Uzun bir süre kullandığınız Android telefonunuzu satmak ya da birine hediye etmek istediğinizde genelde ilk yaptığınız iş Fabrika Ayarlarına geri dönecek şekilde sıfırlamaktır. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu bu işlemin aslında tüm özel verileri sildiğini düşünür.
Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan testlerde ise durumun daha farklı olduğu görülüyor. Android 2.3.x (Gingerbread) ve 4.3 (Jelly Bean) versiyonlarına sahip 21 farklı telefon üzerinde yaptığımız testlerde, fabrika ayarlarına sıfırlanmış telefonlardan e-postaları, SMS mesajları, Google hesap bilgilerini ve diğer verilere ulaşabildiğimizi görüldü. E-bay üzerinden satın alınan cihazlar arasında Samsung, HTC, LG, Motorola ve 3 adet Google Nexus telefon bulunuyordu.
Yapılan geri döndürme işlemlerinin %80’inde araştırmacılar Google hesaplarına erişmeyi başararak kullanıcının bulutta duran tüm verisini cihazla tekrar senkronize etmeyi başardı. Hatta bu bilgiler arasında e-posta ve Wi-Fi şifreleri bile vardı.
Buluta kaydedilen yedekler haricinde araştırmacılar kimi telefonlardan Facebook hesapları, SMS mesajları ve bazı anında mesajlaşma programlarından sohbetleri ele geçirmeyi başardılar.
Yapılan bir başka araştırmada kullanıcılar aynı zamanda mobil cihaz yönetim yazılımlarının uzaktan silme araçlarının da benzer hatalara sahip olduğunu gördüler. Çünkü bu yönetim yazılımlarının silme fonksiyonu da yalnızca kullanılan işletim sistemi mimarisi ve API’sinin izin verdiği ölçüde silme yapabiliyor. Bu da zaten fabrika ayarlarına geri dönmek oluyor.
Araştırmacılara göre bu sorunun üstesinden gelmek için kullanıcıların ellerinde bulunan tek seçenek bir şireleme yazılımı kullanmak. Böylece telefonda bulunan tüm verileri şifreleyerek kullanabilirler. Ayrıca mümkün olduğunca 4 haneden daha uzun şifre kullanmak. Bir diğer çözümü ise ancak telefon üreticileri gerçekleştirebilir. Telefon üreticileri kullanıcı bilgilerini zaten şifreli olarak saklayabilir ya da daha güçlü bir silme fonksiyonu yerleştirebilirler. Android 4.3 versiyonundan sonra Fabrika Ayarları sıfırlamasının biraz daha karmaşık ve güçlü hale getirildiği ise biliniyor.