Digital Report
  • TEKNOLOJİ
  • DRPRO
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report Marka

Clubhouse vs Twitter Spaces

Pandemi günlerinin popüler uygulaması Clubhouse mu, yoksa ses odaklı iletişimde rekabete sonradan dahil olan Twitter Spaces mi kullanıcı deneyiminde daha başarılı, Userspots ekibine sorduk.

Yazar: DIGITAL REPORT
20/08/2021
Kategori: Marka
Clubhouse ve Twitter Spaces karşılaştırması
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedIn'de PaylaşWhatsApp'ta PaylaşTelegram'da Paylaş

İçindekiler

  • Kullanıcı edinme
  • Ayrı bir uygulama mı, bir özellik mi?
  • Uygulamada tutma
  • Gelir modelleri

Covid-19 döneminin kısa süreli favori uygulamalarından biri olan ve iPhone kullanıcıları arasında global bir bilinirlik elde edip şu sıralar kullanıcılarını uygulamada tutma konusunda sıkıntılar yaşayan Clubhouse ile bu popüler uygulamayı bir özellik olarak kendisine ekleyen Twitter’ın Spaces uygulamasını Userspots ekibi, kullanıcı deneyimi ve sunduğu özellikler açısından karşılaştırdı.

Kullanıcı edinme

Kullanıcının uygulama ile ilk karşılaştığı anın tasarlanması, deneyim tasarımının önemli parçalarından biri. Tasarımcılar uygulamanın ne yaptığının kullanıcılar tarafından, detaylı bir açıklamaya ihtiyaç duyulmadan sezgisel olarak anlaşılması için farklı yapıları deniyorlar. Clubhouse da benzer bir şekilde, eğer siz yeni kullanıcıysanız, sizi önceden tanıdığınız bir kullanıcıyla birlikte bir odada doğrudan bir görüşme içine alıyor ve uygulamanın keşfiyle alakalı önemli bir adım atıyor. Burada farkında olmadan bir görüşme başlatılmış olması gibi bir temel hata olmakla beraber, uygulama eğer “bir sohbet odasında olduğunuzla” ilgili geri bildirim vermeyi daha sağlıklı yaptığı noktada bu problemi de çözmüş olacak.

AdvertisementAdvertisement

Twitter ise kötü bir hikaye denemesiyle birlikte kişilerin attıkları tweet’leri tekrar hikayeye koymasından başka bir işe yaramayan alanı Space ile daha etkili hale getirmiş görünüyor. Twitter kullanıcıları uygulama içinde “vakit geçirirken”, bu odaları ve dolasıyla bu özelliğin ne olduğunu keşfedebiliyorlar.

Ayrı bir uygulama mı, bir özellik mi?

Yazılımcıların bir hata karşısında bazen kullandıkları “Bug değil feature” ifadesi, burada da “app değil feature” olarak karşımıza çıkıyor. Clubhouse’un elde ettiği popülarite sonrası yeni Clubhouse’lar görmek yerine, Twitter ve Linkedin gibi şirketlerin kendi Clubhouse’larını uygulamalarının içine entegre etme planlarını okuduk ve Twitter da bunu hayata geçiren ilk şirket oldu. Yakın zamanda yeni denemelerin de başka şirketler tarafından yapılmasını bekliyoruz. Sohbet odalarında kayıt altına alınmadan yaptığımız konuşmalar, bir uygulamanın ana konusu olabilecek kadar kullanıcı bağlılığı yaratabilecek mi? Yoksa bu bir çok uygulamaya eklenecek “Hikaye” gibi bir özellik mi olacak? Şimdilik ibre “feaature”dan yana ama beklemekte fayda var. Clubhouse hem gelir modeli hem de kişilerin uygulamaya tekrar tekrar gelmesini sağlayacak denemeler için çalışıyor.

