Enerjide teknolojik çözümler yarışması sonuçlandı
Basın bülteni

Enerjide teknolojik çözümler yarışması sonuçlandı

Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) tarafından düzenlenen “Enerjide Teknolojik ve İnovatif Çözümler Yarışması” sonuçlandı. Yarışmanın ana sponsoru Enerjisa Enerji’nin desteğiyle Ankara TOBB’da gerçekleştirilen ödül töreninde, sürdürülebilirlik ve eşit erişim konularına dikkat çekildi.

2019 yılında kurulan Wtech, genç kadınların teknoloji sektöründeki yerini güçlendirmeyi hedefliyor. Dernek, kadın liderliğini destekleyerek çeşitli kapasite geliştirme programları ve yarışmalar düzenliyor. Daha önce Birleşmiş Milletler’in küresel hedefleri çerçevesinde tarım ve su alanlarında yarışmalar gerçekleştirilmişti.

Yarışma, “Erişilebilir Enerji” temasıyla hayata geçirilerek kadın girişimcilerin yenilikçi projelerine destek sağlamayı amaçlıyor. Törende, Up-techlabs’ın “tarımda enerji maliyetini azaltmaya yönelik” projesi büyük ödül olan 600.000 TL’yi kazandı. Up-techlabs kurucu ortağı Sevim Örs, enerji verimliliği odaklı çözümlerin gelecekte gıda üretiminin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyacağını ifade etti.

Zehra Öney, Wtech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Eş Başkanı, enerji kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için yenilikçi çözümler geliştirilmesine katkı sağladıklarını belirtti. Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki toplam kurulu gücünün %61,6’sının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu ve bu kapasitenin 75.000 megavat seviyesine ulaştığını açıkladı.

Ersin Esentürk, Enerjisa Perakende Şirketleri Genel Müdürü, yarışmanın kadınların teknoloji ve bilim alanındaki varlığını güçlendirmeye yönelik bir amaç taşıdığını belirtti. Yarışmanın girişimci kategorisinde ödüller Up-techlabs’a, bireysel kategoride ise Marelilght, Glasbit ve NUSAFE’ye verildi.

Yarışmanın final jürisinde Wtech, Enerjisa, OECD ve Bilkent Üniversitesi gibi kurumların temsilcileri yer aldı. Yarışma, Enerjisa, Saves, İnavitas ve diğer destekçi kuruluşların katkılarıyla gerçekleştirildi.