Güçlüler nasıl da düştü! FTX’in kurucusuyla yapılan röportaj, Bankman-Fried’ın mevcut mali sıkıntılarını ortaya koyarken, iflasın ardından yaşananlarla ilgili mevcut durumu da ortaya çıkardı.
İflastan bu yana ilk kez kamuoyunun karşısına çıkan Bankman-Fried, The New York Times‘a verdiği röportajda “kötü bir ay” geçirdiğini ve neredeyse hiç parasının kalmadığını söyledi. Daha önce 32 milyar dolar değer biçilen FTX geçen ay iflas etti. Birçok yatırımcı, iflas bayrağını çeken kripto borsasından hala paralarını alamıyor.
FTX’in kurucusu iflasın ardından kameralar karşısına geçti
Ayrıca Bankman-Fried, hukuk danışmanının kendisine kamuoyu önünde konuşmamasını söylemesine rağmen, kameralar karşısına geçti. Neredeyse hiç bir mal varlığının olmadığını belirten Bankman-Fried, FTX’ten herhangi bir kişisel fon almadığını belirtti. Röportaja Bahamalar’dan katılan kurucu, yaklaşık 100.000 dolar borcu olan bir kredi kartının kaldığını söylüyor.
Röportaj sırasında yatırımcıları kandırmayı amaçlamadığını iddia eden Bankman-Fried sözlerine şöyle devam etti ve “Hiçbir zaman dolandırıcılık yapmaya çalışmadım” şeklinde konuştu. Bununla birlikte, FTX ile kontrolünde olan ticaret şirketi Alameda Research gibi diğer şirketler arasındaki para transferlerinin ayrıntıları hakkında defalarca sorgulanan Bankman-Fried, zaman zaman kaçamak cevaplar verdi.
Sam Bankman-Fried, şirketin şöhret kazanmak için çevresel girişimlerde bulunduğu “greenwashing” yöntemine başvurduğunu da söyledi. Ekim ayı sonlarında net servetinin 15 milyar dolardan fazla olduğu bildirilen Bankman-Fried, bir zamanlar ünlü ABD’li yatırımcı Warren Buffet’ın daha genç hali ile karşılaştırılmıştı. Bununla birlikte, FTX müşterilerinin para çekme işlemlerini ödemek için gereken para miktarını büyük ölçüde yanlış hesapladığını ve bunun da borsada bir telaşa yol açtığını iddia ediyor.
Çok sayıda kripto şirketi, küresel ekonomik yavaşlama ve kripto para birimlerinin uzun vadeli uygulanabilirliğine ilişkin endişelerin bir sonucu olarak başarısız oldu. Bunun sonucunda, FTX kısa bir süre sonra iflas başvurusunda bulundu. Bankman-Fried 11 Kasım’da CEO’luk görevinden istifa ettiğini açıkladı. Bu ayın başlarında yayınlanan bir mahkeme belgesinde FTX’in şu anda en büyük 50 yatırımcısına 3,1 milyar dolara yakın borcu olduğu belirtiliyor.
Washington DC’de önde gelen bir siyasi bağışçı olan Sam Bankman-Fried, daha fazla kripto düzenlemesi ve pandeminin önlenmesini savunduğu iddiasıyla tanınıyordu. Bununla birlikte, Bankman-Fried röportajında Washington DC’deki çalışmalarının çoğunun “iyilik yapmak için o kılığa bürünmüş” PR çalışması olduğunu kabul etti.
FTX skandalı Amazon TV dizisi oluyor
Sam Bankman-Fried şimdilik herhangi bir yasal ya da cezai sorumluluk endişesi taşımadığını iddia etti. “Kendimi ve kendi geleceğimi düşünmemin yeri ve zamanı var” demeden önce birçok kez söze başlayıp durdu. “Bunun o zaman olduğunu sanmıyorum.”
Bay Bankman-Fried’a söylediklerinde samimi olup olmadığı sorulduğunda; “Yalan söylediğimi hatırlamıyorum,” şeklinde konuştu. FTX US’in ödeme gücü olduğunu ve Amerikalı yatırımcılara geri ödeme yapabileceğini düşündüğünü, ancak bunu destekleyecek herhangi bir kanıt sunamadığını söyledi.
Bu arada FTX’in çöküşünün ardından Binance’ın soruşturma altında olduğunu biliyor muydunuz? Detaylı bilgi için ilgili yazımızı kontrol edebilirsiniz.
FTX kurucusunun vermiş olduğu bu röportaj birçok yatırımcıyı rahatlatmadı. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, FTX kripto borsası iflas bayrağını çekti: Neden çöktü? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Digital Report ekibi olarak keyifli okumalar dileriz…