Clubhouse vs Twitter Spaces
Clubhouse vs Twitter Spaces

Uygulamada tutma

Kullanıcıya mobil uygulama indirtmekten daha zor bir konu da kişiyi tekrar tekrar uygulamaya getirmek, yani Retention adını verdiğimiz “kişiyi uygulamada tutma” hareketi. Bir önceki başlıkta da bahsettiğimiz bu konu için kullanıcı deneyimi profesyonelleri büyük çaba harcıyor. Clubhouse, neredeyse etrafta açılan her odayı size bildirim yoluyla ileterek, bunu sağlamaya çalışıyor. Fakat bu bildirim hücumu, bir müddet sonra ciddi bir yoğunluk yaşattığı için, kullanıcıların bildirimlere olan ilgisini kaybetmesine neden oluyor. Daha az bildirimlerin gönderildiği bir seçenek iyi bir fonksiyon olarak karşımıza çıkıyor ama bu sefer de kişinin ilgi alanlarıyla veya daha önce katıldığı odalarla alakasız gelen bildirimler, kullanıcıyı uygulamaya tekrar getirme konusunda başarısız oluyor. Twitter Spaces’ın burada da bir avantajı söz konusu. Twitter biraz uzaklaşan kullanıcısını platforma yeniden dahil etmek için doğru tipteki bildirimi doğru zamanda atabilecen bir mekanizmaya sahip. Bunun yanında, kullanıcılarda oluşmuş önemli bir timeline’a bakma isteği varken kişilerin uygulamaya tekrar tekrar gelmeleri, Clubhouse’a göre çok daha olası duruyor. Clubhouse’un burada belki de Tiktok’un yaptığı stratejiyi uygulayarak, içeriklerin sadece uygulama içinde tüketilmesini değil, farklı platformlarda da tüketilmesini sağlayacak yapıları kurması bir çözüm olabilir.

Gelir modelleri

Kullanıcı deneyimi profesyonelleriyle alakalı en temel yanılgılardan biri, tasarım sürecine sadece kullanıcıların ihtiyaçlarını dahil edeceklerinin düşünülmesi. Oysa bir deneyim tasarımcısının uygulamanın nasıl gelir elde edebileceğiyle alakalı başarısı; tasarım, kullanıcı ihtiyaçları, iş çıktıları ve teknoloji arasında harika bir denge oluşturmasından geçiyor. Bir müddet bütün Clubhouse odalarında konu bir şekilde dönüp dolaşıp temel gündem konusu bu uygulamanın nasıl para kazanacağına geliyordu. Clubhouse, 5 Nisan tarihinde kullanıcıların içerik üreticilerine bağış yapabileceği bir sistemi duyurdu. Patreon, Onlyfans gibi yapıların kullandığı bu sistemle birlikte içerik üreticilerinin topluluk üzerinden para kazanmasının yolu açılmıştı. Hatta Onlyfans çoğunluğu adult içerik üreticisine yaklaşık 6 milyar dolarlık bir ödeme yaparak birçok bankadan daha büyük bir rakama sahip oldu. Clubhouse da bu yöntemin doğru olduğuna inanarak, bu yöntemi kullanıyor. Twitter da benzer bir modeli kullanıcıları için oluşturdu. Kişilerin takipçilerden para toplayabileceği ve sadece onlara özel içerik oluşturabileceği bir yapı, kısa zaman içinde herkese açık bir özelliğe dönüşecek. Twitter’ın Getrevue gibi bir e-posta bülteni oluşturma aracını satın almasıyla da bunu farklı içerik türleri için de yapabileceğini öngörebiliriz. Nisan ayı sonunda yeniden açıklanan tam kapanma ile Clubhouse’un Türkiye’de tekrar popüler hale gelip gelmeyeceği ise büyük soru işareti. Bunun yanında elde ettiği popülarite sonrasında bu özelliği kendi özellik setine ekleyecek uygulamaların da Clubhouse’a olan etkilerini merak ediyoruz. Tüm bu bilinmezlere rağmen şunu diyebiliriz ki, artık kayıt edilmeyen anlık sohbet odaları dijital dünyamızın vazgeçilmez bir özelliği olacak gibi duruyor.

Bu yazı Digital Report Dergisi 7. sayısında yayınlanmıştır.

Etiketler: Clubhousefeaturedsosyal medyaTwitterTwitter Spacesuygulama

İLGİLİ YAZILAR

Veeam 2022 Fidye Yazılım Trendleri Raporu yayımlandı
Güvenlik

Araştırma: Fidye yazımlarla başımız ne kadar belada?

