Shezhou 11 adlı uzay gemisi, iki taykonotu 30 gün süresince uzaya taşıyacak. Ülkenin bugüne kadarki 15 günlük rekoru, 2013’te gerçekleştirilmişti.
Gobi Çölü’nden Long March-2F adlı taşıyıcı roketle fırlatılan kapsül, Jing Haipeng ve Chen Dong adlı taykonotları taşıyor.
Geçen ay yörüngeye fırlatılan Tiangong-2 adlı uzay laboratuvarına eklenecek olan kapsül, Dünya’dan 393 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Ekip, yörüngedeki laboratuvara ulaştıktan en fazla iki gün sonra, Çinli bilim insanları, tesisin tayknotların uzaydaki yaşamını sağlayıp sağlayamadığını test edecek.
Uzay laboratuvarında tıp, fizik ve biyoloji çalışmaları yapılabiliyor. Burada ultrasonik muayene, kardiyopulmoner işlevler, bitki yetiştirme ve yörüngesel tamir deneyleri yapılabiliyor.
Taykonotlar Bluetooth kulaklıkların yanı sıra, ses ve video cihazlarıyla aileleriyle ve merkezle iletişim kurabilecekler. Ayrıca, bu cihazlarla merkezden yapılan yayınları izleyebilecekler.
Tesisteki sıfır yerçekimli ortamda kas işlevlerini yitirmemeleri için, içerisinde koşu bandı ve bisiklet olan bir fitness bölümü de yer alıyor.
İlk taykonotu (Yang Liwei) uzaya 2003 yılında gönderen Çin, gelişmiş uzay yolculuğu teknikleri geliştirme ve uzayda kalıcı, insanlı bir uzay istasyonu inşa etmek ve işletmek için teknolojiler üzerinde çalışıyor.
Ülkenin hedefleri arasında 2022 yılında ilk modüler uzay istasyonunu yapmak var. Bu istasyonun bir çekirdek modüle bağlı iki laboratuvar modülünden oluşması bekleniyor.
İstasyon kurulduktan sonra, yörüngede konumlandıralacak taykonotlar, çeşitli görevler için bir yıldan uzun süre uzayda kalabilecekler. İstasyonun ömrünün ise en az 10 yıl olması hedefleniyor.