Facebook’un stabilcoin projesi Diem, aylarca süren geliştirmenin ardından sona eriyor. Silvergate Bank, Diem’in varlıklarını 182 milyon dolara satın aldığını duyurdu.
“Ağın tasarımı hakkında bize olumlu önemli geri bildirimler vermemize rağmen, yine de federal düzenleyicilerle yaptığımız diyalogdan projenin ilerleyemediği açıkça ortaya çıktı. Sonuç olarak, ileriye dönük en iyi yol, bugün Silvergate’e yaptığımız gibi Diem Group’un varlıklarını satmaktı.”
Silvergate Bank, Facebook’tan Diem varlıklarını 182 milyon dolara satın aldı
Facebook’un o zamanlar “Libra” olarak bilinen Diem projesi, “milyarlarca insanı güçlendiren basit bir küresel ödeme sistemi ve finansal altyapı” oluşturmak amacıyla 2019 yazında uygulanmaya başladı. Ancak bu bir Facebook markası olduğu için çoğu kişi tereddüt etti; AB ve Amerika Birleşik Devletleri’nden düzenleyiciler, girişim hakkında şüphelerini dile getirdiler ve Avrupa’nın antitröst gözlemcisi, ilk duyurulmasından kısa bir süre sonra bu konuda bir soruşturma başlattı.
Aylarca süren düzenleyici incelemenin ardından, PayPal, Mastercard ve Visa gibi projenin ilk yatırımcılarından bazıları ayrıldı. Önce isim değiştirildi, ardından kapsamda bir azalma oldu. Başlangıçta küresel olarak desteklenen bir kripto para birimi olması amaçlandı, o zamandan beri İsviçre ödeme makamlarının onayını alamadığı için Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet göstermekle sınırlandırıldı.
İnternet için fiili ödeme sistemi olma misyonu, başladıktan bir yıldan kısa bir süre sonra terk edildi. Facebook’un kripto para projesinin başlatılmasının ardından, birkaç kilit yönetici şirketten ayrıldı. Diem’in ana akıma girmesini denetlemekten sorumlu olan David Marcus, kısa bir süre sonra şirketten ayrıldı.
Jack Dorsey, Diem’i “boşa harcanmış bir çaba ve zaman” olarak eleştirdi
Facebook’un Novi blockchain cüzdanı geçen yılın sonuna doğru, başlangıçta amaçlandığı gibi Diem yerine Pax Dollars (USDP) kullanarak ödemeleri deneyeceğini duyurmuştu.
Diem’in ölümüyle aynı gün, Facebook bir başka tartışmalı girişimi, Hindistan, Endonezya ve küresel güneyin diğer bölgelerine düşük maliyetli internet hizmetleri sağlayan Express Wi-Fi projeside sona erdirildi. Bangladeş gibi ülkeler, güvenlik ve lisans sorunları nedeniyle programın kırsal alanlarda faaliyet göstermesini yasaklarken, diğer ülkelerdeki düzenleyiciler wi-fi projesini eleştirdi.
“Ortaklarımızla birlikte, Express Wi-Fi platformu aracılığıyla 30’dan fazla ülkedeki insanlar için halka açık Wi-Fi erişiminin genişletilmesine yardımcı olduk. Başka projeler geliştirmeye odaklanmak için bu program üzerindeki çalışmalarımızı tamamlarken, daha iyi bağlantı sağlamak için telekom ekosistemindeki ortaklarla çalışmaya kararlıyız.”