Yazar: DIGITAL REPORT

Veeam 2022 Fidye Yazılım Trendleri Raporu’na göre işletmeler fidye yazılım saldırılarına karşı mücadeleyi kaybediyor. Veeam’in raporu kuruluşların %72'sinin yedekleme havuzlarının...

Devamını oku
iPhone 14 ne zaman çıkacak?
Teknoloji

iPhone 14 lansman tarihi ortaya çıktı

Yazar: Eray Eliaçık

iPhone 14 ne zaman çıkıyor soruları cevap buluyor. En son söylentiler, Apple iPhone 14 lansman tarihinin 13 Eylül olarak belirlendiğini...

Devamını oku
Google Interview Warmup nedir?
Teknoloji

Google’ın yapay zekâsı, sizi iş görüşmelerine hazırlayacak

Yazar: Edanur Tekin Şimşek

Google Interview Warmup nedir? Bir iş görüşmesinden önce gergin kendinizi hissediyorsanız, Google Interview Warmup adlı yeni AI aracı önceden pratik...

Devamını oku
Yeni FIFA oyunu geliyor: Peki hangi şirket geliştirecek?
Teknoloji

Yeni FIFA oyunu geliyor: Peki hangi şirket geliştirecek?

Yazar: Edanur Tekin Şimşek

Yeni FIFA oyunu yolda. FIFA'dan (Fédération Internationale de Football Association) gelen son açıklamaya göre, bu yıl içinde piyasaya “birkaç yeni...

Devamını oku

SON YAZILAR

Predator Helios 300 SpatialLabs Edition, oyun oynama deneyimine yeni bir boyut katıyor

Araştırma: Fidye yazımlarla başımız ne kadar belada?

Acer, çevre dostu Vero ailesini yeni ürünler ile genişletti

Gençler, Akbank Fellowship Programı sürecinde iş dünyasına ilham verdiler

Sony, Linkbuds serisi kulaklığının en yeni modeli Linkbuds S’yi tanıttı

Bosch, hidrojen elektrolizi için bileşenler geliştirecek

Samsung, Google iş birliği ile ilgili gelecek dönem planlarını ve sunacağı yenilikleri paylaştı

Acer, dönüştürülebilir premium Chromebook dizüstü ve Chromebook tablet bilgisayarlarını tanıttı

TSMC Singapur fabrikası global işlemci krizine çözüm olabilir mi?

Acer, OLED ekranlı ve 12. Nesil Intel Core H serisi işlemcili yeni Swift 3 dizüstü bilgisayarını duyurdu

AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement

ÇOK OKUNANLAR

WhatsApp, yeni özelliği için sohbet geçmişi senkronizasyonu üzerinde çalışıyor
Teknoloji

WhatsApp, yeni özelliği için sohbet geçmişi senkronizasyonu üzerinde çalışıyor

Madonna NFT dünyasına katıldı
Kripto

Madonna NFT dünyasına tüm “çıplaklığıyla” katıldı

Twitter'da "beni kim engelledi" sorusunun yanıtını öğrenin
Teknoloji

Twitter’da “beni kim engelledi” sorusunun yanıtını öğrenin

En iyi Telegram oyunları (2021)
Teknoloji

En iyi Telegram oyunları (2021)

SON REHBERLER

Lost Ark Chicken Festival rehberi: Wild Wing Island, ödüller ve daha fazlası

WWE 2K22 güncellemesi nasıl yapılır?: 1.12 yama notları

Borderlands 3 Epic Games’te ücretsiz oldu: Steam ile nasıl cross-play yapılır?

Borderlands 3 ile Gearbox Software SHiFT hesabı nasıl oluşturulur?

TikTok ve Snapchat’te Neon Lines filtresi nasıl kullanılır?

Fortnite Hafif Makineli Tüfek nerede bulunur?

Vivo’nun yeni amiral gemisi tanıtıldı: X80 Pro

Twitter’da takipçi nasıl arttırılır?

En iyi sosyal medya yönetim programları (2022)

Twitter’da video nasıl gömülür?

Digital Report

© 2019 Digital Report bir Linkmedya markasıdır.

  • Gizlilik
  • İletişim
  • Künye

Bizi takip edin

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
  • TEKNOLOJİ
  • DR
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ

AdvertisementAdvertisement
AdvertisementAdvertisement
Go to mobile version