Mac bilgisayarlar için macOS işletim sistemi güncellemesi 11 Big Sur özellikleri, çıkış tarihi, WWDC 2020 ile duyuruldu. Yeni sistem, aralarında kararlılığı artıran bazı önemli iyileştirmeler getiriyor.
macOS Catalina’yı izleyen macOS Big Sur, Apple’ın işletim sistemindeki en büyük değişiklik niteliği taşıyor. Zira Catalina, macOS Mojave üzerinde sadece küçük iyileştirmeler içeriyordu.
Önemli değişikliklerin başında Apple tarafından tasarlanan işlemci geliyor. Hakkında yıllardır söylentiler çıkan bu gelişme, macOS Catalyst ile Mac işletim sistemine tüm iOS ve iPad uygulamaları için destek getiriyor. Apple, aynı zamanda daha fazla verimlilik ve performans sözü veriyor.
Ayrıca Apple, Mesajlar, Mail, Fotoğraflar, Takvim ve hatta Finder gibi yerel macOS uygulamalarının görünümünde çok daha modern ve ufalan bir tasarım vaat ediyor.
- Apple watchOS 7 çıkış tarihi, beta, özellikleri ve destekleyen Apple Watch modelleri
- Apple’ın ARM tabanlı ilk bilgisayarları 13,3 inçlik Macbook Pro ve 24 inçlik iMac olacak
- Apple, yeni Macbook’lar için ARM işlemcileri WWDC 2020 etkinliğinde duyurabilir
Ayrıca, nihayet iOS’takiyle uyumlu iyileştirmeler olacak. macOS Big Sur, iOS 14 ve iPadOS 14 ile kazanılan yeni ekran aracı (widget) özelliğini getiriyor ve tüm Apple deneyimini bütünleştirerek, cihazlar arası uyumluluğu artırıyor.
Her ne kadar macOS 11 Big Sur için gerçek bir çıkış tarihi verilmese de, Apple sıradan takvimini takip ederse, yeni Mac işletim sisteminin eylül veya ekimde Mac’lere geleceğini öngörebiliriz. macOS Big Sur’u hemen kurmak isteyenler için geliştirici beta sürümü bugün yayımlandı.
Son yılların en büyük macOS sürümü karşımızda; bu yüzden konuşacak çok şey var.
macOS 11 Big Sur çıkış tarihi
MacOS Big Sur, bugün tanıtılmış olsa da, tam sürümün ne zaman indirip kurabileceğini tam olarak bilmiyoruz.
Genellikle Apple yazılımını her yıl aynı zamanda yayınlar, bu nedenle macOS 10.16 yayın tarihinin eylül veya ekim ayında olmasını beklemek mantıklı. Muhtemelen iPhone 12 tanıtım etkinliği sonrasında sistem kullanıma açılır.
Yine de, macOS 11 Big Sur’u hemen kurmak için hevesliyseniz, beta sürümü, Apple Geliştirici programı üyeleri için 99 dolara mal oluyor. Yine de sizi uyaralım, işletim sistemlerinin ilk sürümleri hatalara açıktır ve genel sürümler kadar güvenli değildir. Ancak riskler sizi korkutmuyorsa, indirip kurabilirsiniz.
macOS 11 Big Sur adı nereden geliyor?
Apple, bu kez macOS’un bu sürümü için Big Sur adını seçti. Aynı adı taşıyan, Kuzey Kaliforniya’daki yerleşim almamış kıyı bölgelerine benzer şekilde, bu yeni macOS’un “eşsiz güç ve güzellik seviyeleri” sunması bekleniyor.
- Apple ID parolası nasıl değiştirilir?
- Apple, sanal grup selfie yazılımının patentini aldı
- Apple, macOS Catalina 10.15.5’in 5. beta sürümünü yayınladı
macOS 11 Big Sur özellikleri
Safari
Safari, adeta macOS’un gizli kahramanı ve Apple’a göre yeni geliştirmeler ile Chrome’dan %50 daha hızlı, gizlilik ve pil tüketimi açısından da daha iyi. Ancak hepsi bununla sınırlı değil. Tıpkı işletim sisteminin kendisi gibi, bu güncelleme de Safari’nin ilk gününden bu yana aldığı en büyük güncelleme.
Safari’nin yeni sürümü, Akıllı İzleme (Intelligent Tracking) dahil, ziyaret ettiğiniz her web sitesinde bir Gizlilik Raporu, parolaları izlemek ve güvenliklerinin ihlal edilmediğinden emin olmak için Parolaları Kaydet gibi bir dizi yeni özellik sunuyor. WebExtensions API’si ve App Store’da yeni bir Uzantılar kategorisi ve yerel çeviri özellikleri de tarayıcının kazandıkları arasında yer alıyor.
En çarpıcı özelliklerden birisi de, Ana Sayfa’nın artık daha fazla özelleştirilebilir olması, böylece Safari’de arka plan resmini değiştirme ve bölümler ekleme/düzenleme gibi işlemler mümkün olacak.
