Digital Report
  • TEKNOLOJİ
  • DRPRO
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report Rehber

Edge computing (Sınır bilişim) nedir, ne işe yarar, avantajları

Yazar: Nihat Bilge
27/06/2021
Kategori: Rehber
Edge computing (Sınır bilişim) nedir, ne işe yarar, avantajları
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedIn'de PaylaşWhatsApp'ta PaylaşTelegram'da Paylaş

İçindekiler

  • 1 Sınır bilişim (edge computing) nedir?
  • 2 Edge computing (Sınır bilişim) özellikleri
  • 3 Sınır bilişim (edge computing) ve bulut bilişim (cloud computing) farkları
  • 4 Sınır bilişim, sis bilişime benzer mi?
  • 5 Edge computing (Sınır bilişim) faydaları

Edge computing (Sınır bilişim) nedir, ne işe yarar, avantajları nelerdir anlatacağız. Mobil bilgi işlem ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojiler artık birçok endüstri için vazgeçilmez hale geldi. Bu teknolojilerin en önemlisi bilgi iletimi ve işlenmesi yani bilgi teknolojisidir (BT). Edge bilişim, açık bir BT mimarisi olarak kabul edilir. Merkezi değildir ve bilginin gerçek zamanlı yapısını belirlemenin önemli olduğu teknolojileri geliştirmek için kullanılır. Ayrıca, maliyetleri azaltarak kullanıcılara verilen yanıtları optimize etmeye çalışır.

IoT (Nesnelerin İnterneti) dönemi geldi, her şey internete bağlı. Büyük miktarda verinin dolaşımıyla, veriler yalnızca geleneksel bulut bilişim tarafından değil, aynı zamanda kullanıcılara yakın alanlarda da toplanıp işlenebilir. Odak noktası, verileri Nesnelerin İnterneti’nin ucunda işleyen “edge bilgi işlem” üzerinedir. Peki, edge bilişimin bizim için faydaları nelerdir?

Sınır bilişim (edge computing) nedir?

Sınır bilişim, dağıtılmış bir bilgi işlem modeli olarak tanımlanır. İş uygulamalarını verilerin üretildiği ve eylemlerin gerçekleştirilmesi gereken yere yaklaştırmasına olanak tanıyan bir modelden söz ediyoruz. Bu, IoT cihazları (Nesnelerin İnterneti) veya yerel çevre sunucuları tarafından desteklenebilir. Her zaman bant genişliğinden tasarruf ederken kullanıcılara yanıt sürelerini iyileştirmek amacıyla kullanılabilir.

Çevresel bilgi işlem, bulut uygulamalarının ve hizmetlerinin performans ve uyumluluk eksikliklerinin üstesinden gelmek için gereklidir. Çünkü, verimliliğine rağmen, bulut bilişim, kritik görev uygulamalarının yanıt sürelerini her zaman karşılamaz. Ek olarak, belirli düzeyde veri depolama gereksinimlerini karşılaması gereken işletmelerin, bulut bilişimden daha fazla yerel depolama kapasitesine de ihtiyaç duyabileceğini bulduk.

Edge computing (Sınır bilişim) nedir, ne işe yarar, avantajları
Edge computing (Sınır bilişim) nedir, ne işe yarar, avantajları

Edge computing, verilerin işlenmek üzere bir sunucuya gönderilmek yerine üretildiği yerde işlendiği anlamına gelir. Ağın “ucunda” dağıtılmış kullanıcılara yakın minyatür veri merkezlerini kullanır. Aşırı yüklenen büyük veri merkezleri yerine  böyle bir modeli tercih eder. Bu sayede veriler üretildiği yere daha yakın işlenir. Bu, kullanıcılar yakındaki sunuculara bağlanırken maliyetleri düşürür ve verimliliği artırır.

Edge computing (Sınır bilişim) özellikleri

Edge bilişimin özelliklerinden biri, işlenen bilgiyi verinin kaynağına yaklaştırma özelliğidir. Verilerin kendisinin işlenmesinin hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için; veren kullanıcının veya bu verilerin kaynağının bulunduğu yere mümkün olduğunca yakın olması hedeflenir. İnternete bağlanabilen elektronik cihazların kullanımını geliştirerek ve optimize ederek süreç ilerletilir. Bu şekilde tepki hızı daha yüksek olacaktır.

Edge computing (Sınır bilişim) genellikle uzaktan yardım olarak kabul edilir. Yani uzman yerleşik teknik personel gerektirmez. Sistemde bir ihtimal veya hata meydana gelirse, kendi altyapısı, teknik bilgisi az olan veya hiç olmayan yerel personel tarafından kolay ve hızlı bir şekilde onarılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, gerekirse, siteyi uzak bir konumdan merkezi olarak yöneten çok az sayıda uzman personel tarafından görevlendirilir.

