Çin’de son on yıl içerisinde, yerel hükümetin koruması altında çok sayıda teknoloji şirketi büyüdü. Bu devasa büyümenin bazı sonuçları oldu. Çin hükümeti, ülkedeki potansiyel tekelleri düzenlemek ve kontrol altına almak için yeni antitröst kuralları getirdi. Bu kapsamda çok sayıda yönerge yayınlayan yetkililer ayrıca teknoloji devlerinin yakından izleneceğini açıkladılar.
- Google, aramaları manipüle ettiği iddiasıyla üçüncü bir antitröst davası ile karşı karşıya
- AB’den Amazon’a antitröst soruşturması: Para cezası kesilebilir
- Telegram, Apple App Store’a karşı AB’ye antitröst şikayetinde bulundu
Çin, tekel karşıtı yeni yönergeler yayınlayacak
Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, bu Pazar günü tekel karşıtı yeni yönergeler yayınladı. Büyük teknoloji şirketleri için yeni ve daha sıkı kısıtlamalar getiren yönergeler geçen Kasım ayında sunulan bir yasa tasarısının resmileştirildiği anlamına geliyor.
ABD’de Apple, Google, Amazon, Facebook ve Microsoft gibi büyük şirketler varken; Çin’de Alibaba Group, WeChat ve Tencent Holdings gibi farklı sektörlerde önemli rol oynayan devasa şirketler bulunuyor. Bu sektörler arasında çevrimiçi alışveriş, çevrimiçi iletişim veya dijital ödemeler gibi sektörler yer alıyor.
Düzenleyiciler tarafından alınan yeni önlemler, büyük şirketlerin uygulamalarının daha yakından ve daha ayrıntılı izlenmesini içeriyor. Bu uygulamalar arasında, örneğin, fiyat sabitlemesinin yasaklanması, belirli teknolojilerin kullanımının kısıtlanması veya arz ve talep piyasasını manipüle etmek için verilerin kullanılması gibi maddeler bulunuyor. Bunlar genel olarak, pazara hakim olan şirketlerin gerçekleştirdiği tipik uygulamalar arasında yer alıyor.
Teknoloji devleri yakından izlenecek
Çin, son aylarda ülkedeki büyük şirketlerinin faaliyetleri konusunda daha hassas hale geldi. Alibaba Group çatısı altında doğan ve kendi başına bir dev haline gelen ödeme hizmeti Ant Group’ta yaşananlar bunun açık bir kanıtı. Şirket, 37 milyar dolarlık rekor bir arzla halka açılmaya çalıştı. Fakat yaptıkları plan umdukları gibi gitmedi.
Batıda da benzer olaylar yaşanıyor. Teknoloji devleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da rekabete aykırı uygulamalar nedeniyle farklı davalarla karşı karşıya. Yalnızca 2020 boyunca Google, Amazon veya Facebook aleyhine çeşitli davalara şahit olduk. Daha önce de Apple bu ve benzeri davaların muhatabı olmuştu.