Neredeyse iki yıI önce ortaya çıkan Wi-Fi 6 teknolojisiyle çalışan kurumsal ve son kullanıcı cihazlarının sayısı günbegün artıyor. Wi-Fi 6 olarak bilinen 802.11ax kablosuz bağlantı standardı, daha hızlı veri aktarımı, daha uzun pil ömrü ve Wi-Fi 5’te (802.11ac) yaşadığımız bant genişliği yoğunluğu sorunlarına çözümler sunuyor. Ancak en iyi Wi-Fi 6 çözümlerine yönelmeden önce dikkate almanız gereken bazı konular söz konusu.
Wi-Fi 6 kurumsal ağınızda yaşadığınız bant genişliği tıkanıklıklarını gidermenin yanı sıra, kurumsal cihazların neden olduğu güç tüketimini azaltıyor; ağa daha fazla cihazın eş zamanlı ve sorunsuz olarak bağlanmasına olanak tanıyor. Bu kabiliyetin ardında, yeni kablosuz bağlantı teknolojisinin ortogonal frekans bölmeli çoklu erişim (OFDMA) kullanması yatıyor. Bir kanalı 30 istemcinin aynı anda paylaşmasını mümkün kılan OFDMA, gecikmeyi azaltırken genel kapasiteyi genişleterek verimliliği artırıyor. OFDMA, istemcilere mevcut ağ kanallarını daha iyi ayrıştırmalarını sağlayan zaman aralıkları atıyor. Zaman aralıklarının ne işi yaradığını bir ev kullanımı örneğiyle inceleyelim: Diyelim ki, evinizde bir kişi çevrimiçi içerik akışının keyfinin çıkarıyor ve bir diğeri artık video yoğun bir hale gelen sosyal medyaya geziniyor. OFDMA, bir yönlendiricinin en çok ihtiyaç duyduğu zamana göre her bir cihaza kanal atamasına izin veriyor. Böylece mevcut bant genişliğinin daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Yeni bir uyanma süresi seçeneği olan Hedef Uyanma Süresi ise istemcilerin bir erişim noktasının (AP) onlarla ne sıklıkta iletişim kurabileceğini programlamasına olanak tanıyor. Bu özellik, akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların yanı sıra akıllı ev çözümlerinin de pil ömürlerini uzatıyor. Wi-Fi 6, selefinin desteklemediği ve kullanılamamalarına sebep olduğu 2,4 GHz bandında çalışan cihazları da destekliyor. Bu açıdan selefinden daha iyi geriye dönük uyumluluk gösteriyor. İyileştirilmiş bant genişliği yönetimi ise gelişmiş hizmet kalitesi (QoS) seçenekleri sağlamak için kullanılıyor. Tüm bunlara ek olarak, Wi-Fi 6, selefinin 4×4 çok kullanıcılı eş zamanlı aktarım kapasitesini (MU-MIMO) 8×8’e yükseltiyor. Bu özellik, verileri sırayla değil eşzamanlı olarak akıtır ve bağlı MU-MIMO destekli istemciler arasında daha adil bir bant genişliği paylaşımı sağlar.
Wi-Fi 6’ya geçiş için doğru zaman
Konu yeni bir bağlantı teknolojisi olduğunda soru ona geçip geçmeyeceğiniz değil, geçişi ne zaman ne şekilde gerçekleştireceğinizdir. Şirketinizde kablosuz LAN donanımı yatırımı gerçekleştirirken altyapınıza Wi-Fi 6 Router ve Access Point’leri ekleyerek işe başlayabilirsiniz. Son kullanıcı cihazlarında ise yeni nesil birçok dizüstü bilgisayar ve akıllı telefon Wi-Fi 6 desteğiyle geliyor. Dell XPS 15 OLED ve Apple iPhone 13 gibi cihazlar, Wi-Fi 6 destekli ilk son kullanıcı ürünleri olarak öne çıkıyor.
Uç nokta cihazlarınız hâlâ bir önceki nesil 802.11ac ile çalışıyor olsa bile Wi-Fi 6 Router’lar kullanmaya başlamayı düşünebilirsiniz. Bu cihazlar, Türkiye şartlarında olmasa da genel olarak dünyada daha ulaşılabilir fiyatlarla sunulmaya başlandı. Halihazırda bir Wi-Fi 6 Router’a sahipseniz, sıradaki adımınızın bu teknolojiyle çalışan bir menzil genişletici edinmek olabilir. Bu cihazlar geniş alanlara Wi-Fi sinyallerini ulaştırmak ve çevredeki diğer kablosuz ağların sinyallerinizi engellemesini önlemek için işlevsel araçlardır.
