Hindistan, TikTok ve diğer uygulamaları neden yasakladı?
Hindistan, TikTok ve çeşitli Çin merkezli uygulamalara ve web sitelerine erişmenin yasak olduğunu açıkladı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, ilgili yasak kararının veri gizlilik ve güvenlik amaçlı olduğu ifade edildi.
Hindistan ve Çin arasındaki gerginlik dijital dünyaya da taşındı. Hindistan hükümeti bugün yaptığı bir açıklama ile vatandaşlarına Çin menşeli çok sayıda uygulama ve web sitesini yasakladığını duyurdu.
Hintli kullanıcıların verilerini ve gizliliğini korumayı amaçladığını belirten Hindistan hükümeti, aralarında WeChat, Weibo, Baidu Translate ve UC Browser uygulamalarının da yer aldığı 59 servisi erişime kapattığını açıkladı.
“Çin menşeli uygulamalar ülke güvenliğini tehdit ediyor”
Hindistan Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu uygulamaların, ülkenin güvenliğini ve kullanıcıların gizliliğini tehdit ettiği ifade edildi.
Bugün yapılan açıklamada, Hindistan Bilgi Teknolojisi Bakanlığı, Android ve iOS platformlarında bulunan bazı mobil uygulamaların, kullanıcıların verilerini çalmak ve gizlice, yetkisiz bir şekilde Hindistan dışındaki sunuculara iletmekte olduğuna dair çok sayıda kaynaktan çeşitli şikayetler aldığı belirtildi. Söz konusu verilerin derlenmesi ve izinsiz bir şekilde dışarıya iletilmesinin, Hindistan’ın egemenliğini ve bütünlüğünü tehdit eden ve acil bir şekilde önlemler almayı gerektiren bir konu olduğu dile getirildi.
Hindistan hükümeti, bu amaçla farklı adımlar da attı. Yayınlanan yeni kararnameye göre Hindistan’a yönelik faaliyetlerde bulunan e-ticaret sitelerindeki satıcılar, sattıkları ürünün menşesini belirtmek zorunda olacaklar.
TikTok, Hindistan’ın yasak kararı hakkında açıklama yaptı
TikTok, Hindistan tarafından getirilen yasak kararı ile ilgili bir açıklama yaptı. TikTok’un çatı şirketi olan Çin merkezli ByteDance, yaptığı yazılı açıklamada, TikTok’un Hindistan yasalarına göre hareket ettiği belirtilerek veri güvenliği ve gizliliğine saygı duyduğu ifade edildi. Aynı şekilde Hindistan’taki kullanıcılar hakkındaki hiç bir bilginin Çin hükümeti dahil hiç bir yabancı hükümetle paylaşılmadığı vurgulandı.
Hindistan ile Çin arasındaki sınır çatışmaları ile birlikte gelen bu yasak, TikTok için önemli bir etkiye sahip. Zira TikTok kullanıcı sayısının önemli bir bölümünü Hindistanlı kullanıcılar oluşturuyor.
Söz konusu yasağın ne zamana kadar devam edeceği veya önümüzdeki günlerde daha başka hangi uygulamaları kapsayacağı bilinmiyor. Aynı şekilde Hindistan hükümetinin dijital dünyadaki bu adımına karşılık Çin’in nasıl bir yanıt vereceği merak ediliyor.