Bugün blockchain nedir ve bankacılık hizmetlerini nasıl değiştirecek sorularını yanıtlayacağız.
Blockchain, bir teknoloji olarak, hem popülerlik hem de pratik uygulama açısından dünya çapında zemin kazanıyor. Elbette, “blockchain” kelimesi en çok Bitcoin ve diğer kripto para birimleri bağlamında kullanılır. Bunun nedeni, dijital para birimlerinin bu teknolojiyi ilk kullananlar olmasıdır. Blockchain, basit tanımı ile bir veritabanıdır. Bununla birlikte, bu türdeki diğer çözümlerden iki önemli özellikle ayrılır, merkeziyetçilik ve değişmezlik.
Blockchain nedir?
Pratikte bu ne anlama geliyor? Blockchain, verileri tek bir yerde saklamaz. Yani, blok zincirleri kopyalanır ve bir bilgisayar ağına dağıtılır ve her kopya, zincire yeni bir blok eklendiğinde güncellenir. Merkeziyetçilik ile, Blockchain’de depolanan verilerin manipüle edilmesi zordur. Bununla birlikte değişmezlik, ağda bulunan bilgilerin değiştirilemeyeceğine dair kesinlik sağlar.
Finans alanı, blockchain teknolojisi için önemli bir uygulama alanıdır. Blok zinciri, esasen merkezi olmayan dağıtılmış bir defterdir. Bir defter, tüm insanların muhasebeye katılabileceği bir yönteme eşdeğerdir. Mevcut teknoloji odaklı finansal gelişim çağında, blockchain finansta en son itici güç haline geldi. Öyle ki blockchain, ekonomik ve finansal alanlardaki güven sorunlarını çözmek için destekleyici teknoloji sağlıyor.
Sistem yüksek güvenilirliğe, basitleştirilmiş süreçlere, izlenebilir işlemlere, maliyet tasarrufuna, azaltılmış hatalara ve iyileştirilmiş veri kalitesine sahiptir. Küresel finans sektörünün temel çerçevesini, özellikle de kredi transferi değişim mekanizmasını yeniden şekillendirebilen bir teknolojidir. Ayrıca finansal inovasyonun hızını artırabilir ve finansal işlemlerin verimliliğini büyük ölçüde güçlendirebilir. Dijital para birimleri, menkul kıymet ticareti, kredi ödemesi ve mutabakatı ve müşteri tanımlama gibi işlemler gelecekte çok daha hızlı ve daha güvenli olacaktır.
Blockchain, bankacılık hizmetlerini değiştirecek mi?
Blockchain teknolojisi, bankalar gibi güvenilir üçüncü şahıslara güvenmek zorunda kalmadan dijital varlıkları transfer etmek için kriptografik olarak güvenli bir yol sağlar. Ek olarak, akıllı sözleşmeler gibi araçlar birçok sıkıcı bankacılık sürecini otomatikleştirmeyi vaat ediyor. Uygunluk testi ve hak taleplerinin işlenmesinden bir vasiyetin içeriğini dağıtmaya kadar. Bu teknoloji, çok sayıda aracılık maliyetinden tasarruf sağlayan ve daha iyi veri güvenliği sağlayabilen merkezi olmayan dağıtılmış bir yapıya sahiptir.
Finans sektörü için blockchain uygulama platformları, BT’ye şeffaf, güvenli ve doğrulanabilir iş modellerini getirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle finans sektöründe. Büyüyen bir ekosistem de dahil olmak üzere merkezi olmayan teknoloji ile birçok görev daha iyi gerçekleştirilebilir. İş operasyonlarının daha hızlı tamamlanması, daha güvenli işlem işleme, maliyet azaltma ve yasal gerekliliklere daha yakın rehberlik bunlar arasında. Ayrıca, veri izleme ve işlem sahteciliği gibi sorunları çözen, kurcalanamayan bir zaman damgasına sahiptir.
