Digital Report
  • TEKNOLOJİ
  • DRPRO
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
Digital Report Güvenlik

Fidye yazılım saldırılarına ödeme yapmamak için 4 neden

Yapılan son araştırmalar, fidye yazılım saldırıları ile karşı karşıya kalan kullanıcıların kendi başlarına verilerini kurtarabilecek yeterli donanıma sahip olmadıklarını gösteriyor. 2021 Fidye Yazılımı Durumu Anketi ve Raporu araştırmasına göre, fidye yazılım saldırısına uğrayan kullanıcıların yüzde 83'ü saldırganlara fidye ödeyerek verilerini geri kazanmanın yollarını arıyor. Özellikle fidye ödemekten başka bir seçeneklerinin olmadığını dile getiren katılımcıların yüzde 90’ının fidye yazılım saldırıları için özel bir bütçe ayırdığına dikkat çeken Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, kullanıcılar için endişe yaratan fidye yazılım saldırılarına neden ödeme yapılmaması gerektiğini 4 adımda paylaşıyor.

Yazar: DIGITAL REPORT
06/04/2022
Kategori: Güvenlik
Fidye Yazılım Saldırıları: Nedir nasıl korunulur ve ödeme yapmamanız için 4 neden
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedIn'de PaylaşWhatsApp'ta PaylaşTelegram'da Paylaş

Günümüzde gittikçe yaygınlaşan fidye yazılım saldırıları önemli güvenlik sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Fidye yazılım saldırıları, bulaştığı sistemlerdeki tüm dosyaları şifreleyerek kullanıcının erişimini engelliyor. Saldırganlar özel olarak geliştirdikleri fidye yazılım virüsü ile genellikle bilgisayar içerisine bir not bırakıyor ve kullanıcıların dosyalarına yeniden erişim sağlayabilmeleri için fidye talebinde bulunuyor.

2021 yılında gerçekleştirilen global bir fidye yazılımı araştırmasına göre, fidye yazılım saldırısına uğrayan kullanıcıların %83’ü saldırganlara fidye ödeyerek verilerini geri kazanmanın alternatif yollarını arıyor. Özellikle kullanıcıların verileri elde etmek adına kolay bir yol olduğunu düşündükleri için fidye ödemeyi kabul ettiklerinin altını çizen Tursun, fidye yazılım saldırılarına karşı ödeme yapmanın verileri geri getirmede kesin ve yasal bir çözüm olmadığının altını çiziyor.

Fidye yazılım saldırıları: Nedir, nasıl korunulur ve ödeme yapmamanız için 4 neden

Kişisel verileri ele geçirip büyük kazanç elde etmek isteyen fidye yazılım saldırganları, kullanıcıların verilerini ele geçirip şifreleyerek erişimlerini engelliyor. Fidye yazılımlarının şifrelediği dosyaları kurtaran çeşitli güvenlik araçları mevcut ancak saldırganlar, uygulamalarını sürekli geliştiriyor ve şifre kırma araçları bir süre sonra işe yaramıyor. Araştırma verileri gösteriyor ki fidye yazılım kurbanlarının çoğu uygun veri yedekleri olmadığı için ya da ödeme yapmamaya kıyasla daha ucuz ve daha az riskli bir seçenek olarak gördükleri için fidye ödemeyi tercih ediyor. Kullanıcılar için önemli olan fidye yazılım saldırısından kurtularak verilere en kısa sürede geri kavuşmak oluyor. Saldırganların tek çözüm yolu olarak sunduğu ödeme fidye ödemesi ise Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun’a göre tek çözüm yolu ödeme yapmak değil ve kullanıcıların fidye yazılım saldırılarına ödeme yapmamak için 4 önemli sebebi bulunuyor.

Fidye yazılım saldırılarına ödeme yapmamak için 4 neden
Fidye yazılım saldırılarına ödeme yapmamak için 4 neden
  • Fidye ödemesi sonrası verilere erişeceğinizin garantisi yok. Fidye yazılımı kurbanlarının çoğu, saldırgana talep edilen fidye miktarını öderlerse verilerine ve sistemlerine yeniden erişebileceklerini varsayıyor. Kullanıcıların yalnızca şifre çözme anahtarının çalışmadığını veya verilerin zaten kullanılamaz olduğunu keşfetmek için fidye ödediği çok sayıda örnek saldırı karşımıza çıkıyor. Fidye yazılım saldırganları verileri kullanıcıya her zaman tamamen teslim etmiyor.
  • Fidye ödemesi yalnızca daha fazla saldırıyı teşvik eder. Kullanıcılar, bir saldırıdan kurtulmak için ya da yerinde veri yedekleri olmadığı için fidye talebini kabul ediyor ve yalnızca operasyonel kesintileri, şifrelenmiş veri ve sistemlerin kilidini açma çabasını önlemek için ödemeyi yapıyor. Nedeni ne olursa olsun bir saldırgana ödeme yapmak iyi bir fikir değil çünkü bu durum yalnızca daha fazla saldırı yapabilmesi için maddi kaynak oluşturmasına destek oluyor.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir
Yeni fidye yazılımı tehlikesi: AvosLocker
  • Fidye ödemeleri daha gelişmiş saldırıları destekliyor. Çoğu tehdit aktörünün kullandığı fidye yazılımı araçları yıllar içinde çok fazla değişim göstermiyor ancak bazıları, gasp kampanyalarında çok karmaşık ve kötü amaçlı yazılımlar kullanmaya başladı. Fidye yazılım kurbanlarının ödemeleri sayesinde saldırganlar yazılımlarını geliştirerek saldırılarını daha karmaşık bir hale getirebiliyor.
  • Saldırganlar çalınan verilerinizi halen sızdırabilir veya satabilir. Fidye yazılım saldırıları son yıllarda nispeten yaygın hale geldi. Fidye saldırılarında ödeme yapmayı kabul etmek ve gerçekleştirmek kullanıcıları tamamen tehlikeden korumuyor. Saldırganlar verileri yedekleme ya da yeniden ele geçirme, sızdırma gücünü her zaman ellerinde bulunduruyor.
Etiketler: 4 NedenfeaturedFidye Yazılım SaldırılarıFidye Yazılım Saldırıları nedirFidye Yazılım Saldırıları ödemeFidye Yazılım Saldırılarına karşı korumaFidye Yazılım Virüsügüvenliksaldırısiber güvenlikteknoloji

