Nintendo’yu karakterize eden herhangi bir şey varsa, onun “Sadece başka bir şirket” değil, her şeyden önce aileyi düşünen ve video oyun endüstrisinde devrim yaratan bir şirket olmasıdır. Taşınabilir konsollarının büyük başarısından sonra şirket, evde oyun oynama şeklini şüphesiz değiştiren iki konsolla televizyonların yanı sıra nişini yeniden açmak istedi: Nintendo Wii ve daha sonra Wii U.
İki konsolunu da taklit etmek elbette mümkün. Ancak, bunun basit bir şey olmadığını unutmamalısınız. Oldukça güçlü bir PC’ye (özellikle Wii U’da) sahip olmanın yanı sıra, diğer şeylerin yanı sıra konsolların kontrolörlerinin hareket fonksiyonlarına veya etkileşime girebilecekleri ekranlara sahip olduğunu da hesaba katmalısınız. Dolayısıyla bu fonksiyonları sorunsuz bir şekilde kullanabilmek ve oyunlardan keyif alabilmek için konsolların orijinal kontrolörleri gibi ek aksesuarlara ihtiyaç duyabiliriz.
Nispeten modern konsollar olarak, oyunlarını internetten ücretsiz olarak indirmek pek iyi görülmese de dürüst olmak gerekirse onları bulmak çok da zor değil. Zamanında konsol bizdeyse (ve artık çalışmıyorsa) ve elimizde orijinal Nintendo oyunları varsa bu emülatörleri kullanmanızı öneririz. Korsanlığı asla desteklemiyoruz.
En iyi Nintendo Wii ve WiiU oyunları
Elbette bu iki konsol oyun oynama şeklimizi değiştirdi. Birincisi, hareket kontrolörleri ve aile ile keyifle kullanabileceğiniz çok sayıda içerik sundu ve ikincisi, bir masaüstü konsola sahip olmamızı ve onu herhangi bir zamanda taşınabilir bir konsola dönüştürmemizi sağlayan ekran kontrolörü sağladı.
Orijinal Wii için bulabileceğimiz en iyi oyunlardan bazıları şunlar:
- Super Mario Galaxy 1 ve 2
- The Legend of Zelda: Twilight Princess
- World of Goo
- Super Smash Bros. Brawl
- The Legend of Zelda: Skyward Sword
- Xenoblade Chronicles
- Rayman Origins
- Metroid Prime Trilogy
- Resident Evil 4: Wii Edition
- Metroid Prime 3: Corruption
- New Super Mario Bros. Wii
- Donkey Kong Country Returns
WiiU’ya gelince, orijinal Wii oyunlarının çoğuyla uyumlu olmasının yanı sıra, bize aşağıdaki gibi iyi bir oyun seçkisi getirdi:
- The Legend of Zelda: Breath of the Wild
- Super Mario 3D World
- Super Smash Bros. for Wii U
- Rayman Legends
- Bayonetta 1 ve 2
- The Legend of Zelda: The Wind Waker HD
- Mario Kart 8
- Super Mario Maker
- The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
- Xenoblade Chronicles X
- Guacamelee! Super Turbo Championship Edition
- Axiom Verge
Bu oyunlar hala elimizdeyse hem konsollarda hem de emülatörlerde tekrar oynanabilir. İşte bu oyunları PC’nizden yüklemek için en iyi programlar.
En iyi Nintendo Wii emülatörleri
Wii, 2006 yılında piyasaya sürülen altıncı nesil bir konsoldu ve halefine yer açmak için durdurulduğu 2014 yılına kadar aktifti. 729 MHz işlemciye, 243 MHz GPU’ya, 88 MB RAM’e ve çoğunlukla kayıtlı oyunlar ve bazı basit uygulamalar için kullanılan 512 MB dahili depolama alanına sahipti.
Sınırlı gücüne rağmen bu konsol tarih yazan harika oyunlara ev sahipliği yaptı. Sadece bu değil, aynı zamanda aile oyunlarında devrim yarattı.
Dolphin
Bu emülatör, GameCube oyunlarını çalıştırabilen ilk GameCube emülatörü olarak başladı. Ancak, Wii piyasaya çıktığında geliştiricileri onu bu konsolla uyumlu hale getirmeye karar verdi. Böylece, aynı zamanda Wii oyunlarını yükleyebilen ilk emülatör ünvanını aldı.
Dolphin, yüksek emülasyon hassasiyeti ve iyi bir performans elde edebilmek için oldukça güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyuyor. Ancak buna sahipsek, orijinal GC ve Wii oyunlarını FullHD 1080’de oynamak bile mümkün. Her türlü kontrol cihazını, ağda oynamayı, oyun hızlandırmayı ve çok daha fazlasını destekler.
