Google, arama sonuçlarını kullanıcı deneyimini geliştirmek için yapay zeka ile entegre ediyor. Şirketin, “Arama Üretken Deneyimi” (SGE) olarak adlandırdığı özellik geçtiğimiz yıl Google Arama Laboratuvarları’nda yerini almıştı. Gelişen yapay zeka rekabeti SGE’nin Kasım ayında 120’den fazla ülkeye yayılmasına yol açtı. SGE, sorularınıza doğrudan yapay zeka destekli yanıtlar vererek ve bir asistanla sohbet eder gibi etkileşim kurmanızı sağlıyor. Yeni gelen özellik kullanıcı deneyimini kolaylaştırırken, içerik üreticileri için endişe kaynağı oluşturuyor. SGE’nin yaygınlaşması halinde, doğrudan yapay zeka cevapları kullanıcıya sunulacak ve gerçek makaleleri yazan içerik üreticilerinin işlevleri azalabilir. Bu durum, özgün içerik üretimini baltalayarak SGE’nin beslendiği kaynakları kurutma riski taşıyor.
Google, bu özelliği başlangıçta isteğe bağlı tutmuştu. Şimdiyse, kaydolmuş olsanız da olmasanız da herkes için kullanıma açıyor. Search Engine Land sitesinin raporlarına göre, ABD’deki bir grup kullanıcı SGE (Search Generative Experience) deneyimini kaydolmadan kullanmaya başladı. Anlaşılan o ki, belirli konularda arama yaptığınızda, Google arama sonuçlarının en üstünde yeni bir gölgeli bölüm göreceksiniz. Bu bölüm, aradığınız konunun kısa bir özetini ve konuyla ilgili derinlemesine bilgi veren bağlantıları sunuyor.
Google SGE nedir ve nasıl çalışır?
Microsoft’un Bing arama motorunda Deep Search adıyla yapay zeka destekli arama özelliğini duyurması, Google’ın SGE hamlesinin arkasındaki motivasyonları tekrar gündeme getirdi. Google, bu hamleyle yapay zeka sektöründe Microsoft’a rakip olmak mı istiyor, yoksa arama deneyiminde gerçek bir yenilik mi yapmaya çalışıyor? Bing’in Deep Search ile Google’a rakip olması, Google’ın SGE’yi hızlandırmış olabilir. Deep Search, kullanıcılara sorularına doğrudan yanıtlar sunan ve ilgili makalelere bağlantılar sunan bir yapay zeka sistemi. Bu, Google’ın SGE’nin sunduğu hizmete oldukça benziyor.
Google, arama deneyimini daha akıcı hale getirmek için yapay zeka destekli özetleri standart hale getirme yolunda adımlar atıyor. Teknoloji devi, arama sonuçlarının özetlerini üretken yapay zeka teknolojisini kullanarak oluşturan ve geleneksel bağlantı listelerini kısmen devre dışı bırakan yeni bir özelliği test ediyor.
Önceden bu özellik sadece SGE’ye kayıtlı olanlar için görünüyordu. Ancak yeni bilgilere göre şirket, şimdi bunu ABD’deki küçük bir grup kullanıcıda denenmeye başladı. Hatta basında yer alan iddialara göre bu deneyime katılmak için bir Google hesabına giriş yapmanız da gerekmiyor.
Sınırlı test, Google’ın OpenAI’nin kendi arama aracı üzerinde çalıştığı söylentilerine bir yanıt niteliği taşıyor. Google, farklı kaynaklardan bilgi gerektiren zorlu aramalarda yapay zeka özetleri göstererek arayışları zenginleştiriyor.
Örneğin, “Ahşaptan su lekeleri nasıl çıkarılır?” sorgusunu ele alalım. Birden çok web sitesini taramak yerine, Google’ın yapay zekası ilgili kaynakları analiz ederek ve arama sonuçlarında kısa, öz bir yanıt sağlayabilir. Bu, arama sürecinizi önemli ölçüde hızlandırabilir, herhangi bir bağlantıya tıklama ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Şirket, bu özelliği bazı kullanıcılar için varsayılan hale getirerek, SGE’ye katılmamış kullanıcıların bu teknolojiyi yararlı bulup bulmadığını anlamak için geri bildirim toplamayı hedefliyor.
