Teknoloji firması Google, “iyilik için yapay zeka” çalışmalarına 20 milyon doların üzerinde bir yatırımla kâr amacı gütmeyen kuruluşlara destek oluyor. Büyük teknoloji şirketleri, markalar ve tüketiciler yapay zeka temelli araçların patlamasıyla yönlerini belirlemeye çalışırken, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da bu süreçte geride kalmamak için çabalıyor.
Google, yapay zekanın öncülerinden biri olmak istiyor. Haliyle bu alanda diğer firmalara güçlü destekler sağlıyor. 28 Mart’ta açıklanan yeni “Google.org Accelerator: Generative AI” programı; finansman, teknik eğitim ve mentorluk yoluyla daha fazla “yüksek etkili” kâr amacı gütmeyen kuruluşa yapay zeka desteği sağlamayı amaçlıyor. Bu kapsamda Google altı aylık yoğun bir eğitim süreci başlatıyor. Projeye dahil olan kâr amacı gütmeyen kuruluşların her biri, çalışmalarına yapay zeka destekli araçları entegre etmeyi planlıyor veya halihazırda bu süreci deneyimliyor.
Google’ın yapay zeka desteği yalnızca bununla sınırlı değil
Katılımcı projeler arasında Büyük Dil Modelleri (LLM’ler) kullanılarak oluşturulan yapay zeka destekli asistanlar ve eğitmenler, yapay zeka destekli arama arayüzleri ve İngilizce dışındaki Doğal Dil İşleme (NLP) modellerine dayanan sohbet robotları gibi uygulamalar yer alıyor.
Google.org daha önce de Reflex AI tarafından geliştirilen ve gazilerin ruh sağlığı eğitimini kapsayan deneysel bir program olan “HomeTeam” gibi yapay zeka destekli sosyal sorumluluk odaklı projelere nakit desteği sağladı.
Google, Kasım ayında küresel yapay zeka entegrasyonunu desteklemek için bir dizi politika önerisi ve eylem planı içeren Yapay Zeka Fırsat Gündemi‘ni açıkladı. Gündem, yapay zekanın “büyük sosyal sorunları çözme” potansiyeline dikkat çekiyor. Bununla birlikte şirketlere ve kuruluşlara yönelik diğer hibe ile eğitim akışlarının açılmasının yanı sıra, yapay zekaya hazır bir iş gücü oluşturabilecek “küresel bir Yapay Zeka Birliği” kurulmasını öneriyor.
Yapay zekanın geleceği
Google’ın bu önemli yatırımlarıyla, şirket sadece yapay zekanın farklı sektörlerdeki kullanımını (ve karlılığını) araştırmakla kalmıyor. Aynı zamanda tüketici sağlığı teknolojisi, yapay zeka destekli sağlık araçları ve genel anlamda tıp alanına da önemli yatırımlar yapıyor.
Yapay Zeka Hızlandırma Programı, Dünya Bankası gibi önemli küresel oyuncuların da girişimlerini içeren, çeşitli endüstrileri ve yapay zeka kullanım örneklerini kapsayan 21 kâr amacı gütmeyen kuruluştan oluşan ilk katılımcı grubuyla hayata geçiyor.
İşte programa katılanlar ve geliştirdikleri bazı dikkat çeken yapay zeka araçları:
Benefits Data Trust: ABD’de de düşük gelirli bireylerin devlet yardımlarına erişimini destekleyen bir kuruluş. Sosyal hizmet uzmanları ve saha görevlileri için yapay zeka destekli bir asistan geliştiriyor.
Beyond 12: Yetersiz hizmet alan topluluklardaki üniversite öğrencilerini destekleyen, kar amacı gütmeyen bir teknoloji kuruluşu. İlk nesil üniversite öğrencileri ve düşük kaynaklara sahip topluluklardan gelen öğrenciler için üretici yapay zeka destekli bir “Üniversite Koçu” oluşturuyor.
