HDD ve SSD farkı, depolama alanınızı yükseltmeniz gerektiğinde akla gelen sorulardan biri oluyor. Bir sabit sürücü mü yoksa yarı iletken bir sürücü mü seçmek gerekiyor?
Yeni bir bilgisayar ya da dizüstü bilgisayar satın almak istiyorsanız ya da mevcut cihazınızı yükseltmek istiyorsanız, araştırmanız sonucunda HDD ve SSD sabit sürücülerle karşılaşmanız çok olası.
Yeni PC’ler ve dizüstü bilgisayarlar artık, tercih olarak daha çok SSD kullanma eğiliminde. Ancak bütçe odaklı modellerle HDD’ler de tercih ediliyor. Her ikisinin de kendisine göre avantaj ve dezavantajları mevcut. Fiziksel özellikleri benzer olsa da, verileri yazma ve saklama biçimleri, HDD ve SSD’de oldukça farklı.
- PC için satın alabileceğiniz en iyi SSD’ler (2020)
- PS4 Pro için HDD rehberi
- Samsung, yeni 980 PRO NVMe SSD ile iddialı
HDD ve SSD farkı: HDD nedir?
HDD, Hard Disk Drive, yani sabit disk sürücüsü anlamına gelir. HDD’lerin depolama kapasitesi yıllar içinde artmış ve boyutları azalmıştır. Ancak verileri okumak için, hala dönen disklere güveniyorlar.
Geleneksel bir HDD, verileri depolayan bir dairesel diskle, işletim sistemini, uygulamaları ve dosyaları depolayabilir.
Bilgisayarınızda ya da dizüstü bilgisayarınızda HDD varsa, birden fazla uygulama yüklerken bu diskin döndüğünü muhtemelen duyabilirsiniz, bu, cihazınızın daha fazla çalışmasını sağlamaktadır.
Birçok modern HDD, bir bilgisayarın ana kartına bağlanmak için SATA bağlantısı kullanır ve en güncel SATA III bağlantısı, HDD için mevcut olan en hızlı veri aktarımını sağlar.
SSD nedir?
SSD’nin açılımı solid-state drive, yani katı hal sürücüsü, HDD teknolojisinden daha yenidir ancak şu anda en yeni depolama teknolojisi de denemez. HDD’lerin aksine SSD’ler hareketli parça içermez ve bunun yerine NAND flaş bellek kullanırlar. İlk piyasaya sürüldüklerinde SSD’ler, depolama kapasitesi açısından HDD’lere ayak uydurmakta zorlandılar. Ancak daha fazla bellek yongası bulunduğunda, SSD’ler HDD’ler ile rekabet edebilir düzeye gelebilir.
Modern HDD’ler gibi SSD’ler, SATA III bağlantı noktaları içerir. Böylelikle bir HDD kolayca değiştirilebilir ve fiziksel boyutları da küçüktür. SATA III’ün maksimum veri çıkışı saniyede 600 MB’dir. Samsung 860 EVO gibi yaklaşık 550 MB/s okuma hızına sahip en iyi SATA III SSD’lerden bazılarını görebilirsiniz. Bu tür bir hız HDD’ler için çok iyi bir performans anlamına gelse de, SSD’ler çok daha yüksek hızların üstesinden gelebilir.
Bunu sağlamak adına SSD’ler PCIe bağlantıları ile oluşturulmuştur ve çok daha yüksek hızlarda doğrudan ana karta bağlantıya izin verir. Ancak diğer cihazlarda kullanmak için daha az PCIe şeridine sahip bir anakartınız varsa, bir SSD lehine ekran kartı bağlamaya izin verebilirsiniz.
Modern PC’ler ve dizüstü bilgisayarlar artık standart olarak SSD’lerden daha küçük olan M.2 SSD’leri kullanıyor. M.2 bağlantı noktalarına sahip yeni anakartlar SSD’nizden ödün vermek zorunda kalmadan diğer bileşenlere yer açarken, SSD’nizin ana kartınıza bağlanmasına olanak tanıyor.
En son SSD teknolojisi, mevcut en yüksek veri aktarım hızlarından bazılarını sunan NVMe’dir. Ancak bu tabii ki çok yüksek bir fiyata denk geliyor. Samsung 970 EVU Plus, 3.500 / 3.300 MB/s okuma/yazma hızı sunuyor.
SSD vs HDD: Hangisi daha hızlı?
HDD ve SSD farkını hız açısından değerlendirdiğimizde, karşılaştırılan cihazların donanımı önemli bir faktör. Aşağıdaki tablo, size SSD ile HDD arasındaki performans farkı hakkında genel bir fikir verebilir.
HDD: 125 MBps okuma ve yazma hızı
SSD: 550 MBps okuma ve 520 MBps yazma hızı
Okuma hızı söz konusu olduğunda SSD, HDD’den dört kat daha hızlıdır ve yazma hızı karşılaştırması yaparsak, yine buna yakın bir fark söz konusudur. Ancak PCIe uyumlu bir SSD arayüzü kullanmak, daha da yüksek bir veri hızı sunabilir.
PCIe uyumlu bir SSD’de, 985 MBps hızdan söz edilebilir.
PCIe ve M.2 SSD’ler için ortalam hızlar yaklaşık 1,2 GB/sn ve 1,4 GB/sn arasında değişir, bazı durumlarda 2,2 GB/sn düzeyine de çıkabilir.
Birçok kişi, üstün performans nedeniyle işletim sistemlerinde bir SSD tercih etmeye eğilimli. Sistem önyükleme hızı, bir HDD’li sisteme kıyasla çok daha hızlıdır.
