İşgücüne 1,3 milyon kadını daha katmak isteyen ülke, kendi koyduğu otomobil kullanma yasağının etrafından, uygulamalarla dolaşıyor.
Suudi Arabistan, 2030’a kadar 1,3 milyon kadını işgücüne dahil etmek istiyor. Ancak kadınlara yönelik otomobil kullanma yasağı, bu konuda problem oluşturuyor.
Hükümet, çareyi konunun etrafından dolanmakta bulmuş: Erkek şoförler tarafından kullanılabilen Uber ve Dubai merkezli rakibi Careem adlı yolculuk uygulamaları, kadınların hizmetine sunulacak.
Düşen petrol fiyatları sebebiyle sıkışık bir bütçeye sahip olan Vision 2030 adlı ekonomik reform planı, 2020 yılına kadar özel sektörde 450 bin kişilik istihdam yaratarak, kamu çalışan sayısını azaltmayı hedefliyor. Uber ve Careem, bu planın bir parçası olarak, iki sene içinde 200 bin kişiye iş imkânı sunacak.
Uber ve Careem’in hâlihazırdaki yolcularının yaklaşık yüzde 80’ini kadınlar oluşturuyor. Kadınların otomobil kullanaması, ülke işgücündeki rollerini de önemli ölçüde azaltıyor. Sadece işe gidebilmelerini sağlamanın, toplam işgücündeki yüzde 5’lik oranı 5 sene içerisinde yüzde 28‘e çıkartması bekleniyor.
Diğer yandan, devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco’nun istihdam ettiği 65 bin Suudi Arabistan vatandaşına iş imkânı verecek olan Uber ve Careem’e, kraliyet tarafından, miktarı açıklanmayan oranda yatırım yapıldı.
Daha önce her iki şirket de büyük yatırımlar almıştı. Ülkedeki devlet fonu, Uber’e haziranda 3,5 milyar dolar yatırım yapmış, devlet kontrolündeki Saudi Telecom ise 18 aralıkta Careem’in yüzde 10‘unu 100 milyon dolara satın almıştı.