CareerVillage: Profesyonel ve öğrenci tavsiyeleri için bir topluluk merkezi. Azınlıkta olan bireyler için yapay zeka destekli “Kariyer Koçu” uygulamasını genişletiyor.
Climate Policy Radar: İklim araştırmalarına erişim için Doğal Dil İşleme (NLP) araçları sağlayan teknoloji odaklı bir kuruluş. İklim hukuku ve politika veritabanı için yapay zeka özellikli bir arama arayüzü tasarlıyor.
CodePath: Teknoloji kariyerlerini çeşitlendirmeye odaklanan bir kuruluş. Yetersiz hizmet alan topluluklara yönelik kişiselleştirilmiş kariyer desteği için yapay zeka destekli mentorluk çözümleri sunuyor.
EIDU: Dijital öğrenme odaklı bir kuruluş. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki öğrenciler için üretici yapay zeka tabanlı kişiselleştirilmiş öğretmenlik ve diğer hizmetleri geliştiriyor.
Full Fact: Yanlış bilgilendirmeyi tespit etme odaklı bir kuruluş. Sağlık alanındaki yanlış bilgileri büyük hacimlerde analiz edip özetleyen, üretici yapay zeka destekli bir araç tanıtmayı planlıyor.
IDinsight Inc.: Sosyal etki danışmanlığı veren bir kuruluş. Güney Afrika’daki yeni veya hamile annelere sağlık ile ilgili sorulara yönelik üretici yapay zeka destekli yanıtlar sağlıyor.
Jacaranda Health: Devlet hastanelerine destek sağlayan bir kuruluş. Afrika dillerinde eğitilmiş NLP araçları kullanarak annelere dijital sağlık hizmetleri veriyor.
Justicia Lab: Göçmen adaleti için dijital çözümler tasarlayan bir kuruluş. Vatandaşlık yolundaki göçmenlere özel hukuki rehberlik sağlayan yapay zeka destekli bir asistan geliştiriyor.
Materiom: Yenilenebilir malzemeleri yaygınlaştırmayı hedefleyen bir kuruluş. Kompostlanabilir biyomalzeme üreten girişimciler için, ambalaj ve tekstil atıklarını azaltmayı amaçlayan üretici yapay zeka destekli bir araç hazırlıyor.
mRelief: İnsanları devlet yardımlarına bağlayan bir girişim. Bireylerin Ek Beslenme Yardımı Programı’na (SNAP) başvurmalarına yardımcı olan yapay zeka destekli bir asistan oluşturuyor.
Tabiya: Küresel genç istihdamını ele alan bir teknoloji kuruluşu. Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki iş arayanlara yönelik, istihdam tavsiyeleri ve iş eşleştirme hizmeti veren yapay zeka destekli bir araç sunuyor.
Dünya Bankası: Politika yapıcıların araştırma sonuçlarını daha hızlı ve etkili bir şekilde çıkarmalarına yardımcı olmak için yapay zeka destekli bir araç geliştiriyor.
Tarjimly: İnsani yardım kuruluşlarına dil hizmetleri sağlayan bir teknoloji kuruluşu. İnsan mülteci savunucularına destek için yapay zeka destekli çeviri hizmeti sunuyor.
Quill.org: Açık kaynaklı bir dijital eğitim platformu. Öğrenciler için yapay zeka destekli yazma ve okuduğunu anlama geri bildirim aracı sunacak.
Apple’dan Filistinlilere ayrımcılık iddiası: İşten çıkarmalar tartışma yarattı
Teknolojinin öncüleri arasında yer alan Google’ın bu ve benzeri projeleri, yapay zekanın toplumsal sorunlara çözüm bulmada nasıl aktif bir rol oynayabileceğine dair ilgi çekici örnekler sunuyor. Gelecekte bu alandaki çalışmaların ivme kazanması bekleniyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Furkan Demirkaya