Google daha fazla kullanıcı görüşü almak istiyor
Google, yapay zeka destekli cevapların normal arama sonuçlarından daha iyi bilgi sağladığına dair kesin kanıtlar elde etmeden SGE özelliğini varsayılan olarak kullanmamayı tercih ediyor. Teknoloji devi, özellikle özelliği tercih etmeyen kullanıcılardan geri bildirim toplamak için bu testleri gerçekleştiriyor.
Halihazırda, Google bu yeni arama özelliğinin farklı versiyonlarını deniyor. Ancak bu denemelerde bir şeyler gördüğünüzde bunun herkese yayılacağı anlamına gelmiyor. Zira, Google hala reklamları bu yapay zeka destekli sonuçların yanında göstermeye devam ediyor. Üretken yapay zeka arama özelliğinin tam olarak ne zaman yaygınlaşacağı ise henüz belirsizliğini koruyor.
Google’ın ABD’de deki bazı kullanıcılara sunduğu özelliği kullanan kişiler; SGE’nin yanlış içerikleri karşısına çıkarttığını da belirtiyor.
https://twitter.com/lilyraynyc/status/1771217301863289140
Bir dönüşüm kapıda, kısır döngü
Google şu anda bu özelliği deneysel olarak değerlendiriyor, ancak önemli bir soruyu akla getiriyor: Bu özellik, arama motoru optimizasyonu (SEO) trafiğine dayanan web sitelerine zarar verebilir mi? Kullanıcılar yanıtlarını doğrudan yapay zeka özetlerinde bulurlarsa, siteleri hiç ziyaret etmeyebilirler. Bu, gelir ve izleyici büyümesi için tıklamalara bağlı olan çevrimiçi işletmeler ile içerik oluşturucular üzerinde önemli bir etkiye neden olabilir.
Google’ın yapay zeka destekli arama özetleri kullanıcı deneyimini kolaylaştırma potansiyeline sahip olsa da içerik üreticileri üzerinde endişe verici bir etkiye sahip olabilir. Ancak bu yenilik, bir “kısır döngü” riskini de beraberinde getiriyor. SGE’nin yaygınlaşması, kullanıcıların doğrudan yapay zeka yanıtlarına yönelmesi, özgün içerik üreten web siteleri ve içerik üreticileri için tehlike oluşturabilir.
Eğer kullanıcılar doğrudan yapay zeka özetlerinden bilgi edinirse, özgün içerik barındıran web sitelerine olan ihtiyaç azalacaktır. Bu durum, web sitelerinin tıklama ve reklam gelirinde düşüşe yol açabilir. Sonuç olarak, içerik üreticileri maddi sıkıntılar yaşayabilir ve özgün içerik üretmeyi bırakabilirler. Özgün içerik üretiminin azalması, SGE’nin de zamanla etkisini yitirmesine sebep olabilir. Yapay zeka, doğru ve güncel bilgileri ancak özgün içeriklerden öğrenerek gelişebilir. Özgün içerik kaynağı kurursa, SGE’nin sunduğu bilgiler de eksik ve hatalı hale gelebilir.
Spotify eğitim dünyasına adım atıyor
Google, SGE’nin kullanımını yaygınlaştırmadan önce bu “kısır döngü” riskini göz önünde bulundurmalı. Şirket, özgün içerik üreticilerini destekleyecek ve SGE’nin bilgi kaynağını koruyacak adımlar atmalıdır. Aksi takdirde, Google’ın bu yeniliği hem kullanıcılar hem de kendi platformu için zararlı sonuçlara yol açabilir. Google’ın yapay zeka destekli arama özetleri, bilgiye erişimde yeni bir çağ açabilir. Ancak bu yeniliğin sürdürülebilir olması için özgün içerik üretiminin korunması ve desteklenmesi şart. Google, SGE’yi “kısır döngü” riskini gözeterek ve özgün içerik üreticileri ile iş birliği yaparak kullanması gerekiyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Furkan Demirkaya