Apple ve Samsung tarafından piyasaya sürülen en yeni telefon modelleri, Ultra Genişbant (UWB) teknolojisi ile birlikte geliyor. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip bu teknoloji, telefonun tam olarak nerede olduğunu bulmaya ve Airdrop benzeri dosya paylaşımı yapmaya imkan sunuyor.
Samsung’un en yeni akıllı telefon modeli Galaxy Note 20 Ultra, 5G desteği, güçlü işlemci ve üç lensli kamera özelliklerinin yanı sıra oldukça önemli sayılabilecek bir özellikle birlikte geliyor: Ultra Genişbant (UWB) teknolojisi. Apple’ın 2019’da piyasaya sürdüğü iPhone 11 modellerinde de yer alan bu özellik, sayılamayacak kadar çok sayıda kullanım alanına sahip bulunuyor.
Samsung ve Apple tarafından geliştirilen en yeni telefonlarda bulunan Ultra Genişbant teknolojisi, akıllı telefonlara daha iyi bir mekânsal farkındalık sağlıyor. Bu da mobil cihazların çevrelerini daha iyi bir şekilde anlamasını ve analiz etmesini mümkün kılıyor. Bu teknolojinin, oldukça yakın bir gelecekte, kaybolan telefonları bulmaya, fotoğrafları ve diğer dosyaları aktarmaya yardımcı olacağı belirtiliyor. Hatta telefonu bir dijital kapı anahtarına çevirmeye imkan sağlayacağı ifade ediliyor.
Uzun vadede ise, Ultra Genişbant (UWB) teknolojisinin daha hassas konum farkındalığı gerektiren, artırılmış gerçeklik uygulamalarına güç vermek gibi çok sayıda yeni işlevi yerine getirebileceği ön görülüyor. Akıllı telefonların, ev aletlerini yönetmek için bir uzaktan kumandaya dönüştürülebilmesi de Ultra Genişbant teknolojisine sahip telefonlarla yapılabilecek işlemler arasında yer alıyor.
Ultra Genişbant (UWB) teknolojisi nedir?
Apple ve Samsung tarafından kullanılan Ultra Genişbant (UWB) teknolojisi, Bluetooth ve Wi-Fi’ye benzer bir kablosuz kısa menzilli iletişim protokolüdür. Bu teknoloji yeni bir teknoloji değil. Aksine onlarca yıldır ordular tarafından kullanılıyor. Fakat akıllı telefonlarda yeni yeni kullanılmaya başlanıyor.
Ultra Genişbant (UWB) teknolojisini Bluetooth ve Wi-Fi’den farklı kılan şey, çok daha hassas olmasıdır. Daha geniş bir spektrumda çalıştığı için parazite daha az eğilimlidir, ancak aynı zamanda daha kısa bir menzile sahiptir. Ve Wi-Fi’den farklı olarak, UWB, verileri aktarmak yerine daha çok yakındaki nesneleri hassas bir şekilde bulmak için kullanılır. Bu sebeple aynı odadaki nesneleri bulmak ve onlarla etkileşim kurmak için oldukça idealdir.
Bu sebeple, Ultra Genişbant (UWB) teknolojisinin ileride, akıllı telefonları çok daha akıllı bir uzaktan kumandaya dönüştüreceği ön görülmektedir. Pazar araştırma şirketi Gartner’ın kıdemli yöneticisi ve analisti Bill Ray’e göre, kullanıcılar UWP teknolojisini kullanarak, telefonlarındaki bir içeriği, televizyona doğru fırlatabilecek ve tüm verileri bu şekilde hızlı aktarma imkanı yakalayacaktır.
UWB, bugün akıllı telefonlar için büyük bir değişiklik olarak görülmeyebilir. Fakat yakın bir gelecekte, akıllı telefonlar, evdeki akıllı cihazları yönetmek için çok fazla sayıda imkana kapı aralayacaktır. Örneğin, telefonunuzu, evinizdeki birden çok sayıda akıllı cihazdan birine doğrultabileceksiniz. Ve telefonunuz hangisinin daha yakın olduğunu kavrayabilecek ve size onu yönetme imkanı sunacaktır.
International Araştırma Direktörü Phil Solis’in ifadesi ile “Telefonunuzun, neye işaret ettiğinizi, hangi odada olduğunuzu ve fiziksel olarak neyin yakınında olduğunuzu görebilecek ve onu bağlamsal olarak neyle kullanmak istediğinizi bilecektir.”
Apple ve Samsung tarafından kullanılan Ultra Genişbant (UWB) teknolojisi şu an için yalnızca Airdrop benzeri bir dosya paylaşım aracı olarak görülüyor. Nitekim Apple, iPhone 11 için hazırladığı ürün sayfasında şu ifadelere yer veriyor: “AirDrop kullanan biriyle bir dosya paylaşmak istiyorsanız, iPhone’unuzu onunkine doğrultmanız yeterli. Listede ilk sırada onun cihazı yer alacaktır.”
Akıllı telefon kullanıcıları için henüz yeni bir teknoloji olan UWB teknolojisinin yakın bir gelecekte, olmazsa olmaz bir konuma yükseleceği kaçınılmazdır. Bakalım geliştiriciler, UWB teknolojisi için daha başka hangi kullanım alanları oluşturacak.