Bu yazımızda, gemi ve uçaklarda GPS kesintilerine neden olabilecek ve yolculuğu etkileyebilecek güneş patlamasından bahsedeceğiz.
Güneş’te gerçekleşen büyük bir patlama dünyanın çeşitli bölgelerinde radyo kesintilerine neden oluyor. 14 Temmuz’da güneşin dış katmanı AR3058’de gerçekleşen radyasyon patlamasının sınıflandırılması en güçlü ikinci M sınıfı olarak değerlendiriliyor.
GPS kullanıcılarına sabah ve akşamüzeri saatleri arasında dikkatli olmaları tavsiye edildi. Bu patlama aynı zamanda kuzey ışıklarının da görünmesini sağlayabilir.
Güneş‘in 11 yıllık bir döngüsü bulunuyor ve şu anda aktif bir evreden geçiyor. Hal böyle olunca önümüzdeki haftalarda güneş enerjisi fiyatlarının artması bekleniyor. Güneş’te gerçekleşen bu patlamalar, radyo yayınlarının, küresel iletişimin ve navigasyon sistemlerininin doğru bir şekilde çalışmasını aksatabilir. Neyse ki atmosferimiz, insanları bu patlamadan gelen tehlikeli radyasyondan koruyor.
Direct Hit! A snake-like filament launched as a big #solarstorm while in the Earth-strike zone. NASA predicts impact early July 19. Strong #aurora shows possible with this one, deep into mid-latitudes. Amateur #radio & #GPS users expect signal disruptions on Earth's nightside. pic.twitter.com/7FHgS63xiU
— Dr. Tamitha Skov (@TamithaSkov) July 16, 2022
Güneş patlaması nedir?
Güneş patlaması, Güneş’in yüzeyinden gelen yoğun elektromanyetik radyasyon içeren patlamalar olarak biliniyor. Patlamaların etkisiyle dünyamıza ulaşan ışınların içlerinde bulunan enerji, atmosferimizin üst katmanlarını iyonize ederek sinyal kaybına ve radyo iletişiminde kesilmelere neden olabilir.
Beş farklı patlama kategorisi bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: A,B,C,M ve X. X bilinen en güçlü patlama türüdür.
GPS sistemlerinde kesintiler olabilir
Dünya’ya yaklaşmakta olan M sınıfı patlamanın ışınları, GPS navigasyon sistemlerinin çökmesine ve gemi ve uçak yolculuğunun olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Kullanıcılar bu süreçte dikkatli olmalı. Amatör radyo yayıncıları bir miktar parazit ile karşı karşıya kalabilir. Bunun yanı sıra kuzey ışıklarının görünmesi mümkün olabilir. Bilim adamları, önümüzdeki birkaç gün içinde bir jeomanyetik fırtınanın olup olmayacağı hakkında net bir şey söyleyemiyor.
Güneş’in manyetik alanının gezegenlerin oluşumunu etkilediği kanıtlandı
Bilim adamları, son zamanlarda güneşin neden olduğu aktivitelerden ve güneş lekesi AR3038’in boyutunun, son 24 saat içerisinde 4 kat büyümesinden endişe duyuyorlardı. Tehlikeli olan bölge dünyaya dönüktü ve bize doğru bir patlama ışını gönderme potansiyeli taşıyordu. Neyse ki, böyle bir şey gerçekleşmedi.