Veri analizi alanında önde gelen şirketlerden Databricks, 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım turunu kapatmaya hazırlanıyor. Şirketin değerlemesi bu turla birlikte 100 milyar dolara ulaşacak. Wall Street Journal’ın ilk kez duyurduğu haberi TechCrunch kaynakları da doğruladı.
TechCrunch’a konuşan bir kaynak, yatırım turunun büyük ilgi gördüğünü ve çok fazla talep aldığını belirtti. Ocak ayında 62 milyar dolar değerleme ile 10 milyar dolarlık rekor bir yatırım alan Databricks, operasyonel ihtiyaçları için nakit sıkıntısı çekmediğinden daha fazla hisse satmaktan kaçındı. Mart ayında OpenAI 40 milyar dolarlık yatırım alarak bu rekoru kırmıştı.
Yeni yatırım turuna Thrive ve Databricks’in ilk yatırımcılarından Insight Partners liderlik ediyor. Bu iki firma, şirketin bir önceki yatırım turuna da liderlik etmişti. Databricks, 2013 yılında kurulduğundan bu yana yaklaşık 20 milyar dolar yatırım toplamış oldu.
Bu yatırım turu, çalışanların hisse satışını içermeyen birincil bir tur. Ancak şirkete yakın kaynaklar, Databricks’in 2025 yılında çalışanlar için iki adet ikincil tur düzenlediğini belirtiyor. Bu turlarda çalışanlar, hisse büyüklüklerine bağlı olarak hisselerinin %40, %50 veya %60’ını satma imkanı buldu.
Kaynaklar, her iki durumda da ikincil tur için ayrılan fonların tamamının kullanılmadığını, yani çalışanların satabileceklerinden daha fazla hisseyi ellerinde tuttuklarını ifade ediyor. Databricks’in halka arz konusunda aceleci olmadığı, ancak çalışanların hisselerini nakde çevirmek için iki yakın zamanda fırsat bulduğu görülüyor.
Databricks kurucu ortağı ve CEO’su Ali Ghodsi, TechCrunch’a verdiği demeçte, bu yeni yatırım turunun iki özel projeyi desteklemek amacıyla yapıldığını söyledi: yapay zeka (AI) agent’ları için bir veritabanı (Lakebase) ve şirketin yapay zeka agent platformu (Agent Bricks).
Şirket, yapay zeka agent’ları için geliştirdiği veritabanına büyük yatırımlar yapacak ve bu ürünü tüm müşterilerinin kullanımına sunacak. Lakebase adıyla bilinen ürün, Haziran ayında şirketin yıllık teknoloji konferansında tanıtılmıştı. Açık kaynaklı Postgres veritabanını temel alan Lakebase, kurumsal düzeyde olup şirket geliştiricilerinin vibe-coding projelerini destekliyor. Bu özelliğiyle Supabase’e rakip oluyor.
Ghodsi, “Veritabanı pazarı, 105 milyar dolarlık toplam ulaşılabilir pazar (TAM) büyüklüğüne sahip ve son 40 yıldır neredeyse hiç etkilenmemiş durumda” dedi. Bu sözlerle, veritabanı devi Oracle’ın pazardaki uzun süreli hakimiyetine gönderme yaptı.
Ghodsi, “Kimsenin dikkat etmediği ilginç bir istatistik var: Bir yıl önce, verilerde veritabanlarının %30’unun insanlar tarafından oluşturulmadığını gördük. İlk kez, bu veritabanları yapay zeka agent’ları tarafından oluşturuluyordu. Bu yıl ise bu istatistik %80” dedi. Ghodsi, bu oranın bir yıl içinde yeni veritabanlarının %99’una çıkacağını tahmin ediyor.
Ghodsi, “Yeni bir kullanıcı var. Bu kullanıcı insan değil, bir yapay zeka agent’ı. Eğer bu kullanıcı personasının başarılı olmasına odaklanırsak, bu, o TAM’ı bozmanın yolu olacak” şeklinde konuştu.
Lakebase’in, Supabase ve agent’lar için Postgres tabanlı veritabanları oluşturan diğer şirketlerden nasıl farklılaşacağı sorusuna Ghodsi, “ayrılmış işlem ve depolama”nın anahtar olduğunu söyledi.
Databricks, pahalı işlem gücünü düşük maliyetli depolamadan ayırarak kullanıcıların çok sayıda veritabanı oluşturmasına olanak tanıyor. Ghodsi, “Çünkü bu agent’lar çok hızlı. İnsanlardan çok daha hızlı bir şekilde çok sayıda veritabanı oluşturuyorlar, ancak bunu yaparken iflas etmek istemezsiniz” diye ekledi.
Databricks’in büyük yatırım yapacağı ikinci proje ise yine Haziran ayında tanıtılan yapay zeka agent platformu Agent Bricks. Ghodsi, “Herkes süper zekaya odaklanmış durumda. Ancak kuruluşların buna ihtiyacı yok” dedi.
Şirketlerin, yapay genel matematik dahilerine veya kanseri iyileştiren bilim insanlarına değil, çalışanların işe alınması veya İK faydaları hakkında kişiselleştirilmiş soruların yanıtlanması gibi sıradan görevleri yardımsız bir şekilde güvenilir bir şekilde yerine getirebilen agent’lara ihtiyacı var.
Ghodsi, “Bence bu, dünya çapındaki GSYİH ve kuruluşlar için aslında çok daha büyük bir fırsat” dedi. Bu odak noktasının Agent Bricks’e rekabet avantajı sağlayacağına inanıyor.
Ghodsi, Databricks’in yapay zeka yeteneklerini transfer etmek için ek nakit topladığını da belirtti. “Bildiğiniz gibi, su anda yapay zeka yeteneklerini transfer etmek oldukça pahalı” dedi.
