Çin’in iddialı uydu projesi Qianfan, beklenmedik bir engelle karşılaştı. 6 Ağustos’ta fırlatılan ilk 18 uyduyu taşıyan Long March 6A roketi, görevini tamamladıktan sonra parçalandı. Bunun sonucunda ise Dünya’nın yörüngesinde büyük bir uzay çöpü bulutu oluştu. İşte tüm detaylar…
Çin’in Long March 6A roketi uzayda parçalandı
ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, roketin parçalanması sonucu 300’den fazla enkaz parçası yörüngeye dağıldı. Dolayısıyla, hem mevcut uydular hem de gelecekte planlanan uzay görevlerinin güvenliği tehdit altında.
Indian Space Research Organisation’dan Manish Purohit, X hesabından paylaşım yaptı:
China's Satellite Constellation Rocket Launch Generates a massive cloud of 300 pieces of debris.
A Chinese Long March 6A rocket, launched on August 6, 2024, to deploy the first batch of satellites for the Qianfan (Thousand Sails) megaconstellation, has fragmented into a cloud… pic.twitter.com/nAG7y7c9fO
— Manish Purohit (@purohitmanish) August 9, 2024
Öte yandan yaşanan sorun, Long March 6A roketi için bir ilk değil. Aynı roket, Kasım 2022’de de parçalanmıştı.
Özellikle Çin’in Qianfan projesi gibi büyük ölçekli uydu takımyıldızları, uzay çöpü sorununu daha da ciddi hale getiriyor. Yapılan planlara göre Qianfan, 14.000 uydu ile tarihin en büyük uydu takımyıldızlarından biri olacak. Biz kısacası bunu dünya yörüngesindeki uzay çöpünün daha da artacağı şeklinde yorumlayabiliriz.
Uzmanlar, yetkilileri uzay çöpü ile mücadele için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Uzaydaki nesneleri takip etmek, çarpışma riskini azaltmak ve yeni yönergeler geliştirmek gibi konulara daha fazla önem verilmeli.
Tüm bunların haricinde, Dünya’nın yörüngesi giderek artan bir kalabalıkla karşı karşıya. Binlerce aktif uydu ve milyonlarca küçük çöp parçası, uzay ortamını tehlikeli hale getiriyor.
Öne çıkan görsel kaynağı: Freepik