İLGİLİ YAZILAR

Bitexen, 200’ü aşkın coin listeleyen ilk Türk alım-satım platformu oldu
Kripto

Bitexen, 200’ü aşkın coin listeleyen ilk Türk alım-satım platformu oldu

Yazar: DIGITAL REPORT

Türkiye’nin halihazırda en geniş ürün yelpazesine sahip dijital varlık alım-satım platformu Bitexen, duyurduğu beş yeni coin ile 200’den fazla listeleme...

Devamını oku
Nintendo Direct Mini oyunları 2022
Teknoloji

Nintendo Direct Mini’de duyurulan tüm oyunlar

Yazar: Edanur Tekin Şimşek

Bu yazıda, duyurulan 24 Nintendo Direct Mini oyunlarını gözden geçireceğiz, böylece piyasaya sürüldükleri zaman hangi oyunu oynayacağına karar verebilirsiniz. İşte...

Devamını oku
Facebook kimlik avı dolandırıcılığı: Messenger sohbet robotları kullanıcıları riske atıyor
Güvenlik

Facebook kimlik avı dolandırıcılığı: Messenger sohbet robotları kullanıcıları riske atıyor

Yazar: Edanur Tekin Şimşek

Trustwave güvenlik uzmanlarının ortaya çıkardığı yeni bir Facebook kimlik avı dolandırıcılığının amacı, Messenger sohbet robotlarını kullanarak kullanıcı kimlik bilgilerini çalmak....

Devamını oku
NFT lüks markalar için ne gibi fırsatlar getiriyor?
Kripto

NFT lüks markalar için ne gibi fırsatlar getiriyor?

Yazar: DIGITAL REPORT

Birçok markanın dijital dünyada tüketicilerle bağlantı kurmanın yeni yollarını aradığı günümüzde, müşteri deneyimi her şeyden fazla önemseyen Z kuşağının yarının...

Devamını oku

SON YAZILAR

HUAWEI’nin yeni katlanabilir akıllı telefonu HUAWEI Mate Xs 2 ön satışta çıktı

LG 27 inçlik Nano IPS Ekrana sahip yeni oyun monitörünü tanıttı

GeForce Now’a Temmuz ayında 13 yeni oyun geliyor

El Salvador 19 bin dolar sınırından 80 bitcoin satın aldı

Cuphead: The Delicious Last Course DLC paketi yayınlandı

Netflix ve Spotify’dan Stranger Things için iş birliği: Vecna’dan kaçma ​​şarkınızı bulun

Bitexen, 200’ü aşkın coin listeleyen ilk Türk alım-satım platformu oldu

Nintendo Direct Mini’de duyurulan tüm oyunlar

ATP Çin Operasyonları CEO’su Onur Yavuz oldu

Xiaomi, veri güvenliği ve gizliliğine olan bağlılığını yeniledi

ÇOK OKUNANLAR

İçerik bulunamadı

SON REHBERLER

Macbook’ta iMessages nasıl kapatılır?

Steam’de dil nasıl değiştirilir?

Excel’de çubuk grafik nasıl oluşturulur?

iPhone Face ID’ye ikinci yüz nasıl eklenir?

Cuphead: The Delicious Last Course Graveyard bulmaca cevapları

Mac dikte nasıl kullanılır?

Fortnite x Fall Guys: Fortnite’da Major Mancake görünümü nasıl elde edilir?

Instagram kamera açılmıyor sorunu nasıl çözülür?

Spotify Iceberg Chart nasıl yapılır?

Metaverse emlak danışmanlığı nasıl yapılır?

Digital Report

© 2019 Digital Report bir Linkmedya markasıdır.

  • Gizlilik
  • İletişim
  • Künye

Bizi takip edin

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları gör
  • TEKNOLOJİ
  • DR
    • GİRİŞİM
    • E-TİCARET
    • FINTECH
    • MARKA
  • GÜVENLİK
  • KRİPTO
  • REHBER
  • YAZARLAR
  • DERGİ

Go to mobile version