Teknolojinin bu hızla gelişmesi içinde güçlü dijital liderler geliştirmeye devam ediyor. 2021 yılında teknolojinin gücünü kullanarak dünyayı değiştirmek, iyileştirmek, güzelleştirmek için çaba harcayan, başarılı olan ya da en azından deneyen ve ekosistemi peşinden sürükleyen dijital liderleri bir araya getirdik.
2021’in dijital liderleri
NFT sanatçılarından devlet liderlerine 2021 yılında gerçekleşen dijital trendleri yakalayıp milyonlara ilham olan liderleri sizler için sıraladık.
David Baszucki, Roblox CEO’su
David Baszucki, her ay yaklaşık 150 milyon aktif kullanıcısı olan dünyanın en popüler oyun platformlarından biri olan Roblox’un kurucusu. Kendi metaverse’ünü yaratmış olan Roblox’a olan ilgi metaverse kavramının trend olduğu 2021’de zirve yaptı ve Roblox’u yılın en çok konuşulan şirketlerinden biri yaptı. Geçtiğimiz yıl, COVID-19, bipolar bozukluk ve lenfoma araştırmalarını finanse eden bir hayır kurumu kuran David Baszucki, girişimci yönü dışında da sektörün takdir ettiği önemli bir isim.
2021’in yeni ve yenilikçi dijital platformları
Ma Huateng (Pony Ma), Tencent Kurucusu ve CEO’su
Ma Huateng, Asya’nın en değerli şirketi ve dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Tencent’in kurucusu ve CEO’su. Ma Huateng, sektörün en hızlı büyüyen sosyal medya platformu TikTok’un yanında yine dünyanın en popüler anlık mesajlaşma platformu WeChat’i yönetiyor. Geçtiğimiz yıl büyüme yolculuğuna devam eden Tiktok, iletişim teknolojisi güvenlik şirketi Cloudflare’e göre, Google’un önüne geçerek dünyanın en popüler online platformu oldu.
Eric Yuan, Zoom CEO’su
Hibrid çalışmanın damgasını vurduğu 2021 yılında iş dünyasının en çok konuşulan teknoloji aktörü 2020 yılında da olduğu yine video iletişim platformu Zoom oldu. Zoom’un 2021 yılı ikinci çeyrek toplam geliri önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54 büyüyerek 1 milyar doları aştı. Platform ayrıca başta güvenlik olmak üzere deneyim odaklı yenilikçi özelliklerle kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmaya devam etti. Aşılamanın yaygınlaşması ile iş dünyasında normalleşme hız kazansa da Zoom, hayatımızın merkezindeki yerini korumaya devam edecek gibi görünüyor. Platformun mimari olan Zoom CEO’su Eric Yuan da bu bağlamda listemizde kendine yer bulan bir diğer Asyalı oldu.
Nayib Bukele, El Salvador Devlet Başkanı
2021’in en önemli gelişmelerinden biri El Salvador’un kripto para birimi Bitcoin’in “yasal bir para birimi” olarak tanınması idi. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, konuya ilişkin yasa teklifinin kongreden geçmesinin ardından, El Salvador’un Bitcoin’i yasal hale getiren ilk ülke olarak tarihe geçmesine liderlik etti. Bukele bir devlet adamı olarak bu öncü ve girişimci davranışı ile listemizde yer alıyor.
Patrick Brown, Impossible Foods CEO’su ve Kurucusu
Geçtiğimiz yıl teknolojiden ekonomiye tüm önemli zirvelerin bir numaralı gündemi iklim krizi oldu. Bu başlığın en sıcak alt gündemlerinden olan ve küresel ısınmaya çok büyük katkı yapan geleneksel et endüstrisi, iklim krizinin büyümesine neden olan en önemli faktörlerden biri. 2021 yılı, bu sektöre yıkıcı bir yaklaşımla sağlam bir alternatif getiren, bitki bazlı et ve süt ürünleri üreten Impossible Foods’un, kurulduğu günden bu yana en çok ilgi gördüğü yıl oldu. Katıldığı her etkinlikte et endüstrisinin iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliğe etkileri üzerinde durarak tüm dünyada bu sorunun daha fazla konuşulmasına öncülük eden şirketin CEO’su Patrick Brown, ayrıca foodtech endüstrisinin büyümesine de ön ayak oldu.
