Edward Snowden’di, NSA’ydı derken aslında internette mahremiyete saygı gösterilmediğini görmüş olduk. Bu uygulamalarla konuşmalarını kendine saklayabilir, mesajlarını meraklı gözlerden uzak tutabilirsin.
1. RedPhone ve TextSecure (Ücretsiz – Android)
Open Whisper Systems’in açık kaynaklı yazılımı RedPhone, diğer RedPhone kullanıcılarıya uçtan uca şifrelenmiş iletişim kurabiliyor. Telefonun yüklü gelen arama uygulamasına da eklemlenebiliyor ve kolayca kullanılabiliyor. TextSecure ise uçtan uca şifreleme destekli bir mesajlaşma uygulaması. iOS’ta ise alternatif olarak Signal ve CryptoCat kullanılabilir.
2. Silent Circle (Ücretli, iOS, Android)
Diğer Silent Circle üyeleriyle uçtan uca şifreli dosya paylaşmak, mesajlaşmak, sesli görüşmek mümkün. Yollanılan veri Silent Circle üzerinden geçse de, şirket gönderilen veriyi açamıyor, yani sadece iletişime geçilen kişi görebiliyor.
3. SpiderOak (Ücretsiz, Android, iOS)
Geçtiğimiz yıl patlak veren ünlülerin fotoğraflarının iCloud’dan sızması sonrasında bulut depolama güvenliği söz konusu hâle geldi. SpiderOak’taki dosyaların sadece senin belirlediğin, SpiderOak’un sunucularında tutmadığı bir parolayla açılıyor. Biri hesabına girerse, sadece garip sayılar ve harfler görüyor. Ücretsiz alanı 2 GB; yetmez dersen aylık 10 dolara 100 GB alabilirsin.
4. Orbot (Ücretsiz, Android)
Orbot, bir vekil sunucusu (proxy) uygulaması. Telefonunla Tor ağına bağlanmanı sağlıyor. Bu sayede anonim olarak kullanmak istediğin hizmetleri kullanabiliyorsun. Android telefonun root’luysa, tüm internet trafiğini değil, spesifik bir uygulamayı sadece Tor ağına bağlayabiliyorsun. iOS’ta ise ücretli Onion Browser uygulamasını kullanabilirsin.
ÇOK İNDİREN Mİ BİLİR, ÇOK GEZEN Mİ?
5. Ghostery (Ücretsiz, iOS)
Sanırsam en sevdiğim masaüstü Chrome eklentim budur. İnternetteki tüm sosyal eklentileri engelliyor, bu sayede Facebook’a, Facebook’a girmezken bile para kazandırmıyorsun. iOS sürümü de aynı şeyi yapıyor. Reklam ağlarının ve sosyal sitelerin alışkanlıklarını takip etmesini engelliyor. Dayının evinde Google’da aradığın ayakkabının reklamını, evinde Facebook’ta görmüyorsun mesela.