Elon Musk Twitter’ı satın almak istiyor. Uzun süredir Twitter’ı satın alma taraftarı olan ve diğer yatırımcıları özel olarak ikna etmeye çalışan Elon Musk, firmaya son bir teklifte bulundu. Twitter için hisse başına 54.20 dolar ödemeyi önerdi ve bu da onu 43 milyar dolar ile şirketin en büyük bireysel sahibi yapacak. Elon Musk zaten sosyal medya platformunun yüzde 9.2’sine sahip. Elon Musk, şirketi satın alma niyetini açıklayan bir mektupta şunları yazdı:
“Bret Taylor
Yönetim Kurulu Başkanı,
Twitter’ın dünya çapında ifade özgürlüğü platformu olma potansiyeline inandığım için yatırım yaptım ve ifade özgürlüğünün işleyen bir demokrasi için toplumsal bir zorunluluk olduğuna inanıyorum.
Ancak, yatırımımı yaptığımdan beri, şirketin mevcut haliyle ne gelişeceğini ne de bu toplumsal zorunluluğa hizmet etmeyeceğini anlıyorum. Twitter’ın özel bir şirket olarak dönüştürülmesi gerekiyor.
Sonuç olarak, Twitter’ın %100’ünü hisse başına 54,20$’a nakit olarak, Twitter’a yatırım yapmaya başlamadan önceki gün için %54 prim ve yatırımım kamuya açıklanmadan önceki gün için %38 prim karşılığında satın almayı teklif ediyorum. Teklifim en iyi ve son teklifim ve kabul edilmezse hissedar olarak konumumu yeniden gözden geçirmem gerekecek.
Twitter’ın olağanüstü bir potansiyeli var.”
Elon Musk, Twitter’ı satın almayı teklif ediyor ve bu, iki hafta önce hissesini açıklamasından bu yana girişimci ile Twitter arasındaki çalkantılı bir ilişkinin ardından gelen “en iyi ve son” teklifi. Musk, Twitter’ın en büyük hissedarlarından biridir. Ardından sosyal medya şirketinin yönetim kurulu üyeliğini reddetti ve onu düşmanca bir şekilde devralmaya çalışacağı ateşe yakıt ekledi.
Elon Musk, Twitter hissedarları tarafından neden dava edildi?
Elon Musk neden Twitter’ı satın almak istiyor?
81 milyon Twitter takipçisi olan Elon Musk, hizmetin sık kullanıcısı ama aynı zamanda en sesli eleştirmenlerinden biri. Mart ayında Musk, Twitter’daki takipçilerine platformun ifade özgürlüğünü koruduğunu düşünüp düşünmediklerini soran bir anketi tweet’ledi. 2 milyon kişinin %70’inin “hayır” yanıtını verdiği anket sonuçlarının “çok önemli” olacağını söyledi.
Free speech is essential to a functioning democracy.
Do you believe Twitter rigorously adheres to this principle?
— Elon Musk (@elonmusk) March 25, 2022
İlk Değişiklik, bireyleri, neyin kabul edilebilir neyin kabul edilemez olduğu konusunda kendi kısıtlamalarını uygulayabilecek Twitter gibi firmalardan değil, hükümetin onları susturmasından koruyor. Elon Musk, aşağıdaki tweet’te şunları söyledi:
“Twitter’ın fiili bir kamusal kent meydanı olarak hizmet ettiği göz önüne alındığında, ifade özgürlüğü ilkelerine bağlı kalmamak demokrasiyi temelden baltalıyor. Ne yapılmalı?”
Musk, mektubunda Twitter’a para yatırdığını çünkü Twitter’ın dünya çapında bir ifade özgürlüğü platformu olma potansiyeline sahip olduğuna inandığını belirtti. Amacına ulaşmak için Musk, halka açık şirketin özelleşmesi gerektiğini düşünüyor. Elon Musk’ın Twitter’ı satın almayı teklif etmesinin nedeni de bu.
Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma teklifinden sonra gelen tepkiler
Twitter CEO’su Parag Agrawal Pazar günü personele “önde dikkat dağıtıcı şeyler” olacağını tavsiye etti, ancak Elon Musk’ın sosyal medya sitesini satın alma teklifi hakkında henüz konuşmadı. Twitter çalışanlarına, şirketin Musk’ın teklifini hâlâ değerlendirdiğini ve “hissedarlarımızın çıkarları için en iyi şekilde” bir karar vereceğini bildirdi.
Bir basın açıklamasında Twitter, teklifi aldığını ve yönetim kurulunun “şirketin ve tüm Twitter hissedarlarının çıkarına olduğuna inandığı hareket tarzını belirlemek için teklifi dikkatlice gözden geçireceğini” belirtti.
Twitter, Musk’ın teklifini kabul edecek mi?
Elon Musk Twitter’ı satın almayı teklif etti, kabul edecekler mi? Bazı uzmanlara göre gerçekleşmesi pek olası değil. Morningstar’ın kıdemli sermaye analisti Ali Mogharabi’nin bir notuna göre, Twitter’ın teklifi kabul etme olasılığı %50’den az. Twitter’ın en büyük yatırımcılarından bazıları teklifin çok düşük olduğunu düşünüyor. Suudi milyarder Prens Alwaleed bin Talal bu şekilde tweet attı.
I don't believe that the proposed offer by @elonmusk ($54.20) comes close to the intrinsic value of @Twitter given its growth prospects.
Being one of the largest & long-term shareholders of Twitter, @Kingdom_KHC & I reject this offer.https://t.co/Jty05oJUTk pic.twitter.com/XpNHUAL6UX
— الوليد بن طلال (@Alwaleed_Talal) April 14, 2022
Elon Musk, bir girişim kapitalisti ve Twitter’ın ilk yatırımcısı olan Twitter’ı satın almayı teklif ettikten sonra, Fred Wilson bir tweet’te şunları söyledi:
“Twitter, tek bir kişiye ait olup kontrol edilemeyecek kadar önemli. Twitter, iletişim ürünleri ve hizmetlerinden oluşan bir ekosisteme güç veren bir protokol olarak merkezileştirilmemelidir.”
Elon Musk Perşembe günü bir tweet attı ve hissedarların veya yönetim kurulunun Twitter’ı gizli tutma kontrolüne sahip olup olmadığını sordu.
Taking Twitter private at $54.20 should be up to shareholders, not the board
— Elon Musk (@elonmusk) April 14, 2022
Elon Musk serveti Twitter’ı almaya yeter mi?
264,9 milyar dolarlık net değeriyle Musk’ın gezegendeki en zengin kişi olduğu söyleniyor, ancak Twitter için nasıl ödeme yapacağı belli değil. Wall Street Journal’a göre Musk, Tesla ve SpaceX varlıklarını satabilir veya teminat olarak kullanarak borç para alabilir. Bu seçeneklerin hiçbiri finansal açıdan ideal değil. Elon Musk, Perşembe günü TED toplantısında sahnedeyken, konuları değiştirmeden önce “Yeterli varlığım var…” ifadelerini kullandı.
Twitter teklifi reddederse ne olur?
Elon Musk, Taylor’a, anlaşma şirket tarafından reddedilirse Twitter’daki hissedar olarak pozisyonunu yeniden gözden geçireceğini açıkladı. Mogharabi’ye göre, şirketin kararı Twitter’ın hisse senedi fiyatını ciddi şekilde etkileyebilir. Musk, kendi sosyal medya ağını başlatmayı düşündüğünü de söyledi. Elon Musk, TED Konuşmasında teklifinin reddedilmesi durumunda bir “B Planı”na sahip olduğunu söyledi, ancak bunun ne olduğunu belirtmedi.
Elon Musk Twitter’ın teklifine Justin Sun’dan karşılık geldi: Hisse başı 60 dolar
Twitter’ı satın almak için hisse başına 54 dolar teklif veren Elon Musk’a karşılık Justin Sun, hisse başına 60 dolardan teklif sundu. Justin Son, blockchain DAO ekosistemi olan TRON’un kurucusu olarak tanınıyor.