Bir araştırmaya göre, kurumsal kaynak planlama projeleri genellikle bütçe ve zamanlama problemleriyle karşılaşıyor. Bulut bilişim kullanımı ise bu olumsuzluğu tersine çevirmeye yetmiyor.
ERP uygulamasında uzmanlaşmış bir danışmanlık şirketi olan Panorama Consulting’in araştırması, ERP kullanımındaki düşüşü göz önüne sererken, faydalar hızla gözükse bile, yatırım geri dönüşünün uzun bir vadeye yayıldığını ortaya koyuyor.
ERP için bulut kullanımı son yılda % 20 azaldı. Mart 2016 ile Şubat 2017 arasında bir ERP projesi yürüten 342 firmanın sadece yüzde 6’sı bulut kullandı.
Tahmin edilen bütçenin aşım oranı %80
Uygulama mâliyetlerinde de durum iç açıcı olmadı. Tahmin edilen bütçenin yüzde 25 üzerinde olan ERP uygulamalarının oranı yüzde 18’e, bütçeyi yüzde 25’in altında aşan uygulamalar ise yüzde 56’ya tekabül etti. Bütçeyi doğru tutturan ya da tahminin altında bütçeyle ERP uygulaması yapanların oranı ise sadece yüzde 20.
Bütçe aşım sebeplerinin başında yüzde 23 ile beklenmeyen teknik/organizasyonel sorunlar geliyor. Bunu yüzde 22 ile ek teknoloji gereksinimi, yüzde 20 ile kapsamın genişletilmesi, yüzde 17 ile projede eleman eksiği, yüzde 9 ile danışmanlık bütçesinin tahminin üzerinde olması, yüzde 5 ile gerçekçi olmayan bütçe ve yüzde 4 ile proje tamamlanma tarihinin değişmesi ile artan danışmanlık ücretleri izliyor.
Şirketlerin yüzde 40’ından fazlası projelerini zamanında tamamlarken, üçte biri yüzde 25 daha fazla süreye ihtiyaç duydu. Bir diğer yüzde 25 ise bundan daha uzun süreye ihtiyaç duydu.
Faydalar 6 ayda somutlaşıyor, yatırım geri dönüşü 2 yılı bulabiliyor
Katılımcıların yüzde 40’ı projenin başında söz verilen faydaların yarısından fazlasını elde ettiğini belirtirken, CIO’ların yüzde 48’i bu faydaların altı aydan kısa sürede somutlaştığını belirtti.
Yatırım geri dönüşü iki yıldan kısa sürede alanların oranı yüzde 25 olurken, katılımcıların neredeyse yüzde 30’u proje mâliyetini henüz almadıklarını ve ne zaman geri alacaklarını da bilmediklerini belirtti.