Google, oyun geliştiricisinin Play Store’un ödeme sistemlerini ve uygulama içi satın alma ücretlerini atlatmak için yeni bir ödeme sistemi uygulayarak sözleşmesini ihlal ettiğini iddia ederek Epic Games’e karşı dava açtı.
Epic, uygulama içi satın alımlar için onaylanmamış bir ödeme yöntemiyle uygulamanın bir sürümünü göndererek Fortnite’ın Play Store’da kalmasına izin veren bir sözleşmenin şartlarını ihlal etmekle suçlanıyor.
Google vs Epic: Google Epic’e dava açtı
Google, Fortnite uygulamasını Play Store üzerinden indiren milyonlarca Android kullanıcısının, oyunun mağazadan kaldırılmasına rağmen Epic’in harici ödeme sistemine hala erişebildiğini iddia ediyor.
Google’a göre bu, Epic’in bu satın alma işlemleri için Google’a sözleşmeyle kabul ettiği hizmet ücretinden kaçmasına olanak tanıdı.
Google şikayette “Epic alternatif olarak Google aleyhine haksız yere zenginleştirildi” diye yazdı… Tüketiciler ve geliştiriciler Google Play’i kullanmak zorunda değiller, Android uygulama mağazaları ve dağıtım kanalları arasından seçim yapmaları durumunda onu kullanmayı seçiyorlar. Google, bu seçimi Android’in kendisi, Google Play’in politikaları ve Google’ın geliştiriciler ve cihaz üreticileriyle yaptığı anlaşmalar aracılığıyla desteklemektedir.”
Google, Epic’in Fortnite oyununun Android sürümünü Google Play dışı bir ödeme sistemiyle Play Store dışında yaptığı sürece Play Store dışındaki kullanıcılara sağlamasında bir sorun olmadığını belirtti. Google’a göre bu, Android uygulama geliştiricilerinin Apple’ın aksine uygulamaları müşterilere dağıtmak için Play Store’u kullanmak zorunda olmadığı anlamına geliyordu.
Google, Play Store’dan indirilen bir uygulama aracılığıyla Epic harici ödeme sistemi kullanan kullanıcılar sonucunda kaybettiği miktar için tazminat talep ediyor.
Epic-Google davası, şimdiye kadar, mahkeme belgelerine göre Google’ın Epic’i bir oyun geliştiricisi olarak satın almaya çalıştığını kanıtlayan bir uygulama mağazası tehlikesi olarak görüldüğünü kanıtlayan yazışmalar gösterdi.
Epic tarafından gönderilen bir makaleye göre Google, şirketin Fortnite’ı farklı kanallar aracılığıyla dağıtarak Google’ın resmi Play Store komisyonundan kaçınma planı konusunda endişeliydi.
Google’ın şirketin küçük bir parçasına sahip olan Tencent ile Epic’te azınlık hissesi satın almaya çalıştığını iddia ediyor. Belgede, Google’ın Epic’i tamamen satın almak için Tencent ile birlikte çalışmayı düşündüğü iddia edildi.
Karşı dava, Epic’in Google’ı rekabet karşıtı ve tekelci davranışla suçlayan ilk davayı açmasının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçti. Suçlamalar, Google’ın Fortnite’ı Play Store’dan kaldırmasının ardından ortaya çıktı.
Epic vs Apple
Epic-Google davasına paralel olarak Epic, Apple ile benzer bir hukuki mücadele içinde. Epic-Apple davası ise geçen ay farklı bir mahkeme kararı nedeniyle daha da ilerledi.
Mahkeme kararı, antitröst tekeli olarak kabul edilmeyen ve bu nedenle Epic’in uygulamalarını App Store’dan kaldırma konusunda yasal bir hakkı olan Apple’ın yanında yer aldı. Yargıç Yvonne Gonzales Rogers, Epic’in Fortnite uygulamasını App Store üzerinden indiren kullanıcılardan harici ödeme sistemi aracılığıyla topladığı gelir için Apple’a milyonlarca dolar ödemesini de karar verdi.
Öte yandan yargıç Yvonne Gonzales Rogers, Apple’ın Kaliforniya’nın rekabet karşıtı yasaları uyarınca rekabete aykırı davranışlarda bulunduğuna karar verdi ve bunun sonucunda, geliştiricilerin ödeme web sitelerini uygulamalarına bağlantı olarak eklemelerini engelleyen Apple’ın App Store kuralını engelleyen kalıcı bir mahkeme kararıyla sonuçlandı.
Karardan bu yana ise hem Apple hem de Epic temyize gitti; Apple, tüm davalar sonuçlanana kadar tedbir kararının korunmasını isterken, Epic, Roger’ın daha dar olan kararının geri alınmasını istedi.
Her iki davanın da devam etmesine rağmen Epic’in uygulamaları App Store ve Play Store’dan hala yasaklı.