Beeple, NFT Sanatçısı
Collins Sözlüğü’ne göre 2021 yılının en çok kullanılan kelimesi seçilen NFT, şüphesiz geçtiğimiz yılın en önemli trendlerinin başında geliyor. 2007 yılından bu yana ürettiği eserleri kapsayan dijital çizimini açık artırmada 69,3 milyon dolara satarak bir rekora imza atan ABD’li sanatçı Beeple ise NFT dünyasının en popüler ismi olarak 2021’de bu alanda üretilen her içeriğin ana aktörü oldu ve bizim listemizde de kendisine yer buldu.
Changpeng Zhao, Binance Kurucusu
2021 yılında kripto paralara ilgi tüm dünyada çığ gibi sürdü. Ekosistemin global piyasa değeri Coinmarketcap.com’un verilerine göre Kasım 2021 itibarıyla 3 trilyon doları aşmış durumda. Yıl içinde piyasaya birçok yeni platform girse de pazarın liderleri çok değişmedi. Türkiye de dahil dünyanın pek çok ülkesinde hizmet veren Binance, işlem hacmi bakımından ilk sırada yer almaya devam etti. Öte yandan Binance ya da diğer ismiyle BNB coin, 2021 yılı ilk gününde 37 dolar fiyatına sahipti. Yıl içerisinde beş ay gibi kısa bir sürede 691,8 dolara kadar yükselen BNB, bu seviyede 2021’nin ve tüm zamanların rekorunu kırarak yüzde 1.751 oranında ciddi bir değer kazanımına sahip oldu. Binance’ı zirveye taşıyan şirketin kurucusu ve aynı zamanda dünyanın en zengin isimlerinden olan Changpeng Zhao, yılın insanları arasında yer alıyor.
Elon Musk, Tesla Kurucusu
Tesla’nın Kurucusu Elon Musk bu tarz seçkilerin olmazsa olmazıdır. Bu yılın ise Musk için çok daha özel olduğunu söyleyebiliriz. Times dergisi tarafından elektrikli motor teknolojisine yaptığı yatırımlarla “Yılın İnsanı” seçilen Elon Musk, İngiliz finans gazetesi Financial Times (FT) gazetesi tarafından da ‘elektrikli araç endüstrisinin dönüşümüne sağladığı katkılar’ sebebiyle “Yılın Kişisi” seçildi. Musk 2021’de Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’u geride bırakıp, yılın en zengin kişisi de olmuştu. Ekim ayında Tesla’nın piyasa değeri bir trilyon doları aştı. Musk ayrıca şirketi SpaceX ile Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi’yle (NASA) birlikte birçok proje yürüttü.
Paul Davison ve Rohan Seth, Clubhouse Kurucuları
2021’in ilk çeyreğinde tam anlamıyla Clubhouse fırtınası esti. Ses temelli sosyal medya bir anda hayatımızın gündemine oturdu ve karantina günlerinde eve hapsolan insanların bir anlamda ilacı oldu. Yılın ikinci yarısı itibarıyla popülaritesini yitiren ve son günlerde esamesi okunmayan Clubhouse bu sabun köpüğü etkisinin ötesinde sesin gücü ile ilgili hepimizin farkındalığını ciddi anlamda artırdı. Öyle ki Facebook Clubhouse benzeri bir uygulama geliştirmek için kolları sıvadı. Dahası Calubhouse benzeri platformlar ortaya çıkmaya başladı. Görünen o ki Clubhouse’ı bundan sonra pek konuşmayacağız, ama öncüsü olduğu ses temelli sosyal medyaları önümüzdeki yıllarda konuşmaya devam edeceğiz.
Bu yazı Digital Report Dergisi 12. sayısında yayınlanmıştır.