Wi-Fi 6 devrimi ne aşamada?
Wi-Fi Alliance, ilk Wi-Fi 6 cihazlarını 2019’da onaylamaya başladı. O günden bu yana cihazların sayısı arttı ve uygun fiyatlı hale geldi. Bu cihazların sunduğu gelişmiş bağlantı özellikleri, onları Wi-Fi 5’li alternatiflerinden büyük ölçüde üstün kılıyor. Bu nedenle, eğer ağ ekipmanlarınızı yenilemeyi planlıyorsanız, Wi-Fi 6’lı cihazlara yönelmenizi tavsiye ediyoruz.
Wi-Fi 6’nın yazının başında bahsettiğimiz avantajlarının yanı sıra başka cezbedici kabiliyetleri de bulunuyor. Wi-Fi sinyallerini geniş bir spektrum yerine doğrudan istemcilere ileten hüzmeleme buna iyi bir örnek teşkil ediyor. Tüm Wi-Fi 6 cihazları, Wi-Fi güvenliğinin en yeni standardı olan WPA3 şifrelemesini de destekliyor. WPA3, davetsiz misafirlerin ağınıza girmesini zorlaştırmak için sağlam parola koruması ve 256 bit şifreleme algoritmaları gibi özelliklerden faydalanıyor.
Wi-Fi 6’nın her bir sinyale daha fazla verinin paketlenmesini sağlayan bir yöntem olan 1.024-QAM (Dörtlü Genlik Modülasyonu) desteği gibi arka plan ağ oluşturma iyileştirmeleri de ağların verimini artırıyor. 1.024-QAM, çoğu Wi-Fi 5 Router’da kullanılan 256-QAM yönteminden yüzde 25’e kadar daha fazla kapasite sunuyor.
Wi-Fi 6, en yeni ağ teknolojilerini kullanarak selefine kıyasla devrimsel özellikleri beraberinde getiriyor. Satın alacağınız Wi-Fi 6 ağ ekipmanlarının tümü, yazımızın buraya kadarki bölümünde bahsettiğimiz bu avantajları size sunacak. Tüm bunlar, Wi-Fi Alliance’ın bir cihaza Wi-Fi 6 sertifikası vermesi için gerekli olan özellikler.
Öte yandan, bu özelliklerin ötesine geçen ve Wi-Fi 6E olarak sertifikalanan ağ ekipmanları geliştiriliyor.
Bu cihazlar, Wi-Fi Alliance’ın gerektirdiği özelliklerden çok daha fazlasını sunuyor. 6 GHz kablosuz spektrumunu destekleyen bu Wi-Fi 6E cihazları, daha yüksek veri aktarım hızları ve daha düşük gecikme sunuyor.
Ağınızı yeni nesil kablosuz bağlantı teknolojisiyle yenilemek için tüm ağ ekipmanlarınızı birden değiştirmek zorunda değilsiniz. Ağınızın temel bileşenlerini en yeni Wi-Fi 6 ürünleriyle güncelleyerek 802.11ac destekli cihazları da ağınıza bağlayabilirsiniz.
Ancak 6GHz kanallarını kullanabilmek için Wi-Fi 6E destekli bir Router ile bilgisayar ve telefon gibi istemciye ihtiyacınız olacak.
Kurumsal ağ altyapısı yatırımı yapmaya hazırlanıyorsanız, Wi-Fi 6E ağ ekipmanlarınıza yönelebilirsiniz.
Kademeli adımlar
Bir ağı birçok ağ ekipmanı meydana getiriyor. Bu da yeni nesil kablosuz bağlantı teknolojisine topyekûn bir geçiş için çok fazla cihazı yenilemeniz anlamına geliyor. Ancak ağınızdaki tüm Wi-Fi 5’li cihaz ve ekipmanları birden değiştirmek zorunda değilsiniz.
Örneğin Wi-Fi 6 Router’lar, Wi-Fi 5 cihazlarını da destekliyor ancak bu cihazlar yalnızca 802.11ac hızlarında çalışabiliyor. Benzer şekilde, Wi-Fi 6 destekli son kullanıcı cihazları da Wi-Fi 5 Router’larla ağa bağlanabilir.
Bu yalnızca cihazların potansiyel verimliliğini kısıtlıyor ve Wi-Fi 6’nın incelediğimiz gelişmiş özelliklerinin avantajlarından faydalanılmasını erteliyor.
Bu yazı Digital Report Dergisi 11. sayısında yayınlanmıştır.