Emülatörü bu bağlantı üzerinden indirebilirsiniz.
Dolwin Wii Emulator
Dolwin, GameCube emülatöründen doğan başka bir Nintendo Wii emülatörü. Bu, bu konsol için hala geliştirilmekte olan birkaç emülatörden biri ve tamamen C ile yazılmasıyla öne çıkıyor.
Emülatörü bu bağlantı üzerinden indirebilirsiniz. Tabii ki, ticari oyunları çalıştıramayacağını (korsanlığı desteklemediğini), sadece homebrew ve demoları çalıştırabileceğini hesaba katmalıyız.
Gcube
Bu emülatör, önceki bir konsol emülatörüne dayalı olarak değil, geliştirilmesine sıfırdan başladı. Ana hedefi, en az bir ticari oyunu %100 mükemmel emülasyon ile çalıştırabilmek. Ancak şu ana kadar bunu başaramadı. Geliştiricileri, yasal nedenlerle bu emülatöre ticari oyunlar yükleme olasılığını sınırladı. Bu nedenle, onu yalnızca demoları oynatmak ve bu konsol için tasarlanmış homebrew’i çalıştırmak için kullanabiliriz.
Bu emülatörü buradan indirebilirsiniz.
En iyi Nintendo Wii U emülatörleri
Wii U, 2012 yılında sekizinci nesil konsolların ortasında piyasaya çıktı. Bu konsol, entegre ekranlı daha büyük bir denetleyiciye bahis yapmak için önceki konsolun tipik denetleyicilerinden biraz ayrıldı. Bu, oyunlarda ikincil ekran olarak veya TV olmadığında konsolu oynamak için kullanılabilir. Orijinal Wii’nin kontrolörlerine sahip olsaydık, onları bu konsolla da kullanabilirdik.
Cemu
Cemu, şüphesiz bulabileceğimiz en eksiksiz Wii U emülatörü. Bu emülatör, Mario Kart 8 veya Zelda BotW gibi kullanıcılar tarafından en çok arananlar dahil, bu konsolun hemen hemen her oyunuyla uyumludur. Ancak, teknik gereksinimleri nedeniyle bu emülatörde çok yavaş çalışan veya orta düzeyde iyi çalışması için karmaşık yapılandırmalar ve kaynakların ön derlemelerini gerektiren bazı oyunlar var.
Ana gücü, oyunların anında özelleştirilmesi. Cemu, örneğin oyunların grafik kalitesini iyileştirmemize izin veren kaynak paketleri kullanmamıza izin veriyor. Hatta konsolun uzaktan bile izin vermediği 4K çözünürlüklerde bile çalıştırabiliyoruz. Hem çekirdekte hem de bazı oyunları taklit ederken performansı iyileştirmeye ve hataları düzeltmeye odaklanan çok sık güncellemelere sahip.
Cemu karmaşık olduğu kadar eksiksiz. Seçeneklerini tanımak ve sorun istemiyorsak doğru çalışmasını garanti edebilmek için biraz zaman ayırmamız gerekebilir.
Bu emülatörü ücretsiz olarak bu bağlantı üzerinden indirebilirsiniz.
Decaf
Bir emülatörden daha fazlası olan Decaf, Wii U’yu tam doğrulukla ne ölçüde taklit edebileceğinizi görmek için oluşturulmuş bir araştırma projesi. Sürekli geliştirilmekte olan ve geliştiricilerin çok iyi iş çıkardığı bir projeden söz ediyoruz. Kendi başlarına derlemek zorunda olmalarına rağmen, herkese açık olan proje. Kullananlar büyük ölçüde bazı küçük hatalarla birlikte ticari oyunlarla mükemmel uyumluluğa sahip olduğundan eminler ama kesinlikle herkes için kullanılabilir bir emülatör değil.
Koduna ve derleme talimatlarına buradan erişebilirsiniz. Aynı zamanda Linux üzerinde çalışacak tek seçenek.
Hangi Wii ve Wii U emülatörü en iyisi?
Wii’yi kullanmak istiyorsak, bulabileceğimiz en iyi emülatör Dolphin. Bu emülatör, en eksiksiz olanıdır ve her tür oyunla en iyi şekilde çalışır. Bize en iyi oyun deneyimini sunmak için konsolun orijinal denetleyicileriyle bile uyumlu basit, hassas bir emülatör.
Wii U ile şüpheye yer yok. Cemu, ev kullanımı için kullanabileceğimiz en iyi emülatördür. Wii U’yu Linux’ta kullanmak istemiyorsak, bu durumda Decaf’e başvurmaktan başka seçeneğimiz kalmayacak.