Girişimci Ücret ve Yan Hakları Araştırması ikincisi ile devam ediyor. Türkiye’nin girişimcilik alanında iş yapan kurumlarından Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Talentmelon’un ortak yürüttüğü girişimci şirketlere özel ücret ve yan haklar araştırmasının ikinci raporu için çalışmalar başladı. Rapora da yer almak isteyen girişimciler buradan katılım sağlayabiliyorlar.
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve 2020 başında açıklanan araştırma da farklı ölçeklerde 19 girişimci şirket katılmış, 1.000’den fazla çalışan için veri sağlamıştı. Alotech, Foriba, Mutlubiev, Scotty ve SmartMessage gibi şirketlerin katıldığı çalışmada ilgi çekici sonuçlar çıkmıştı.
- Workup Girişimcilik Programı 6. dönem girişimleri mezun oldu
- KPMG, Geleceğin Dijital Bankacılığı araştırmasının sonuçlarını paylaştı
En yüksek maaşlar yazılım alanında
2020 araştırmasının sonuçlarına göre aynı deneyimlere sahip roller arasında en yüksek maaşı alan pozisyonlar sırasıyla Yazılım, Müşteri Başarısı (Customer Success) ve Satış alanlarında yer aldı.
Uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleri
Girişimleri, yetenek savaşında cazibe merkezi haline getiren ve çalışan bağlılığını artırmayı sağlayan en önemli konular arasında uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleri uygulamaları oldu. 2020 başında haftada en az 1 gün evden çalışma imkanını girişimlerin %47’sinde sağlanırken, haftanın neredeyse tamamında evden çalışmayı yan hak olarak sunan az sayıda da olsa girişim vardı.
Kadınların maaşı erkeklerden daha düşük
Araştırmanın dikkat çeken bölümlerinden biri de cinsiyete göre maaşların durumunu gösteriyor. Ortaya çıkan sonuçlara göre tüm rollerin %65’inde; kadın çalışan maaş ortalaması, erkek çalışan maaş ortalamasından %25 daha düşük kalmış durumda. Aynı departman ve düzeydeki rollerin %35’inde kadın çalışanların maaş ortalaması erkeklerin maaş ortalamasından %12 daha yüksek.
Günlük yemek ücreti ortalama 25 TL
Girişimlerin neredeyse tamamı çalışanlarına yemek kartı sunuyor. 2020 için belirlenen vergiden muaf yemek miktarı 23 TL olmasına rağmen, girişimlerin ortalama günlük yemek ücreti 25 TL. Şirketlerin %23’ü bu ortalamanın üzerinde 27-30 TL arasında günlük ücret ödüyorlar.
Özel sağlık sigortası
Özel sağlık sigortası planlarına bakıldığında, katılan şirketlerin %68’i tamamlayıcı sigorta ya da özel sağlık sigortası sunuyor. Özel sağlık sigortası sunmak için en az iki aylık bekleme süresi, sigorta yan hakkı sağlayan şirketlerin yarısından fazlasında var.
Neden önemli?
Bu yılki çalışma, değişen pazar dinamiklerini analiz ederek Start Up ve scaleup kurucularına ücret zammı ve yan haklar stratejilerine ışık tutmayı hedefliyor. Pandemi döneminin özellikle girişimcilere üstesinden gelmeleri gereken büyük ve küçük pek çok zorluğu beraberinde getirdiği biliniyor. Araştırma sonuçlarının hem girişimcilere ve yatırımcılara genel bir rehber olması, hem de bir önceki sene ile bir karşılaştırma sunarak pandemi döneminin etkilerini gözlemleme şansını yakalamayı amaçlıyor.
Kimler katılabilir?
Çalışmaya sektör bağımsız her girişim katılabiliyor. Son başvuru tarihi ise 29 Ağustos 2020.