Bugün en son trendlerden biri olan dağıtılmış bulut hizmetleri nedir, neden trend haline geldi anlatacağız. Dağıtılmış bulut fikri, sınır bilişimin, IoT‘nin kullanımının ve 5G teknolojisinin sürekli ilerlemesiyle şekillendi. Uzmanlar, bu teknolojiyi 2021’in ana trendlerinden biri olarak görüyor. Peki bu model tam olarak nedir ve neden organizasyonlarda bu terim daha fazla duyulacak?
Dağıtılmış Bulut (Distributed Cloud) nedir?
Dağıtılmış bulut, genel bulut hizmetlerinin farklı fiziksel konumlara dağıtımına dayalı bir model. Ancak, yönetişim ve operasyon gibi sorunlar, genel bulut sağlayıcısının sorumluluğunun bir parçası olmaya devam ediyor. Bulutu merkezden dağıtmaktan ancak merkezi kontrolü sürdürmekten bahsediyoruz.
Amazon Web Services (AWS) Outpost, dağıtılmış bulutun bilinen ilk örneklerinden biri, ancak halihazırda IBM, Google’ın AT&T ve Microsoft ile Vodafone ile ortaklaşa girişimlerini görmekteyiz.
Dağıtılmış bulutun faydaları nelerdir?
Peki dağıtılmış bulut neden bir trend haline geldi? Bu tür bir çözümün faydalarını anlayarak, nedenlerini anlamak daha kolay hale gelebilir.
Bu sistem şunları garanti ediyor:
- Düşük gecikme süresi: İşlemler kaynaklara ihtiyaç duyanlara daha yakın olduğunda hızla değişen verilere neredeyse gerçek zamanlı erişim.
- Kontrol: Altyapı, genel ve özel bulutlar arasında tutarlı bir şekilde yönetilebilir.
- Azaltılmış ağ riskleri: Tüm bulut hizmetleri aralıklı olarak çalışan yerel alt ağlarda da olabileceğinden ağ arızaları azaltılır.
- Dağıtım: Bulut hizmetlerinin barındırılabileceği ve tüketilebileceği mevcut konumların sayısında bir artış var. Trend, IoT ve 5G’deki gelişmeler nedeniyle cihazlar arasındaki gecikmeyi azaltma ihtiyacıyla büyüyor.
Dağıtılmış bulut nasıl ve nerede kullanılır?
Bu bulut sisteminin tüm olası sonuçlarını tahmin etmek hala zor. Şimdilik çoklu bulutu yönetmekten, geliştirme alanının ölçeklenebilirliğini artırmaya kadar her şeyi kapsayacağını söylemek mümkün.
Veri merkezleri: Dağıtılmış bulut ile artık farklı ülke ve bölgelerde özel veri merkezleri oluşturmamız gerekmiyor. Bu lokasyonlarda fiziksel veri merkezleri yapmaya gerek kalmadan altyapıyı genişletmek artık mümkün.
İçerik teslimi: Oyun ve akış pazarı, içerik dağıtımının son kullanıcılara daha yakın gerçekleşmesini sağlamak için dağıtılmış bulutu kullanacak.
Regülasyonlar: GDPR gibi yeni düzenlemeler, bir kullanıcının IP’sinin ülkelerinin dışına çıkamayacağı fikri üzerinde çalışıyor. IP’nin doğrudan kullanıcının ülkesinde işlenmesine yardımcı olur.
IoT ve AI: Otonom araçlardan endüstriyel otomasyona kadar yeni AI ve IoT trendleri, düşük gecikme nedeniyle bulut bilişimden yararlanıyor.
Dağıtılmış bulutun geleceği
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, birçok büyük teknoloji zaten dağıtılmış bulut konseptiyle çalışıyor. Bugün sahip olduğumuz yeni teknolojilerle, bu tür bir çözümün sağladığı esneklik gerekenden daha fazla olacak.
Tabii ki, dağıtılmış bulutun ortaya çıkışını henüz görmedik, çünkü temel olarak yeni çözümler aynı anda ortaya çıkabilir.