Mesajlar uygulaması
İşletim sisteminin Mesajlar uygulaması bir süredir iOS’un gerisinde kalıyordu, ancak artık iOS 14 ile gelen Sabitlenmiş Mesajlar, Memoji ve Grup Güncellemeleri özellikleri de Safari ile kullanılabilecek.
Temel olarak, Mac için Mesajlar, iOS 14 ve iPad OS 14 sürümlerinin sahip olacağı özelliklerin çoğunu da bilgisayara taşıyacak. Ayrıca daha güçlü bir arama, yeniden tasarlanmış bir fotoğraf seçici ve yeni mesaj efektleri de bizi bekliyor.
AirPods güncellemeleri
AirPods Pro için Spatial Audio desteğinin yanı sıra, macOS’ta AirPods desteği için oldukça büyük bir iyileştirme yapılmış. AirPod’u Mac ile kullanmak için Bluetooth ayarları yapmak yerine, kullanmaya başladığınızda otomatik olarak Mac’e geçiş yapmaları vakit kaybını ve sinir bozukluğunu önleyecek. AirPods artık hiçbir şey yapmadan cihazlar arasında sorunsuz ve sezgisel bir şekilde geçiş yapacak.
Mail ve Fotoğraflar uygulaması kenar çubuğu
Apple Mail ve Fotoğraflar uygulamaları bir süredir güncel değil, ancak Apple birçok uygulamaya yeni tasarımlar getirirken, bunlar arasında en dikkat çekici olanlar Mail ve Fotoğraflar’daki yeni kenar çubukları oldu. Fotoğraflar uygulaması, iOS 14 sürümü ile aynı görünüme, hisse ve özelliklere sahip olacak.
Mac Kontrol Merkezi
iOS ile ilgili en iyi şeylerden biri, ayarları tek noktadan değiştirmeyi sağlayan süper kullanışlı Kontrol Merkezi’dir. macOS 11 Big Sur, bunu Mac’e getiriyor ve menü çubuğundan kolayca erişilebilir yapıyor, böylece Tercihler uygulamasına gitmeden ayarları kolayca değiştirebilirsiniz.
Bildirimler uygulamasındaki ekran araçları (widget’lar)
Ekran araçları tıpkı iOS 14 gibi, macOS 10.16 Big Sur’daki bildirimler menüsünde, okunması kolay bir arayüzle önemli bilgileri bir bakışta görmeyi kolaylaştıracak. Burada kullanılacak ekran araçları ihtiyaca göre özelleştirilebilecek.
Mac Catalyst
Önceki sürüm macOS Mojave’nin en önemli özellikler
inden biri, Mac’e bazı bilindik iOS uygulamalarını getirmesiydi. Bununla birlikte, Mac Catalyst aracılığıyla yeni API’ler ve araçlar, uygulama geliştiricilerinin Mac işletim sistemine daha fazla iOS uygulaması taşımasına yardımcı olacak. Bu araçlar sayesinde, yeniden boyutlandırılabilir pencereler ve klavye araçları gibi özellikler de devreye alınarak, bir iPhone uygulamalarından çok Mac uygulaması kullanıyormuşuz gibi hissettirecek.
ARM işlemci ve Mac
Uzun süren söylentiler gerçek oldu (belki de 40 kez söyledik, ondandır), fakat sonunda oldu. Apple nihayet Mac’lerin, diğer tüm cihazlarda gördüklerimize benzer şekilde Apple tarafından tasarlanmış işlemcilere geçeceğini duyurdu.
Bununla birlikte, bu Intel için bazılarının düşündüğü gibi bir ölüm fermanı değil. Zira Tim Cook, WWDC açılış konuşmasında Apple’ın çalışmaları arasında hâlâ birkaç Intel tabanlı cihazın bulunduğunu ve şirketin bu cihazlar için “çok heyecanlı” olduğunu söyledi.
Yine de, muhtemelen tüm iPhone ve iPad uygulamalarının ilk kez Mac’lerde yerel olarak çalışmasına izin vereceğinden, muhtemelen yeni Mac’lere gelecek en büyük değişiklik bu.
Ayrıca, tüm Mac Uygulamalarının kaynak kodunu dönüştürecek olan Mac Catalyst ve Rosetta 2 sayesinde, her Mac uygulaması bu yılın ilerleyen döneminde piyasaya sürülmesi beklenen yeni ARM tabanlı Mac’lerde çalışabilecek.
Apple, bu donanımı kullanacak belirli bir Mac cihazını duyurmadı, ancak geldiklerini ima etti. Yine de geliştiriciler, Apple A12Z Bionic SoC’yi çalıştıran Mac Mini’ye erişmek için Apple’ın Evrensel Uygulama Hızlı Başlangıç Programına başvurabilirler. Bu programa başvurunun 500 dolar ücreti olduğunu da hatırlatalım.