Coursera’nın yıllık Küresel Beceriler Raporu’nun sonuncusu yayınlandı. Rapor öğrenenlerin hızlı küreselleşme, dijital dönüşüm ve yapay zeka alanındaki ilerlemelerden etkilenerek, dijital ve sosyal beceriler yönündeki talebi tazelediğine işaret ediyor. Raporda aynı zamanda Türkiye’deki öğrenenlerin iş becerileri konusunda üstün başarı sergilediklerini ve yapay zeka ile ilgili derslere büyük ilgi gösterdiklerini ortaya koyuyor. Coursera, öğrenenlerin en büyük yatırım potansiyeli taşıyan veri bilimi ve teknoloji alanlarında kendilerini geliştirmeye devam etmelerinin, onlara daha fazla avantaj sunacağına dikkat çekiyor.
Dünyadaki 124 milyon öğrenen arasında Türkler yüzde 76 ile temel iş becerilerinde yüksek yetkinlik gösterdiler
Küresel Beceriler Raporu 2023 geçtiğimiz yıl içinde bir yeni beceri geliştirmek için Coursera’yı kullanan 100’den fazla ülkede 124 milyon öğrenenin verilerine dayanarak oluşturuldu. Raporda dijital ekonomilerde istihdama yön veren ve en çok talep gören üç beceri alanı olan ekonomi-iş, teknoloji ve veri bilimi karşılaştırıldı. Karşılaştırılan beceri düzeylerinde yüzde 76 ve üzeri “öncü”, yüzde 51-75 arası “rekabetçi”, yüzde 26-50 arası “gelişmekte” ve yüzde 25 ve altı “geri kalmış” olarak kabul ediliyor. Rapora göre, Türkiye’deki öğrenenler, yüzde 76 ile temel iş becerilerinde yüksek yetkinlik gösterdiler. Öğrenciler strateji ve operasyonlar (yüzde 100), iş finansı (yüzde 91), insan kaynakları (yüzde 86) ile liderlik ve yönetim (yüzde 86) alanlarında da öncü skorlar elde ettiler.
Web geliştirme skoru yüksek; Matematik ve istatistik skorları düşük
Buna karşılık, Türkiye’deki öğrenenlerin Teknoloji ve Veri Bilimi alanlarındaki skorları o kadar güçlü değildi ve genel beceri yetkinlik skorları da sırasıyla yüzde 57 ve 56 olarak kaydedildi. Bununla birlikte, Türk öğrenenler bu alanların bazılarında üstün başarılar sergilediler. Teknoloji alanındaki skorlar; Web Geliştirme (yüzde 90), İşletim Sistemleri (yüzde 71) ve Güvenlik Mühendisliği (yüzde 67) oldu. Veri Bilimi alanındaki skorlar ise Matematik’te (yüzde 69), Makine Öğrenimi’nde (yüzde 63), Olasılık ve İstatistik’te (yüzde 58) rekabetçi olarak kaydedildi.
2023 Küresel Beceriler Raporu ayrıca Türkiye’deki öğrenenlerin diğer öğrenenlere göre platformda daha fazla kaydolduğu belirli beceri setlerini inceleyen aşırı endeksleme becerilerini de analiz etti. Buna göre, diğer ülkelere kıyasla Türk öğrencilerin yapay zeka ile ilgili becerilere daha fazla yatırım yaptığı görülmekte. Bu beceriler arasında Yapay Sinir Ağları (1.46x), Bilgisayar Görüsü (1.38x) ve Derin Öğrenme (1.38x) bulunmaktadır. Ayrıca Türk öğrenenlerin liderlik becerilerine de daha fazla yatırım yapma eğiliminde olduğu görüldü. Bu beceriler arasında İnsan Öğrenmesi (1.96x), Kültür (1.43x) ve Problem Çözme (1.42x) bulunmakta.
Coursera CEO’su Jeff Maggioncalda: “Doğru beceriler yetki belgeleri ile birleştiğinde yereldeki işgücüne dünyadaki işgücüne katılması için eşsiz fırsatlar sunuyor”
Coursera’nın CEO’su Jeff Maggioncalda, ” Eğer doğru beceriler ve yetki belgelerine sahip olurlarsa, dijital işlerin ve uzaktan çalışmanın yükselmesi, yerel işgücü yeteneklerinin dünya genelindeki işgücüne katılması için eşsiz fırsatlar sunuyor.” ifadelerini kullandı. “Bu rapor, becerilerdeki değişim yönü ve dünyada hızla artan nitelikli yeteneklerin uygunluğu hakkında değerli bir içgörü sunuyor. Böylece kurumlara insan sermayesi ve işgücü stratejilerini oluşturmada yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.
DE-CIX, 2022 mali yılına ilişkin Faaliyet Raporunu yayınladı
Küresel sıralamada 39. sırada yer alan Türkiye’de 1.1 milyondan fazla Coursera öğrencisi bulunuyor. Yaş ortalaması 32 olan öğrencilerin yüzde 43’ü kadın. Yüzde 42’si mobil cihazlar üzerinden öğrenimlerini sürdürmekte olan Türkiye’deki öğrenciler yüzde 35’lik bir büyüme oranıyla, dijital işlere hazırlanmak için giderek daha fazla Profesyonel Sertifika programlarına yatırım yapmakta.
Raporun tamamını indirmek, bir ülkeye veya bölgeye özgü bilgilere ulaşmak için https://coursera.org/skills-reports/global adresini ziyaret edebilirsiniz.