Edge computing (Sınır bilişim) nedir, ne işe yarar, avantajları
Edge computing (Sınır bilişim) nedir, ne işe yarar, avantajları

Gecikme ve azaltılmış maliyetler, edge bilgi işlemin temel özellikleridir. Edge, aboneye en yakın olan ve verilerin merkezi bir konuma aktarılmadan işlendiği veya saklandığı konumdur. Bu, verinin kaynağına çok yakın bir yerde işlem yapıldığından bilgi üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Maliyeti, performansı ve kullanıcı deneyimini optimize etmek için belirli bir hizmete veya uygulamaya dayanır.

Edge bilişim, çoğunlukla daha hızlı yanıt gerektiren şirketlerde kullanılır. Yani, bir ağda veri toplamak ve işlemek için gereken süreyi tanımlayan gecikmenin azaltılması gerekir. Bu, bulutta olduğu gibi merkezi bir platformda işlenmesini beklemek yerine verilerin toplandığı sitede işlenmesiyle sağlanır. Bu, şirketlere daha fazla fayda sağlar.

Sınır bilişim (edge computing) ve bulut bilişim (cloud computing) farkları

Edge bilişim ile bulut bilişim arasında birden fazla fark vardır. Yeni başlayanlar için, bulut bilişimde verilerin merkezileştirildiğini hatırlayalım. Edge bilgi işlem, ağın “ucunda” dağıtılan minyatür veri kümelerini kullanır. Sınır bilişim, hangilerinin işlem merkezlerine gönderilmesi gerektiğini ve hangilerinin yerel olarak işlenebileceğini belirlemek için tüm bu verilerin sınıflandırılmasından sorumludur.

Vurgulanması daha az önemli olmayan bir diğer fark, maliyet ve hızdır. Bulutun daha yüksek bir işleme kapasitesi vardır ve maliyeti daha düşüktür, ancak yanıt her zaman beklendiği gibi yeterince hızlı değildir. Buna karşılık, edge bilişimin maliyeti daha yüksektir, ancak yanıt hızı önemli ölçüde daha hızlıdır. Diğer bir deyişle:

  • Edge bilişim = daha yüksek maliyet, daha hızlı yanıt hızı.
  • Bulut bilişim = daha düşük maliyet, daha yavaş yanıt hızı.

Sınır bilişim, sis bilişime benzer mi?

Prensipte bu iki kavram, kaynaklandıkları yerde daha hızlı bir şekilde daha büyük ve daha akıllı veri işleme özelliklerini kullanmaları bakımından benzerliklerini korusalar da; bu daha büyük işleme yeteneklerinin bulunduğu yer açısından aralarında açık farklar vardır.

Edge bilişim nedir ve avantajları nelerdir?

Sis bilişim, bu artan yetenekleri, sınırdaki cihazları buluta bağlayan yerel bir alanın ağ düzeyine getirir. Başka bir deyişle, edge bilgi işlem daha çok uç cihazlarda işlemeyi ifade ederken, sis bilişim bu cihazları buluta bağlayan ağı ifade eder. Dolayısıyla, bu iki kavram benzer olmaktan ziyade güvenli bilgi sağlamak için gerekli tamamlayıcılar olarak düşünülebilir.

Edge computing (Sınır bilişim) faydaları

Sınır bilişim kullanımının şirketlere getirdiği avantajlardan bazılarına bir göz atalım:

  • Veri işlemenin üretildiği yerde yapılması nedeniyle veri iletim hizmetinin hızı ve maliyetleri büyük ölçüde tercih edilmektedir. Bu, daha önce de söylediğimiz gibi, kullanıcıya çok daha hızlı yanıt verilmesine yol açar. Ayrıca satın alma anında uç bilişimin maliyeti daha yüksek olsa da, uzun vadede veri işleme modeli nedeniyle tasarruf sağlayacaktır.
Edge computing (Sınır bilişim) nedir, ne işe yarar, avantajları
Edge computing (Sınır bilişim) nedir, ne işe yarar, avantajları
  • Akıllı dağıtılmış veri depolama sistemleri sayesinde, büyük IoT veri kümeleri, sunucu odasına göndermeye gerek kalmadan analiz edilebilir. Bu, karar verme sürecini hızlandırır ve maliyetleri düşürmenizi sağlar. Büyük olasılıkla, 5G ağının yaygınlaşması bile, otonom arabalar, drone’lar veya uçaklar tarafından toplanan verilerin sunucu odasına gönderileceği anlamına gelmeyecek. Aksine, veri işlemenin kolaylaştırılmasına izin verecek.
  • Daha iyi gizlilik ve veri yönetimi, şu anda olduğu gibi, IoT kurulumları tarafından toplanan veriler hırsızlığa veya tahribata karşı oldukça savunmasızdır. Ancak eninde sonunda varlıklarının farkındalığı artacak ve bu tür tehditler, genel ağlar üzerinden sunucu odalarına veri aktarım aşamasını etkileyecektir. Bu senaryoda, edge bilgi işlem daha fazla veri güvenliği sağlayacak ve tek bir kesintinin tüm ağı çökertmesini önler.
Etiketler: BTedge bilişimedge computingIOTNesnelerin İnterneti

