Apple, iOS işletim sistemi ile ilgili sanallaştırma faaliyetleri yürüten bir girişim olan Corellium’a karşı açtığı telif davasını kaybetti. Mahkeme, Corellium’un yaptığı işlemleri adil kullanım olarak nitelendirdi ve Apple’ın telif hakkı ihlali iddiasını reddetti.
- Apple Car 2028’e kadar piyasaya sürülmeyebilir
- Samsung ve Xiaomi, Apple gibi telefon kutusundan şarj cihazını çıkardı
- Apple ProRaw nedir, iPhone’da nasıl kullanılır?
Apple, geçtiğimiz günlerde ABD merkezli bir startup olan Corellium isimli firmaya telif davası açmış ve sanallaştırma ile ilgili çalışmalar yapan bu girişimin, Apple’ın telif haklarını ihlal ettiğini iddia etmişti. Paylaşılan bilgilere göre Corellium, Apple tarafından geliştirilen bir mobil işletim sistemi olan iOS’u sanallaştırmayı başarmış ve kullanıcıların sanal olarak iOS’a erişmesini mümkün kılmıştı.
Corellium, gerçekleştirdiği bu sanallaştırma işlemi ile, güvenlik araştırmacıları da dahil olmak üzere yazılımcıların, pek çok işlemi sanal bir iPhone üzerinden yapabilmelerine olanak sağladı. Apple ise, Corellium’un işletim sistemi, grafik kullanıcı arayüzü ve diğer özellikleri izinsiz bir şekilde kopyaladığın iddia ederek mahkeme yolunu tuttu.
Apple, Corellium’a açtığı telif davasını kaybetti
Apple tarafından Corellium isimli startup firmasına açılan dava nihayet sonuçlandı. Mahkeme Corellium tarafından gerçekleştirilen faaliyetleri adil kullanım olarak değerlendirerek, Apple’ı haksız buludu.
Davanın yargıcı konumundaki Rodney Smith Salı günü yaptığı açıklamada, Corellium’un eylemlerinin, “iOS için yeni, sanal bir platform oluşturduğu ve Apple’ın iOS cihazlarında bulunmayan özellikleri eklediği” için telif hakkı yasasının istisnası kapsamına girdiğine hükmetti. Smith, Corellium’un ürünün, kamu yararı yarattığı sebebiyle adil kullanım kapsamında değerlendirildi.
Apple, Corellium aleyhindeki davasını 2019’un Ağustos ayında açmış, ilk olarak telif hakkı gerekçesi ile oluşturulan dosyaya daha sonra DMCA ihlalleri ile ilgili iddialar da dahil edilmişti. Apple dava boyunca, amacının, “iyi niyetli güvenlik araştırmalarına engel olmak değil, Corellium’un Apple’ın değerli telif hakkıyla korunan eserlerini hukuka aykırı olarak ticarileştirmesine son vermek” olduğunu dile getirdi.
Firma ise iOS sanallaştırma işlemini, güvenlik araştırmacılarına ve bu araştırmacılar tarafından yürütülen araştırmalara hizmet etmek için gerçekleştirdiğini söylüyor. Mahkeme yargıcı da ifadelerinde, Corellium’un bu iddialarını destekleyen bazı kanıtların var olduğuna işaret ediyor.