DNA, veri depolama işlemini daha pratik ve ölçeklendirilebilir bir hale getirebilir. Bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, DNA’nın, veri depolama işlemlerinde kullanılabileceğini gösteriyor.
DNA veri depolayabilir mi?
Tabiat ve doğa pek çok teknolojide olduğu gibi, veri depolama teknolojisinde de insanı geride bırakıyor. Zira yapılan araştırmalar, yalnızca bir gramlık DNA’nın 215 milyon GB veri depolayabildiğini gösteriyor.
Fakat yapılan yeni araştırmalar, DORIS adlı yeni bir teknoloji sayesinde, yakın bir zamanda, DNA’nın veri depolama işlemlerinde kullanılabileceğini gösteriyor. Söz konusu teknoloji, oda sıcaklığında DNA’ya zarar vermeden, dosya okuyup, yazabilme imkanı sunmayı hedefliyor.
Gerçekleşmesi halinde, veri depolama konusunda insanlığa çağ atlacak olan bu teknoloji, daha şimdiden büyük bir heyecanlandırmış durumda. Bu teknoloji ile tahmini olarak 700 milyar GB büyüklüğündeki dosyaları, bir ayakkabı kutusu boyutunda bir alanda saklamak mümkün hale gelecek.
Milyonlarca yıl saklanabilecek
Bugün kullandığımız disklerin neredeyse tamamı, uzun sayılmayacak bir ömre sahiptir. En uygun şartlarda saklanması halinde bile, bir diskin kullanım süresi bir kaç on yılı geçmemektedir. Fakat DNA kullanarak depolanan verilerin, milyonlarca yıl saklanabilmesi mümkündür.
Vücudumuzdaki her hücre, DNA olarak kodlanmış, çok fazla sayıda bilgi içerir. Bu yapının bir veri depolama sistemi olarak kullaılabilmesi inanılmaz derecede heyecan verici bir olasılıktır. DNA, sahip olduğu oldukça gelişmiş yapısı ile birlikte, çok büyük dosyaların, çok küçük disklerde, çok uzun süreler saklanabilmesine imkan sunması beklenmektedir.
DNA üzerindeki verilerin okunması ve yazılması henüz pratik sayılabilecek ölçüde gelişmiş değildir. Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki (NCSU) araştırmacılar, bu problemi aşabilmek için için bazı atılımlar gerçekleştirmiştir.
Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki (NCSU) araştırmacılar, mevcut DNA veri depolama sistemlerinin çoğunun, depolanan dosyalara erişmek için Polimeraz Zincir Reaksiyonuna (PCR) güvendiği belirtilmiş ve geliştirdikleri Dinamik İşlemler ve Yeniden Kullanılabilir Bilgi Depolama veya DORIS adı verilen sistemle ve PCR’a dayanmayan bir sistem inşa ettiklerini açıklamışlardır.
Geliştirilen bu teknolojinin, DNA’nın veri depolama işlemlerinde kullanılabilmesi adında oldukça önemli bir gelişme olduğu ifade ediliyor. Prototipi oluşturulan bu sistemin, yakın bir dönemde yaygın bir şekilde kullanılabileceği belirtiliyor. Veri depolama işleminde bir devrim olarak görülen bu gelişmenin, geleceğe nasıl yön vereceği merak ediliyor.