Google, pazartesi günü yayınladığı blog yazısında, yapay zeka destekli ilk gözlüklerini 2026 yılında piyasaya süreceğini duyurdu. Şirket, Meta ile rekabet etmek amacıyla tüketici elektroniği pazarındaki hamlelerini hızlandırıyor. Donanım tasarımı için Samsung, Gentle Monster ve Warby Parker ile iş birliği yapıldığı belirtildi. Mayıs ayında Warby Parker’a 150 milyon dolarlık taahhüt sağlandı.
Google, sesli yalnızca modelde kullanıcıların Gemini yapay zeka asistanıyla konuşabilmesini sağlayacak gözlükler geliştirdiğini kaydetti. Ayrıca, lens içi ekranlı bir modelde navigasyon yönleri, dil çevirileri gibi bilgiler gösterileceği ifade edildi. Şirket, bu lens içi ekranlı gözlüklerin ilk versiyonlarının önümüzdeki yıl piyasaya sürüleceğini bildirdi ancak hangi stillerin dahil edileceği konusunda detay vermedi. Warby Parker’ın pazartesi günkü dosyalamasında, Google ile ortaklığındaki ilk gözlüklerin 2026’da piyasaya sürülmesinin beklendiği aktarıldı.
Gözlükler, Google’ın başlıklar için geliştirdiği Android XR işletim sistemi üzerine inşa edilecek. Şirketin pazartesi günündeki güncellemeleri, mayıs ayında akıllı gözlük pazarına yeniden gireceğini açıklamasının ardından geldi. O dönemde, eş kurucu Sergey Brin, geçmişteki başarısız akıllı gözlük girişimlerinden dersler çıkarıldığını belirtti. Brin, o zamanki sınırlı yapay zeka teknolojisi ve tedarik zinciri sorunlarının maliyetleri artırdığını ifade etti. “Şimdi, yapay zeka dünyasında, bu gözlüklerin sürekli dikkatinizi dağıtmadan size yardım edebileceği yetenekler çok daha yüksek” diye konuştu.
Yapay zeka giyilebilir cihazlar alanı, Meta’nın öncülüğünde ivme kazanıyor. Sosyal medya şirketinin Ray-Ban Meta gözlükleri, EssilorLuxottica ile tasarlanan ortaklıkta Meta AI dijital asistanını entegre etmesiyle beklenmedik bir başarı elde etti. Meta, eylül ayında kendi ekranlı gözlüklerini piyasaya sürdü. Bu gözlüklerde, mesajlar, fotoğraf önizlemeleri ve canlı altyazılar gibi özellikler, cihazın lenslerinden birine entegre edilmiş küçük bir ekran üzerinden görüntülenebiliyor.
Snap ve Alibaba gibi diğer şirketler de kendi yapay zeka gözlüklerini geliştirerek piyasaya sunuyor. Bu küçük ancak rekabetçi pazarın büyümesi devam ediyor. Google’ın yeniden girişi, sektördeki yenilikleri hızlandıracak adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.