İLGİLİ YAZILAR

Hello Space nedir?
Teknoloji

Türkiye’nin ilk cep uydu girişimi Hello Space uzaya gitmek için hazırlanıyor

Yazar: DIGITAL REPORT

Türkiye’nin ilk cep uydu girişimi olan Hello Space, uzaya gönderilecek cep uydularla (pocketqube) nesnelerin interneti teknolojisiyle veri hizmeti sunarak, Türkiye’den...

Devamını oku
Her şey yazılım tanımlı hale gelirken: SD-WAN
Pro

Her şey yazılım tanımlı hale gelirken: SD-WAN

Yazar: DIGITAL REPORT

Geleneksel WAN’ın (geniş alan ağı) amacı, şubedeki veya kampüsteki kullanıcıları veri merkezindeki sunucularda barındırılan uygulamalara bağlamaktı. Güvenliği ve bağlantı güvenilirliğini...

Devamını oku
Siber güvenlik riskleri nelerdir, nasıl korunulur?
Güvenlik

Siber suçluların gözü KOBİ’lerde

Yazar: DIGITAL REPORT

Akıllı cihazları BT altyapısına dahil eden işletmelerin artmasıyla, siber güvenlik riskleri de  artmaya başladı. Nesnelerin İnterneti (IoT) firmaların, iş operasyonlarını...

Devamını oku
Edge Bilişim nedir?
Teknoloji

Schneider Electric: Dijitalleşmede Edge Bilişim’in rolü daha fazla önem kazanacak

Yazar: DIGITAL REPORT

Schneider Electric, Edge Bilişim’in gücünü vurgulayan açıklamalarda bulundu. Yayımlanan teknik makalede; sanayi, sağlık, eğitim ve diğer önemli sektörlerden 1000’den fazla...

Devamını oku

SON YAZILAR

Karşılaştırma: Samsung Galaxy Z Fold 4 vs Xiaomi MIX Fold 2

Veri ve yapay zeka temelli teknolojiler sağlık ve bakım hizmetlerini yeniden inşa edecek

NVIDIA SIGGRAPH metaverse etkinliği hakkında bilmeniz gereken her şey

Microsoft, Sony’yi oyunların Game Pass’e eklenmesini engellemekle suçluyor

Yüksek parlaklığı ile dikkat çeken projeksiyon cihazı: Acer X1328WH

Profesyonel dünyanın sessiz kahramanı: Logitech Zone True kablosuz kulaklık

Xiaomi’nin Samsung Galaxy Z Fold4’e cevabı gecikmedi: MIX Fold 2

Martı’da istikamet New York Borsası

A101’e banka da geldi: A101 dijital katılım bankası yakında

Karşılaştırma: Galaxy Z Fold 4 vs iPhone 13 Pro Max

ÇOK OKUNANLAR

DALL-E 2 nedir?
Teknoloji

Yapay zeka görsel çılgınlığı: DALL-E 2

Steam otomatik açılma nasıl kapatılır?
Teknoloji

Steam otomatik açılma nasıl kapatılır?

OMIX X400: Özellikleri, fiyatı ve çıkış tarihi
Teknoloji

Omix “Teknolojiyi Mixle” temalı etkinliğinde yeni ürünlerini tanıttı

Twitter'da
Teknoloji

Twitter’da “beni kim engelledi” sorusunun yanıtını öğrenin

SON REHBERLER

Rehber: Vivo telefonlarda uygulamaları gizleme

Safari arama çubuğu yukarı alma nasıl yapılır?

Rehber: Tüm MultiVersus kupaları

Sims 4: The Sims in Bloom Challenge hedefleri ve kuralları

Tower of Fantasy kodları nasıl kullanılır?

Dragon Ball Z, Fortnite’a Kame House’u getiriyor

Resident Evil 9 çıkış tarihi, hikayesi ve fazlası

Rehber: Pokemon GO Ağustos baskınları

FIFA 23 beta nasıl oynanır?

En iyi Tower of Fantasy karakterleri (Tier list)

Digital Report

© 2019 Digital Report bir Linkmedya markasıdır.

  • Gizlilik
  • İletişim
  • Künye

Bizi takip edin

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
  • TEKNOLOJİ
  • DR
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