Eski Alphabet Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, Huawei şirketinin Çin Hükümetin’e veri gönderdiğini iddia etti.
Uzun süre Google’ın çatı şirketi Alphabet’in yönetim kurulu başkanlığını da yürüten Silikon Vadisi’nin önemli ismi Eric Schmidt, Huawei ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. BBC ile gerçekleştirdiği röportajda, Huawei’nin kabul edilemez hatalar yaptığını söyleyen Schmidt, Çin merkezli şirketin, ABD’nin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını ifade etti.
Alphabet Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra, Pentagon Savunma İnovasyon Kurulu Başkanlığı’na getirilen Eric Schmidt, Huawei’nin Çin Hükümeti’ne veri gönderdiğini iddia etti.
Eric Schmidt tarafından ortaya atılan bu iddialar sonrasında BBC’ye açıklamalarda bulunan Huawei İngiltere Şefi Victor Zhang ise söz konusu iddiaları kesin bir dille reddetti. Amerika Birleşik Devletleri için çalışan Eric Schmidt tarafından ortaya atılan bu iddiaların doğru olmadını dile getiren Zhang, söz konusu iddiaların kantılarla desteklenemediğini ve Huawei’nin başta Çin Hükümeti olmak üzere, hiçbir devletle bir bağının olmadığını ifade etti.
Huawei, ABD’ye meydan okuyor
Teknoloji dünyasının en önemli isimlerinden bir tanesi olan Eric Schmidt, Huawei ile ilgili dikkat çeken başka ifadeler de kullandı. Schmidt, Küresel çapta faaliyet gösteren ve rakiplerine nazaran çok daha iyi ürünler geliştiren Çin merkezli Huawei’nin, ABD’nin teknoloji sektöründeki liderliğine meydan okuduğunu söyledi. Ve bu meydan okumaya, sahadaki rekabeti teşvik ederek cevap verilmesi gerektiğine inandığını ifade etti.
Eric Schmidt, ayrıca Silikon Vadisi’ndeki kariyeri boyunca, Çin’in yenilik yapma kabiliyetini küçümsediğini açıkladı. Çalıştığı yıllarda Çin’e karşı büyük bir önyargıya sahip olduğunu belirten Schmidt, o yıllarda Çin’in yalnızca bir şeyleri kopyalamakta iyi olduğunu düşündüğünü söyledi.
Bu tür ön yargıların artık atılması gerektiğini söyleyen Eric Schmidt, Çin merkezli şirketlerin inovasyon anlamında oldukça büyük işler başardığını ve bu gidişler çok daha iyi bir yerlere gelebileceğini ifade etti.
Schmidt son olarak, Çin’e karşı daha iyi rekabet edebilmek için, Batı’nın araştırma fonlarına daha fazla yatırım yapması, özel sektör, devlet ve akademi arasındaki işbirliğini teşvik etmesi ve dünyanın dört bir yanındaki en iyi yeteneklere kapılarını açık tutması gerektiğini dile getirdi.