Dünya şu an Fransa iPhone 12 yasağını konuşuyor. Fransa Ulusal Frekans Ajansı (ANFR), iPhone 12’nin belirlenen radyasyon sınırlarını aşması sebebiyle satışını geçici olarak durdurdu.
Fransa iPhone 12 yasağı: İşte nedeni
Apple’ın bu sorunu çözmemesi halinde tüm iPhone 12 cihazlarının toplanabileceğini belirten Fransa Dijital Geçiş ve Telekomünikasyon Bakanı Jean-Noël Barrot, bu tedbirin tüm AB genelinde uygulanabileceği kanaatinde.
ANFR, elektromanyetik dalgaların insan bedeni tarafından emilim oranını ölçen Özgül Emilim Oranı (SAR) birimine dayanarak iPhone 12’nin düzenlemelere uymadığını tespit etti Avrupa Birliği düzenlemelerine göre, bir telefon taşınıyorken en fazla 4 W/kg emilime sahip olması gerekiyor. Fakat iPhone 12’nin 5,74 W/kg emilimine sahip olduğu ortaya çıktı.
Apple, ANFR’nin vermiş olduğu bu kararı reddetti ve bağımsız test sonuçları ile düzenlemeler yapıldığını savundu. Fakat ANFR, iPhone 12’nin Fransa çapında satışını tamamen yasakladı.
Bakan Barrot, Apple’ı bu sorunu çözmeye davet etti. Sorun çözülmediği takdirde iPhone 12’lerin tümünün piyasadan toplanabileceğini belirtti. ANFR ayrıca toplanan ölçüm bilgilerini AB üye ülkelerine ileteceğini söyledi, bu da sorunun daha geniş çaplı bir şekilde ele alınabileceği anlamına geliyor.
Cep telefonlarından yayılan radyasyon zararlı mıdır?
Radyasyon, kavramsal olarak enerjinin bir formunun yayılmasıdır ve bu, elektromanyetik dalgalar veya parçacık radyasyonu gibi farklı türlerde olabilir. Radyasyonun zararlı olup olmadığı, radyasyonun türüne, dozuna, maruz kalma süresine ve bireysel hassasiyetlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Peki cep telefonlarından yayılan radyasyon zararlı mı?
iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max tanıtıldı: İşte özellikleri ve fiyatları
- Non-iyonlaştırıcı radyasyon: Cep telefonları, non-iyonlaştırıcı elektromanyetik radyasyon yaydığı için atomları veya molekülleri iyonlaştırma kapasitesine sahip olan yüksek enerjili radyasyon türlerinden tamamen farklıdır. Bu, cep telefonlarının çevresel radyasyon türlerinden daha düşük enerjiye sahip olduğu anlamına geliyor.
- Bazı bilimsel araştırmalar: Cep telefonlarının sağlık üzerindeki etkilerini incelemek için birçok bilimsel çalışma yapıldı. Şu ana kadar yapılan araştırmalar, cep telefonlarının düşük seviyelerdeki elektromanyetik radyasyonunun kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dair kesin bir kanıt sunmadı.
- Düzenlemeler: Ulusal ve uluslararası sağlık ve güvenlik kuruluşları, cep telefonlarının maruziyetini sınırlayan standartlar ve yönergeler belirlemiş durumdalar. Bu sınırlar, insanların cep telefonlarının yaydığı radyasyona maruz kalma seviyelerini güvence altına almayı amaçlıyor.
- Araştırmalar devam ediyor: Cep telefonlarının sağlık üzerindeki etkileri hala araştırılıyor ve bilim dünyası tarafından yakından takip ediliyor. Yüksek düzeyde maruz kalma, özellikle uzun süreli ve yoğun kullanımda, daha fazla araştırma gerektiren bir konu olarak kabul ediliyor.
Öne çıkan görsel kaynağı: N.Tho.Duc on Unsplash and Freepik