Son yıllarda oyuncuların gözdesi olan iletişim platformu Discord, kurulduğu günden bu yana reklam karşıtı bir tutum sergiliyordu. Ancak bu tutum, kullanıcılara yönelik yeni bir gelir modeliyle değişmek üzere gibi görünüyor.
Oyunculara görev, Discord’a gelir
Wall Street Journal’ın haberine göre Discord, uygulama içi reklamlara önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak. Uzun süredir sürdürülen reklam karşıtı tutumun böylece terk edilmesiyle şirketin oyun gelirlerini ve Nitro aboneliklerini artırmayı hedeflediği anlaşılıyor. Fakat bu reklamlar ilk bakışta rahatsız edici olacak gibi durmuyor.
Discord’un planı “Sponsorlu görevler” adlı ücretli promosyonları yürütmek. Platform, bu tanıtımları video oyunu yapımcıları ile iş birliği içinde sunacak. Sponsorlu görevler, kullanıcılara Discord arkadaşları ve izleyicileriyle oynarken çeşitli zorlukları tamamlamaları karşılığında oyun içi veya platform içi hediyeler sunacak. Görevi tamamladıktan sonra izleyiciler de benzer “görevleri” tamamlayarak ödüller kazanabilecekler.
Geçtiğimiz sene Discord’un yaptığı “4 Mayıs” promosyonunda Fortnite oyuncuları oyunu oynarken en az bir sesli kullanıcıyla ekranlarını paylaşarak Star Wars temalı ödüller kazanabilmişlerdi. Sponsorlu görevler modelinin buna benzediği anlaşılıyor.
Discord’a yakın kaynaklar şirketin yeni reklam modelini desteklemek için 12 kişilik bir satış ekibi kurmak istediğini söylüyor. Bu, oyun ve sosyal platform endüstrilerine girmek isteyenler için kulağa harika bir haber gibi gelse de, şirketin bu yılın başlarında personelinin yüzde 17’sini işten çıkarmasının ardından geliyor olması dikkat çekiyor.
İlk tepkiler olumsuz
Kampanyanın kulağa bu kadar iyi niyetli gelmesine rağmen, duyuruya ilk tepkiler pek de olumlu değil. Teknoloji danışmanı ve yatırımcısı Meghana Dhar, yeni reklam modelini benimsemenin Discord’un bir kısım kullanıcı tabanını uzaklaştırabileceğinden endişe ediyor. Meghana Dhar’a göre şirketin reklamsız hizmete olan bağlılığından ücretli promosyonlar kullanan bir modele bu kadar hızlı bir dönüş yapmasının kullanıcı tabanındaki güveni olumsuz etkileyebileceğini ve diğer alternatif çözümlere yönelmeye sebep olabileceğini ifade ediyor.
Discord, kullanıcıların “Ayarlar” kısmından bu promosyonları kapatabileceğini söyledi ki bu çoğu platformun izin verdiğinden çok daha ileri bir yaklaşım. Ancak bu ayrıcalığın sadece Nitro abonelerine mi tanınacağı yoksa tüm kullanıcıları kapsayacağı henüz netlik kazanmadı.
Tepkilerin, kullanıcıların alternatif platformlara yönelmesine yol açıp açmayacağı ise merak konusu. Discord’un halihazırda milyonlarca aktif kullanıcısı ve güçlü bir marka bilinirliği var. Bu nedenle, kullanıcıların platformdan kolayca vazgeçmesi beklenmiyor. Ancak kullanıcıların hoşnutsuzluğu artmaya devam ederse ve alternatif platformlar Discord’a cazip alternatifler sunabilirse, bir kullanıcı göçü yaşanması da olasılık dahilinde. Özellikle, reklam modelinin kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemesi ve platformun genel atmosferini bozması halinde, bu risk daha da artıyor.
Discord’un bu riskleri göz önünde bulundurarak, kullanıcıların tepkilerini dikkate alması ve reklam modelini kullanıcı dostu bir şekilde uygulaması gerekiyor. Aksi takdirde, platformun uzun vadeli başarısı tehlikeye girebilir.
Facebook’ta paylaştıklarınız FBI’ın elinde
Sonuç olarak, Discord’un reklam modeline geçişi, platformun geleceği için önemli bir dönüm noktası. Bu modelin kullanıcılar tarafından nasıl kabul edileceği ve platformun uzun vadeli başarısını nasıl etkileyeceği ise zaman gösterecek.
Öne çıkan kaynak görseli: Discord