Blockchain veritabanı özellikleri
Bir blok zinciri, dağıtılmış bir işlem veritabanıdır. Özel olan yapısıdır: Bir dijital blok diğerine katıldığında büyür. Dolayısıyla, her bloğun tam olarak bir kronolojik öncülü ve bir kronolojik halefi vardır. Bloklar arasında daha fazla bağlantı yoktur, ancak önceki ve sonraki bloklara olan bağlantılar kesilemez. Bu dijital bağlantı, kullanıcılarının değerlerini belgeleyen bir liste oluşturur. Her zaman saklanan tüm veri kayıtlarının yanı sıra, küresel bir ticaret havuzu ortaya çıkar.
Bu, blok zincirini düzenli bir şekilde güncellenen ve kriptografik olarak mühürlenmiş bir katılımcı ağı içindeki transfer faaliyetlerini arşivleyen devasa bir dijital veri kümesine dönüştürür. Geleneksel veritabanlarından farklı olarak, tek bir sunucuda bulunmaz.
Madencilik nedir?
Madencilik, blok zinciri geliştirmeye katılmanın temel bir yoludur ve aynı zamanda ağın kararlı çalışmasını sürdürmenin temel garantisidir. Madencilik, tüm bekleyen işlem kayıtlarını onaylamak ve doğrulamak ve bunları halka açık blok zincirine yazmak için kullanılan dağıtılmış bir tutarlılık sistemini ifade eder. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, madencilikle uğraşan bu kişilere “madenci” denir.
Bu süreç altın madenciliğine çok benzer. Madenciler, madencilik zorluk koşullarını karşılayan bloğu ağ üzerinden iletirler. Bloğun madencilik zorluk koşullarını karşıladığını ve bloktaki işlem verilerinin protokol özelliklerini karşıladığını doğruladıktan sonra, her bir madenci oluşturulan bloğu bağlayacaktır. Bunun için madenciler matematik problemlerini çözen ve blokları elde eden özel bir yazılım kullanıyor.
Blockchain platformları ve türleri
Blockchain kullanarak ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi için, blockchain geliştirmenin uygulanmasının temeli olarak bir platform vazgeçilmezdir. Bugün, satıcıya özelden açık kaynağa kadar birçok farklı platform türü bulunmaktadır. Örneğin, açık kaynaklı, merkezi olmayan bir bilgi işlem platformu / işletim sistemi olan Ethereum. Quorum, Ethereum’un kurumsal versiyonu. Ripple, küresel ödemeler için kurumsal bir platform. Finansal hizmetler için B2B ve R3 Corda odaklı Hyperledger Fabric.
Blockchain platformlarını sınıflandırmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan biri kullanım amacına bağlıdır. Örneğin, basit havaleler için Bitcoin, oyun için Ethereum ve bir geliştirme üssü olarak bankalar arası havaleler için Ripple veya Cordana kullanılması tercih edilir. Diğer sınıflandırma yöntemleri, örneğin, izin türü, sanal para biriminin varlığı veya yokluğu, akıllı sözleşme işlevinin varlığı veya yokluğu veya yüksek gizlilik içerir. Önemli olan her firmanın ihtiyacına uygun platformu seçmektir.
Küresel ekonominin geleceği mi?
Son on yılda, dünyada blockchain teknolojisinin ekonomide kullanımı ve güvenliği sağlamak, kullanıcı verilerini korumak ve çevrimiçi işlemlerin hızı açısından devrim niteliğindeki önemi hakkında yoğun bir tartışma yaşandı. Son zamanlarda, şirketler ve özel ve kamu sektörü kurumları, ekonominin ve toplumun diğer alanlarındaki blockchain teknolojisinin uygulamalarını keşfetmede ilerledikçe bu tartışma ivme kazandı.
Bu nedenle, blockchain teknolojisinin yakın gelecekte sağlık, finans, enerji veya kamu hizmetleri gibi birçok sektörde değişen iş modellerine katkıda bulunması beklenebilir. Diğer şeylerin yanı sıra, bu teknoloji, üretim sürecinin “akıllı tedarik zincirleri” içinde “akıllı fabrikalar” tarafından yürütüldüğü 4.0 ekonomisine yol açacak olan dördüncü sanayi devriminin önemli teknolojik katalizörlerinden biri haline gelebilir.