3D biyonik göz insan üstü bir görüş kabiliyeti ve gece görüşü sağlayacak.
İnsan vücudunun en önemli organlarından biri olan göz, aynı zamanda oldukça karmaştık bir yapıya sahiptir. Bu sebeple bu organ üzerinde tersine mühendislik faaliyetlerinin yürütülmesi de oldukça zordur.
Buna rağmen bazı bilim adamları, yalnızca diğer görme cihazlarından değil, gerçek insan gözünden de daha iyi görebilme potansiyeline sahip dünyanın ilk biyonik 3D gözünü üretmeyi başardılar.
Uzun araştırmalar neticesinde ortaya çıkan bu buluş, görme yeteneğini kaybetmiş veya görme engelli olarak dünyaya gelmiş insanlara görme yetisi kazandırmayı hedefliyor.
Üretilecek biyonik gözlükler, şu an dünya üzerinde üretilen diğer yapay gözlerden oldukça farklı bir yapıya sahip bulunuyor. Zira Bionic Vision Australia ve Second Sight gibi şirketlerin ürettiği biyonik gözlerin merkezinde bir kamera bulunuyor.
Bu kamera aracılığıyla elde edilen veriler, vücudun dışında yer alan bir ünitede işleniyor. Ardından kullanıcının retinasındaki implanta iletiliyor. Üretilen sinyaller en sonunda ise beyininin görsel merkezine gönderiliyor.
Söz konusu teknolojiyi kullanan görme engelli kişiler, yıllar sonra ilk defa ışık görebildiklerini söylediler. Fakat maalesef bu, onların düş dünyayı görebilmelerini sağlayacak kadar yeterli değildi. Yapılan araştırmalar bu tür biyonik gözlerin, hızlı hareketleri algılayabilecek kadar gelişmiş olmadığını gösterdi.
Yeni bir çağın habercisi olabilir
Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni biyonik gözler ise yeni bir çağın habercisi olabilir.
Elektrokimyasal Göz (EC-Eye) olarak isimlendirilen bu gözler, kamera gibi iki boyutlu bir görüntü sensörü kullanmak yerine, içbükey bir eğriye sahip gerçek bir retinadan modellendi. Biyonik gözün yüzeyi ise, bir insan retinasında fotoreseptörleri taklit etmek için tasarlanmış bir dizi küçük ışık sensörü ile süslendi. Bu sönsörler daha sonra optik sinir görevi gören sıvı metalden yapılmış bir kablo demetine bağlandı.
Geliştirilmeye devam ediyor
Dünyadaki ilk 3D biyonik göz Elektrokimyasal Göz (EC-Eye), oldukça gelişmiş bir yapıya sahip olmasına rağmen, hala normal bir insan gözü kadar iyi bir görüntüye sahip değil. Fakat önümüzdeki yıllarda, insanınkinden çok daha gelişmiş bir görme kabiliyetine ulaşması oldukça muhtemelen görünüyor.