Önyükleme hızında yüzde 200 ile 800 arasında bir iyileştirme beklemek burada mantıksız olmaz, bu da Windows’un 20 saniye içinde açılmasına neden olur. Yaklaşık 40-60 saniye açılış hızı sunan HDD ile karşılaştırdığınızda, aradaki değişimi göreceksiniz.
Bütçe çok fazla önemli değilse, SSD’ler HDD’lerden 10 kat daha hızlı olabilir, bu nedenle hız ve performans konusunda kazanan, açık ara SSD’ler.
SSD ve HDD: Depolama kapasitesi
HDD depolama alanı, genel kullanım için 40 GB ile 12 Tb arasında değişebilir. Kurumsal kullanımlarda ise çok daha yüksek seviyelere çıkabilir. Çok fazla depolama alanı gerekiyorsa, küçük depolama kapasitelerine sahip birden fazla sabit sürücüye sahip olmanızı önerebiliriz, sabit sürücü arızalanırsa ve bozulursa verilerinizi kaybedebilirsiniz. Ancak verileri birden fazla sürücüye dağıtırsanız hepsini kaybetme riskiniz olmaz.
HDD’ler özellikle video, fotoğraf ve oyun gibi çok fazla veri tutmak için daha iyidir. Ancak daha yavaş okuma ve yazma hızları nedeniyle SSD kadar iyi performans gösteremezler. Böylece oyunlarınızın çoğunu bir HDD’de depolayabilir ancak en sevdiğiniz ve en çok performans odaklı oyunları SSD’de depolayabilirsiniz.
SSD’ler sadece daha küçük depolama kapasiteleri ile mevcut ve daha az yer ihtiyacına sahip işletim sistemleri için geliştirildi. Daha pahalı olma özelliğine sahip olsalar da, artık terabaytlık kapasiteye sahip SSD’ler de alabilirsiniz.
HDD ve SSD farkı: Hangisi daha uygun fiyatlı?
SSD ile HDD arasındaki en önemli farklardan biri kesinlikle maliyet. SSD, HDD’ye göre daha yüksek maliyet gerektiriyor. Ancak dikkate alınması gereken bazı yönleri de var.
SATA III SSD’ler daha eski teknoloji içermelerinden ötürü, M.2 ve PCIe SSD’ye göre daha uygun fiyatlıdır. Geleneksel bir HDD’ye yakın bir fiyata, SATA III SSD satın alabilirsiniz.
Sadece depolama kapasitesi arıyorsanız, HDD’ler daha uygundur ve paranızın karşılığını alabileceğiniz bir depolama alanı sunar. Bununla birlikte, işletim sisteminiz için bir SSD ya da HDD satın alıp almamaya karar verirseniz, HDD’ye yakın bir fiyata 256 GB SSD’yi de alabilirsiniz. Teknik özellikler çok daha iyi olacaktır.
SSD vs HDD: Kimler için uygun?
SSD’ler ve HDD’ler içerdikleri teknik özellikler ve performans göstergeleri bakımından incelendiğinde, hangisinin sizin için uygun olup olmadığına hala karar verememiş olabilirsiniz. SSD ve HDD’lerin hangi kullanıcı türüne hitap ettiğine bakalım.
HDD
Multimedya kullanıcıları: HDD’ler uygun fiyatla büyük bir depolama kapasitesi sunuyor, bu nedenle çok fazla sayıda görüntü, video ve diğer medya türü için HDD depolama idealdir.
Grafik sanatçıları: Fotoğraf editörleri ve video yazılımları, önemli bir depolama alanı gerektirebilir. Yazılımın kendisinin yanı sıra, belli biçimlerdeki fotoğraf ve videolar depolama alanını hızla doldurur.
Bütçe kullanıcıları: Bütçeniz kısıtlıysa, HDD’ler SSD’lere göre çok daha ucuzdur. Bütçe dostu PC ve dizüstü bilgisayarlar genellikle HDD içerir.
SSD
Mobil kullanıcılar: Çok fazla seyahat eden ya da sahada çalışanlar, dizüstü bilgisayarı uyku modundan hızlı bir şekilde başlatmaları gerekeceğinden SSD’nin hızlı performansından faydalanabilir.
Müzisyenler: Müzisyenler, SSD’nin sunabileceği performans artışından, gürültülü bir HDD’ye kıyasla daha sessiz kullanımdan faydalanabilir.
Oyuncular: İyi yüklenmesi ve performans göstermesi için oyunlara güvenen oyuncular, SSD’yi tercih ettiklerinde HDD’ye kıyasla çok iyi bir değişim yaşandığını görebilir.
Depolama teknolojisinin geleceği
Bulut depolama dahil olmak üzere birçok depolama seçeneği mevcut olduğundan, SSD’lerin ve HDD’lerin ne yönde bir değişim göstereceğini tahmin etmek zor.
PC ya da dizüstü bilgisayarlardaki terabaytlarca veriyi değiştirmek istiyorsanız, SSD’ler HDD’lere kıyasla daha pahalıdır. Bazı kullanıcılar çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyar ve hızlı ya da sessiz olup olmaması önemli değildir.
Buna karşın SSD depolama alanlarının fiyatları da düşüyor. 5 yıl öncesine kıyasla çok daha fazla depolama alanına sahip SSD’yi iyi fiyata almak kolay hale geliyor. Yeni SSD teknolojileri geliştikçe, SATA III SSD’ler daha uygun fiyatlı hale gelecektir.
HDD ve SSD farkı konusunda merak edilen soruların yanıtları bu şekilde. Merak ettiğiniz konuları yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.