabilir ekran patenti aldı
Apple gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu teknolojiyi aktif olarak keşfetmeleri ve kendi katlanabilir cihazlarını üretmek için araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmaları şaşırtıcı değil. Aslına bakılırsa, Apple’a kısa bir süre önce, cihazın her santimini bir giriş yüzeyi haline getirmenin yeni yollarını araştırdıklarını gösteren birkaç yeni patent verildi.
Bu teknoloji potansiyel olarak cihazlarımızla etkileşim kurma şeklimizde devrim yaratabilir, aynı zamanda tasarım ve işlevsellik için yeni olasılıkların önünü açabilir. Peki katlanabilir bir ekran için patent almanın amacı nedir ve Apple gibi bir şirkete nasıl fayda sağlayabilir?
Patent ayrıntıları
Apple, yenilikçiliği ve en son teknolojisiyle tanınan bir şirket ve katlanabilir telefon için aldığı son patentler, diğer şirketlerin bu gelişmekte olan pazarda öncülük etmesine izin vermekten memnun olmadıklarını gösteriyor. Apple, katlanabilir ekran teknolojisi için patent alarak, araştırma ve geliştirmeye yaptığı yatırımı korumanın yanı sıra, benzer cihazlar geliştirmek isteyebilecek diğer şirketlere karşı kendisine rekabet avantajı sağlıyor.
Apple, fikri mülkiyetini korumak ve ürünlerinin pazarını kontrol etmek için patentleri kullanma konusunda uzun bir geçmişe sahip ve katlanabilir ekran teknolojisi için bir patent almak bu stratejinin sadece bir örneğidir. Patent, dokunmatik sensör katmanlarının bir cihazın dış panelleri tarafından nasıl “üst üste bindirilebileceğini” açıklıyor. Bu sensörler, bir cihazın ön, alt ve kavisli yan çerçevesi boyunca bir cam tabakanın altına girebilir. Tüm bunlar Apple’ın bir cihazın ekranının neredeyse her santimetresinde dokunmatik kullanıma izin verecek özellikleri test ettiğine işaret ediyor.
Patentte ayrıca “bir ekranın cihazın bir kısmının ya da tamamının etrafına sarılmasından” da bahsediliyor ki bu da Apple’ın dokunmatik sensör özelliğine izin vermek için yuvarlak yan çerçeveleri araştırdığını gösteriyor.
Apple neden katlanabilir ekran için patent aldı?
Katlanabilir bir ekran için patent almanın amacı, teknolojinin kopyalanmasını veya diğer şirketler tarafından izinsiz kullanılmasını önlemek ve patent sahibine patent kapsamındaki ürünü belirli bir süre boyunca üretme, kullanma ve satma münhasır hakkını veriyor. Bu münhasırlık, teknolojiyi kontrol edebildikleri ve patenti diğer şirketlere lisanslama veya satma yoluyla potansiyel olarak gelir elde edebildikleri için patent sahibine pazarda önemli bir rekabet avantajı sağlayabilir.
Katlanabilir ekran gibi potansiyel olarak dönüştürücü bir teknoloji için patent almak, gelişmekte olan pazarda hak iddia etmenin ve erkenden baskın bir pozisyon oluşturmanın bir yolu olarak da görülebilir. Akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar da dahil olmak üzere katlanabilir cihazların artan popülaritesiyle birlikte, gelişmiş ve verimli katlanabilir ekran teknolojilerine yönelik talep de artmaya devam ediyor. Bir şirket, belirli bir katlanabilir ekran teknolojisi için patent alarak kendisini bu alanda lider olarak konumlandırabilir ve potansiyel olarak bu teknolojinin ilk sağlayıcısı haline gelebilir.
Giriş yetenekleri
Apple, iPhone’ları çentik ya da belirgin veya girintili dış düğmelerden yoksun büyük, dokunulabilir levhalar haline getirme yolunda ilerliyor. Patent, kenar dokunmatik sensörlerinin kamera kontrolleri, ses kaydırıcı ya da parlaklığı veya kontrastı kontrol etmek için diğer kaydırıcılar için kullanılabileceğini gösteriyor.
Arka plakadaki bu sensörler, ekranın herhangi bir bölümünü örtmek zorunda kalmadan aksiyonu görüntülemek için diğerlerinin yanı sıra oyun uygulamalarında da kullanılabilir.
Apple, iPhone 15 serisinde tasarım değişikliklerine gidebilir
Olası sorunlar
Elbette, bir cihazın yüzey alanının neredeyse her santiminde dokunmatik girişlere sahip olmanın tehlikesi kırılganlığı olacaktır. Özellikle de kullanıcıların bazı giriş alanlarını kaybetmeden normal bir telefon kılıfı kullanamayacağı anlamına geldiği için kırılgan hale gelebilir.
Ancak patentte plastik, metal veya fiber kompozit malzemelerden oluşan “şeffaf ve opak malzemelerden” veya şeffaf cam veya plastik kaplamalardan oluşan duvarlara atıfta bulunulmaktadır ki bu da bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.
Katlanabilir özellikler
Apple’ın patenti, “katlanabilir elektronik cihazların” kapaklı bir tasarımla bu dokunulabilirliğin bir kısmını nasıl elde edebileceğine atıfta bulunuyor. Cihazın bükülmesine izin veren bir “elastomerik malzeme” içeriyor ve şeffaf dokunmatik sensörler cihaz çerçevesi boyunca hala etkin.