Ekstra bir depolama alanına ihtiyacınız varsa, en iyi SD kart nasıl seçilir sorusunun yanıtı sizi de ilgilendiriyor. SD kartlar, taşınabilir depolama aygıtları içinde en yaygın çıkarılabilir veri depolama biçimidir. Cihazınıza en uygun SD kartın hangisi olduğuna karar vermek, size ciddi bir avantaj sunabilir.
SD kartlar kameralar ve cep telefonları dahil birçok taşınabilir cihaz için kullanılan depolama biçimleri. Temel çalışma fonksiyona hakim değilseniz, SD kartlar kafa karıştırıcı da gelebilir.
En iyi SD kart nasıl seçilir: SD kart mı, MicroSD kart mı?
Secure Digital Cards, yani SD kart, veri depolaması için kullanılan en küçük birimlerdir. Hem SD hem de MicroSD kartlar bunu yapabiliyor ancak kullanım mantıkları farklı olmakla birlikte, farklı boyutlara sahipler. SD ve MikroSD kart arasında seçim yaparken hata yapmak, sık görülen bir durum.
SD ve Micro SD kartları, USB sürücülerle de karşılaştırılabilir olarak ele alabilirsiniz. En iyi SD kart nasıl seçilir sorusuna yanıt verirken, dört ana parametreyi ele alacağız:
- Sınıf
- X derecesi
- Depolama
- Boyut
MicroSD’ler, genel olarak daha sınırlı bir kapasiteye sahiptr. Standart modelleri sadece 2GB depolama alanı sunabilir. Bununla birlikte, MicroSD kart varyasyonları, birkaç TB depolama kapasitesi de sunabilir. MicroSDUC gibi yüksek kapasiteli formlarda, fiyat buna yansıyacaktır.
Hangi SD kart cihazınız için uygun?
MicroSD kartlar, fiziksel olarak oldukça küçük. Yaklaşık bir tırnak boyutunda olarak düşünebilir. MicroSD kartlar içinde, tercih edebileceğiniz üç farklı standart boyut vardır:
- Standart: 32mm x 24mm
- Mini: 5mm x 20mm
- Mikro: 11mm x 15mm
Bu boyutlar, MicroSD kartların kullanım alanlarına göre değişebilir. Örneğin, akıllı telefonlar, kameralara göre daha küçük SD kartlar kullanır.
MicroSD kartlar ile standart SD kartlar arasındaki temel fark, farklı yuvalarda kullanımlak üzere tasarlanmış olmasıdır. Bu anlamda, kullanacağınız cihazın SD kart yuvasını ölçebilirsiniz. Cihazınızda hangi depolama kullanacağınız, kart yuvası ebatı ile doğrudan ilgilidir.
Cihazınızın maksimum depolama alanı ne kadar?
Depolama kapasitesi ihtiyacı, kullanım amacınıza, kaydetmeniz gereken ortam türüne göre değişebilir. Farklı kapasitelere sahip SD kartların, depolama sınırları şu şekildedir:
SD: Bu kartlar 2GB’a kadar kapasiteye sahiptir.
SDHC: SD Mk II.’ye yükseltilebilen bu kartlar, 32 GB’a kadar kapasiteye sahiptir.
SDXC: 2 TB’a kadar kapasiteye sahiptir.
SDUC: Nadir bulunan bir karttır ve depolama kapasitesi 2 TB ile 128 TB arasında değişebilir.
Cihazın kapasitesi önemli bir kısıttır. Çünkü cihazınızın en SD kart kapasitesi, yukarıdaki kart formatları ile uyumlu olmalıdır. Genel olarak kapasite, cihazın ne için kullanıldığı ile yakından ilgilidir. Örneğin, video içerikler diğer içeriklere göre çok daha fazla yer kaplar.
Bir not: 1 GB, 1024 MB içeriyor, 1 TB ise 1024 GB. Fotoğrafları depolamak için bir SD kart kullandığınızı varsayarsak, kameranızdaki ham görüntü dosyalarının büyüklüğünü bilmelisiniz. Bir HD ham görüntü boyutu 25 MB olabilir. Bu durumda, 2 GB’lık bir SD kart sadece 80 fotoğraf depolama kapasitesine sahip olur. Bundan dolayı birçok SD kart, SDHC ve SDHX formatında.
- Dünyanın ilk 1 Terabaytlık SDXC kartı Photokina 2016’da
- SSD’lerden veri kurtarma ipuçlarını paylaştı
- Google Files ile Android telefonda depolama alanı açma
SD kart sınıfı ve hızı ne anlama geliyor?
En iyi SD kart nasıl seçilir sorusunu sorarken, kart sınırları ve “X” derecelendirmesi sizi meraklandırıyor olabilir.
SD kart hızı, özellikle video kaydetme gibi işlemler söz konusu olduğunda sınırlayıcı bir faktör. Sınıf, kartın bir saniyede yazabileceği minimum MB miktarını gösterir.
SD kartlarda, sınır 2, sınıf 4, sınıf 6 vr sınıf 10 olmak üzere dört temel sınıf mevcuttur ve bu düzey, kartın minimum yazma hızını gösterir. Sınır 2 SD kart, saniyede minimum 2 MB yazabilirken, sınıf 4 ise saniyede 4 MB yazabilir. Bu bilgiler, SDHC kartların içinde bir dairede yer alır.
SDCX kartlarda, sınır numarası özel bir simge içinde bulunabilir. Bu kartlarda 1 saniyede 10 MB, 3 saniyede 30 MB yazma söz konusu olabilir ve bu da, 4K UHD içerikleri aktarma konusunda uygundur.
Son olarak, biraz daha büyük “V”nin yanında bir sayı ile gösterilen Video Hızı Sınıfları da vardır. V6 saniyede 6 MB, V10 saniyede 10 MB anlamına gelir. Ne kadar yüksek sınıfta bir kartınız olursa, o kader iyi çözünürlük depolanabilir. V90, 8K videoyu dahi saklayabilir. V60 ise, UHD için en iyisidir ancak V10 video hızı sınıfı da, 4K kalitesi için uygun denebilir.
Video kaydetme konusunda mutlaka video hız sınıfı listesinde bir SD karta ihtiyacınız yok. Ancak Nintendo Switch gibi konsollar için tavsiye edilebilir.
“X” derecesi ya da “X” hızı, kartın standart bir CD-ROM sürücüsüne kıyasla bilgiyi ne kadar hızlı yazdığını gösterir. Genellikle bu, çok önemli bir kriter sayılmaz.
En uygun fiyatlı SD kartı bulmak
Belli bir kapasite ve hız düzeyindeki SD kartı, farklı bir yerden daha uygun fiyata satın alabilir misiniz? Elbette, bu her zaman mümkün. Farklı mağazalarda, benzeri modelleri karşılaştırabilirsiniz. Cihazınızın, ilgili kartları kabul etmesi de önemli bir detay.
SD kartları karşılaştırırken, tek kriter elbette ki fiyat değil. Yukarıda anlattığımız standartlar, size farklı deneyimler yaşatabilir. Güvenilmez ya da iyi yorumları olmayan bir markadan SD kart almak çok makul bir seçenek olmaz.
En iyi SD kart nasıl seçilir diye düşünürken, son olarak dikkat etmeniz gereken bir konu da sahte SD kartlar. Bilgisayar korsanlarının faaliyetleri her zaman düşünülmesi gereken bir şey. Sahte SD kart satın alarak, verilerinizin çalınmasına ve cihazınıza sızılmasına neden olabilirsiniz, bunu asla unutmayın.