Dosya Aktarım Protokolü (FTP) nedir ve nasıl kullanılır sorusunun yanıtı yazımızda sizler için cevapladık. FTP dosya aktarım protokolünü kullanmak, bilgisayarlar arasında TCP/IP ağı üzerinden dosya aktarmak için kullanabileceğimiz temel yöntemlerden biridir. Bu yöntem, dosyaları büyük olsa bile hızlı bir şekilde aktarmamızı sağlar.
Dosya Aktarım Protokolü (FTP) nedir?
FTP, Dosya Aktarım Protokolü anlamına geliyor. Bu yöntem 1970’lerden beri kullanılmaktadır. Bir bilgisayardaki varsayılan FTP bağlantı noktaları, bu değişim veya aktarım işlemini gerçekleştirmek için kullanılan bağlantı noktası 20 ve bağlantı noktası 21 olarak adlandırılır.
Bir dosya aktarım protokolünde bir cihaz bir FTP istemcisi olarak işlev görür ve diğeri bir FTP sunucusu gibi davranır. İstemci, başka bir bilgisayara erişmekten sorumludur. Bu nedenle bir FTP istemcisi, bilgisayarımızın veya sunucumuzun bağlantı noktalarını (kontrol ve veri aktarımı) kullanarak dosya göndermek veya aktarmak için bu protokolü kullanmamıza izin veren bir yazılımdır. İstemci, kontrol ve veri aktarımı için bu FTP bağlantı noktasını kullanır.
FTP ne için kullanılır?
FTP protokolü dosyaları aktarmak için kullanılır. Dosyaları hızlı ve kolay bir şekilde aktarmamızı sağlar. Dosya boyutu dikkate alındığında herhangi bir sınırlama yoktur. Ve bu yöntem, örneğin SFTPL, SSL veya SSH gibi protokolleri kullandığımız sürece bize büyük güvenlik sunar.
FTP istemcisine nasıl bağlanılır?
Bir sunucuya bağlanmak için kullanabileceğimiz birkaç farklı program var ve bunlardan birinin adı FileZilla ve ücretsiz olarak indirilebilir. Bilgisayarımızda FileZilla olduğunda, üstte sunucu, kullanıcı adı, şifre ve bağlantı noktası gibi bir dizi doldurulabilir alan göreceğiz. Bağlanacağınız FTP sunucusunun IP adresini veya etki alanını, kullanıcı adını, ilgili şifreyi ve bağlantı için kullanacağımız bağlantı noktasını yazmanız yeterli. Hazır olduğunuzda, “Hızlı Bağlantı”ya tıklayın ve işlem başlayacak.
FileZilla en popüler seçenek olsa da tek seçenek değil. Windows için başka bir FTP istemcisi WinSCP olarak adlandırılır ve ücretsiz olarak indirilebilir ve FTP, SFTP, FTPS, SCP, S3 veya WebDAV protokollerini kullanmanıza izin verir. Ayrıca kısıtlamalar belirlemenize, kurallar oluşturmanıza ve süreçleri otomatikleştirmenize olanak tanır.
Kullanabileceğiniz bir diğeri SmartFTP olarak adlandırılır. FTP sunucularına bağlanmamıza izin verir. Aynı zamanda Google Drive, Yandex Disk vb. erişmek istiyorsanız bulut depolama sistemlerine bağlanmamızı sağlar. Ücretsiz olarak indirilebilir.
Varsayılan bağlantı noktası nedir?
FTP tarafından kullanılan varsayılan bağlantı noktası, kontrol için TCP 21 ve veri kanalı için bağlantı noktası 20’dir. Bağlantı noktası 21, kontrol için kullanılır ve buradan bağlantı yönetilir, ancak hiçbir veri aktarılmaz. Dosya aktarımını gerçekleştirmek için aktif veya pasif olmak üzere farklı modlar mevcuttur. Aktif modda, TCP bağlantı noktası 20, veri kanalının oluşturulduğu, istemcide ise her zaman TCP 1024’ten daha yüksek olan rastgele bir bağlantı noktasının seçildiği bağlantı noktasıdır. Öte yandan, kontrol bağlantı noktasının 21 olduğu pasif bir mod bulunuyor ve bağlanılacak harici bağlantı noktasını seçmek için kullanılır. İstemci belirtilen bağlantı noktasından bağlantı kurar. İkincisi en yaygın kullanılanıdır ve birincisi, 1024’ten büyük tüm bağlantı noktalarının açık olduğu için bazı güvenlik sorunları doğurur. Bu nedenle, ikincisi genellikle en popüler moddur.
FTP güvenlik riskleri
Dosya alışverişi için FTP protokolünü kullanmalı mısınız? Dikkate almamız gereken bazı riskleri olabilir. Panda Security şirketinin açıkladığı gibi, FTP protokolü birçok güvenlik açığı içeriyor. Neden? FTP’de yaygın kullanıcı adlarına sahip eski FTP sunucularına parolaya ihtiyaç duymadan erişmek kolaydır.
WhatsApp’ta depolanan veriler nasıl temizlenir?
FTP kullanırken risklerden nasıl kaçınılır?
FTP sunucunuzu korumak istiyorsanız, güvenli bir erişim parolasına sahip olmak gibi bir dizi temel ipucunu izlemelisiniz. Güvenliği artırmak istiyorsanız konuk kullanıcı seçeneğini de devre dışı bırakmalısınız. Dikkate alınması önerilen bir başka ipucu da varsayılan bağlantı noktasını değiştirmektir.